Halikon lukion tulevaisuus jäämässä vielä avoimeksi

24

Salonkaupunginhallitus päättää ensi maanantaina oppimisympäristöselvityksen jatkosta. Kaupunginjohtaja Lauri Inna esittää, että Halikon lukiota sekä Sinilinnun ja Kärävuoren päiväkoteja koskevaa asiaa käsitellään myöhemmin erikseen.

 

Oppimisympäristöselvityksen tehnyt työryhmä esitti, että Halikon lukio yhdistetään Salon lukioon ja lukiorakennukseen Kuruntielle siirretään Halikon kirkonkylässä sijaitsevat Sinilinnun ja Kärävuoren päiväkodit.

Halikon lukio lakkautettaisiin työryhmän esityksen mukaan syksyllä 2021 ja päiväkodit siirtyisivät uusiin tiloihin syksyllä 2022.

Muut Innan esitykset oppimisympäristöstä noudattelevat työryhmän esitystä.

Sen mukaan Hermannin koulu jatkaa Ylhäistentiellä entisessä ammattikorkeakoulussa, Uskelan koulun Kavilankadun yksikkö muuttaa Torikadulla entiseen Hermannin kouluun vuonna 2020, Ollikkalan päiväkoti siirretään Ollikkalan kouluun ensi syksynä, Märynummelle tehdään syksyksi 2012 yhdistetty päiväkoti ja kahden oppimistilan koulu ja Perniön rakennettaan uusi kirkonkylän koulu syksyyn 2021 mennessä.

Missä kehittämisen ote?

Avoimeksi jättäminen on hiukan huono ratkaisu, koska se lisää epävarmuuden tunnetta kansan keskuudessa.

Kouluja ei tarvitsisi lopettaa, jos kaupunki kuuntelisi yrittäjien sijaan asukkaita ja kehittäisi keskustasta elävän ja viihtyisän kaupunkiympäristön.

Nyt yrittäjät vain viivyttävät uudistuksia, jotta liikekortteli kerrallaan rapistuu, ja päästään rakentamaan niiden tilalle kalliita yksiöitä.

Keijo K.

Onhan se niinkin, että suunnitelmassa pysyminenkin on omanlaista päättäväisyyttä, vaikka suunnitelma olisi kuinka syvältä.

Perniöntiestä on syntymässä jälleen eräänlainen salolaisen suunnittelun monumentti, joka varmaan tulee olemaan nähtävyys aivan maanlaajuisestikin.

On hyvä, että linja pitää.

Ajattelun aihetta

Kalliimmaksi tulee Halikon lukion muuttaminen päiväkodiksi kuin noiden päiväkotien remontoiminen. Siis miksi ei vaan remontoida päiväkoteja ja jätetä lukio rauhaan? Kyllä lukiolaisetkin tarvitsevat lukurauhan. Onko tämä nyt kuntaliitoksessa sovittua? Eikö Halikossa pitänyt säilyä kaikki koulut, Halikon lukion lopettamisesta puhumattakaan? Jos Halikosta lopetetaan lukio, niin tekeekö se sen, että Halikon alueen oppilaat eivät enää hae lukioon, kun Salon lukio ei kiinnosta tai lukio, mikä sijaitsee IoT:ssä. Halikon lukio on pärjännyt valtakunnallisesti ihan hyvin. Itse jos olisin siinä iässä, että miettisin meneekö lukioon vai jatkaako johonkin muualle, niin tämä oppimisympäristöselvitys tekee kyllä sen, että jättäisi hakematta lukioon, koska ei voi tietää, että… Lue lisää »

Säästökohteet

Eikö todellakaan Halikossa asu sen verran lapsiperheitä että paikalliseen lukioon riittäisi tulevaisuudessakin oppilaita?
Itse rakennus on jo kertaalleen muutettu Halikon käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta, jolle alunperin suunniteltu, lukion käyttöön.
Takuuvarmasti muuttotappio jatkuu.
Ja mikä hinku on tehdä suuria yksiköitä, niin kuin sikalat ja kanalat, lastemme oppilaitoksista. Järjetöntä jatkuva säästäminen.
Miksi ei säästetä terveyspalveluista kun ei niitä kuitenkaan saa, kun pitää säästää, mutta työntekijöiden palkat kuitenkin juoksee. Halikon terveyskeskuksen lopettaminen säästäisi varmaan saman varran kuin halikon lukion lopettaminen, vai enemmänkin?

Urpo

On väärin puhua säästämisestä, kun oppimisympäristöselvityksestä ei kustannusvaikutukset selviä. Vähintään yhtä hyvä arvaus on kustannustason nousu kuin kustannusten säästö ehdotusten toteuttamisen seurauksena.

Päivi

En hyväksy koulujen sulkemista ja oppilaiden ja tarhaikäisten siirtoa dominoefektinä koulusta ja paikasta toiseen. Jos kaupunkia halutaan kehittää ja kasvattaa tänne pitää saada lisää asukkaita. Ja, millä muulla konstilla kuin sillä, että täällä on saatavilla halvat asunnot sekä koulut ja päivähoito lähellä. Silloin pitkä työmatkakaan ei ole este. Aatelkaapa sitä!

