Huawei mukaan Salon älykaupunkihankkeeseen

18

Salosta Suomen älykkäintä kaupunkia rakennetaan nyt myös kiinalaisen teknologiajätin avulla. Salon kaupunki, Lounea ja Huawei Technologies allekirjoittivat keskiviikkona Smart City Expossa Barcelonassa aiesopimuksen älykaupunkihankkeesta.
Salo ilmoitti aloittavansa älykaupunkihankkeen yhdessä Someron, Lounean, Salon seudun ammattiopiston, Turun ammattikorkeakoulun ja Turun yliopiston kanssa jo viime viikolla. Nyt mukaan on saatu globaalin tason teknologiajätti, joka on ollut kehittämässä älykaupunkiratkaisuja jo yli 160 kaupunkiin maailmalla.

Yhteistyön aloittaminen juuri Huawein kanssa on luontevaa, sillä kiinalaisyhtiö liittyi Salo IoT Campuksen kasvavaan yritysjoukkoon jo maaliskuussa avaamalla kampukselle tutkimus- ja tuotekehitysyksikön. Salon yksikkö on toiminut Huawei Technologies Oy:n Helsingin tutkimus- ja tuotekehitysyksikön sivutoimipisteenä. Yhtiön henkilöstömäärä Salossa vaihtelee meneillään olevien projektien mukaan, ja työntekijät liikkuvat paljon Helsingin ja Salon välillä.

16.11.2018 