Vapaa Kanaherra

Tällä periaattella tänne muutettiin: laadukas kämppä lasten tarvitseman infran läheltä. Bonuksena on sitten kaikki luonto yms. systeemit. Ihan mielellään olen kulkenut Helsingin ja Turun väliä erinäisistä syistä. Puolisokin ehti jo tänne työllistymään. Mutta: jos infra häviää, kämpällä tai työllä ei ole mitään väliä -> Kamat kantoon ja toisaalle.

Päivi

Juuri näin. Joskus täytyy kaupungin päättäjien nähdä vähän kauemmas! Saa ottaa kopin!

Aivan sama

Märynummelle kahden oppimistilan koulu. Eli tarkoittaako tämä että edelleen 5-6 luokkalaiset joutuvat menemään Armfeltiin? Ei siis asia muutu nykyisestä mitenkään, paitsi että tulee uudet tilat. Kyllä vanhemmat ja oppilaat haluaisivat Märyyn 1-6 luokat, mikä on ollut jo vuosikymmeniä.

Vanhempi

Käsittämätöntä on se, että missään ei käsitellä eikä mainita millaisia ongelmia Armfeltin koululla on. Onko koulukiinteistö terve ja turvallinen? Onko sinne järkevää kuljettaa Märynummella epäterveelle sisäilmalle altistuneita oppilaita altistumaan lisää? Avointa tiedotusta tarvitaan.

Urpo

Kyllä Armfeltin sisäilmatutkimukset ovat julkista tietoa. Tuoreimpien selvitysten mukaan ainakin kouluterveydenhuollon tiloissa entisen lukion rakennuksessa on havaittu kosteusvaurio. Myös alakoulun kellarin lattia on laaja-alaisesti kosteus- ja mikrobivaurioitunut.

Tuosta voi jokainen päätellä, onko rakennus turvallinen ilman mittavia korjauksia ja kannattaako sinne ajattaa linja-autoilla kauempaa tuotavia lapsia.

Toinen vanhempi

No mitä ongelmia siellä on?
Liittyvätkö ongelmat sisäilmaan, ilkivaltaan, varastamiseen, vanhempiin, liian isoon oppilasmäärään…
Ei voi tietää jos ei kerrota.

Tsoppis

Ei ole terve, käy niin kuin Laurin koululle aikanaan. Pikaremontti tehty ja lattian alle jäänyt kosteutta valmiiksi.

Urpo

Siis mitä? Nytkö koulujen lakkautuksia viedään eteenpäin? Otakantaa.fi-sivustolla on keskustelu auki vielä melkein kaksi kuukautta eli mainostettu asukkaiden osallistaminen on tosiaan pelkkä surkea vitsi. Mutta niinhän oli kuntalaiskyselykin, jonka tulokset eivät selvitykseen vaikuttanut. Ainoa järkevä toimenpide tässä vaiheessa on repiä koko selvitys. Selvityksen piti antaa vastaus neljään kysymykseen. Yhteenkään ei vastausta selvitys anna, vain listan koulujen sulkemisesta. Näin kelvotonta ja kansalaisia halveksuvaa asioiden käsittelyä en eläissäni ole kokenut. En varsinkaan, kun kyse on lapsista ja juuri on hyväksytty kaupungin strategia, jossa osallistamisen yms. hyvien asioiden roolia korostetaan. Millä ihmeen tavalla Salon veto- ja pitovoimaa yritetään lisätä? Kunnantalollahan tehdään kaikki voitava,… Lue lisää »

Martti S.

Hyvin näyttää toteutuvan Salon uusi strategia; joka päivä kurjempi Salo.

Päättäjien täydellinen näköalattomuus kaikkeen kehittämiseen on surkuhupaisaa katseltavaa. Ei todellakaan ole ihme, että muuttotappio on mitä on. Luvut olisivat niiltä osin vieläkin karummat, mutta asuntojen vaikea myyntitilanne pakottaa pysymään seudulla.

Salossa tarvittaisiin rohkeita visioita, jolla parannetaan kaupungin vetovoimaa, joka on tällä hetkellä tasan nolla tai jopa sen alle.

Halikon lukion lopettaminen olisi todella onneton päätös, jo pelkkä uhka luo epävarmuutta. IoT Campukseen saataisiin ehkä vähän lisää käyttöastetta, vaikka ei siitä alunperin kaiketi pitänyt mitään koulua tehdä.

Urpo

Oliko lukion tilalle siirrettävä päiväkoti sittenkin vain selvitykseen ujutettu täky, jossa voidaan sanoa asukkaiden mielipiteen vaikuttaneen lopputulokseen, kun esitys ei sellaisenaan tule toteutumaan? Eihän noin älytöntä muutosta alunperinkään voinut olla tarkoitus toteuttaa.

Ihan sama, mutta hyvästä strategiasta huolimatta kelvottoman toteutuksen takia menestys ajaa sata lasissa motaria pitkin Salon ohi, se on täysin varmaa. Samoin omat lapseni, kun peruskoulunsa päättävät. Minulla ei ole yhtään syytä kannustaa heitä tänne jäämään.

Martti S.

Aika monilla on samansuuntaisia ajatuksia peruskoulun loppumisen jälkeen. Nuoret näkevät itsekin Salon toivottomuuden, tehdään päätöksiä, jotka eivät todellakaan luo uskoa Saloon.

Jätteenpoltosta tulevaisuudessa tunnettu pitäjä ei nyt kovin dynaamista kuvaa anna tulevaisuudesta. Näillä päätöksillä muuttotappioita ei saada kuriin.

Tänne muuttaa korkeintaan eläkeläisiä, joilla ei ole varaa asua pääkaupunkiseudulla. Salon huono maine huume- ja työttömyysongelmineen yhdistettynä huonoon päätöksentekoon ei ole kovin mukava yhtälö.

Ex-noksu

Ei tuo lukion lopettaminen ja eri ikäryhmien pompottelu paikasta toiseen tee Salosta todellakaan haluttavampaa muuttokohdetta.

IoT Campuksella on edelleen tyhjää tilaa ainakin tuhannelle koululaiselle. Näistä tyhjistä tiloista Salo maksaa suurimman osan kun tulijoita ei ole. Esimerkiksi Kamman nyt säilytyslämmöllä oleviin tiloihin mahtuisi helposti 50 luokkahuonetta.

Allan

Erään Salolaisen päättäjän blogikeskusteluissa visioitiin näin: ”Hyvänä puolena lukiotoimintojen siirrossa Iot kampukselle voidaan pitää sitä, että tietokoneen käytössä ja koodauksessa voidaan jo lukiolaisia opettaa sellaisiin asioihin keskittyen, joita yritykset tarvitsevat. Tämä voisi nopeuttaa ainakin teoriassa koodarien valmistumista yritysten tarpeisiin. Mahdollista olisi myös vierailevien luennoitsijoiden käyttö lukioissa suoraan yrityksistä, kun matka on lyhyt. Varmaankin opetuksen suunnittelu lukion ja ammattikorkeakoulun välillä tehostuisi, jolloin jo lukiossa voitaisiin opiskella paremmin ammattikorkeakouluun valmentavaa opetusta. Tämä voisi onnistuessaan nopeuttaa ammattikorkeakoulusta valmistumista. Lisäksi opetusta voisi suunnitella, myös yhdessä yritysten kanssa. Lukiolaisilla voisi teoriassa olla mahdollisuuksia saada kesätyöpaikkoja Iot kampukselta, jolloin työelämä voisi tulla tutuksi jo lukioaikana. Eikös… Lue lisää »

Ex-Noksu

Kiitos että kopsasit. Kertoo valitettavan hyvin miten porvarit ajattelevat. ”Iot kampuksen toimintoja tuetaan myös julkisin varoin.” Eli tavalliset salolaiset maksavat kun ”yrittäjäteinit” harjoittelevat yrittämistä. Sitähän se verovaroilla tuettu ”yrittäminen” Suomessa on…

Hölmöläisen puhutta

Lukio on yleissivistävä koulutus, ei sieltä kaikki halua koodareiksi. Ja kyllä sitä koodausta voi oppia muuallakin kuin vaan IoT:n seinien sisäpuolella. Ei kaikkien lukioiden tarvitse suuntautua tietylle aineille. Jospa pidetään lukio lukiona ja yliopisto ja amk-opinnot erillään. Lukiossa kumminkin moni vielä miettii mihin hakea ja mikä on se ala mikä kiinnostaa. Jos ohjataan kaikki Salon lukiolaiset matemaattiselle alalle jo lukio aikana, niin lukiolaisten määrä Salossa kyllä vähenee, kaikista ei ole matemaattiselle alalle.

Läheltä seuraava

Lainaamasi visio vilisi konditionaaleja ja arvailuja. Näin isojen ja peruuttamattomien ratkaisujen soisi perustuvan tietoon eikä haavekuviin. Yliopisto-opinnot tarvitsevat pohjakseen lukiossa opittavat tiedot, vain pieni osa nuorista kykenee lomittaiseen opiskeluun tai haluaa uhrata nuoruusvuosiaan tauottomaan pänttäykseen. Sitä paitsi, Halikon lukio tuottaa suuren osan IoT- keskuksen ns. lisäarvoista jo nyt omassa toiminnassaan…

Allan

Totta sisältää arvailuja.

Niinhän koko Iot hankekin perustuu suurimmaksi osaksi arvailuun.
Eihän MS kiinteistön ostaminen perustunut faktatietoon tulevista yrityksistä vaan laskelmat perustuivat arvailuun.

Konditionaalit on varmaankin lainatussa tekstissä Isänpäivän kunniaksi. 😉

Keskustelua ainakin tuntuu lainaus herättävän.

Urpo

70 vuotta täyttävällä Olli Lehdellä todella viisaita ajatuksia sunnuntain lehdessä. Laaja elämänkokemus ja näköala yrittäjien maailmaan näkyy ajatuksissa.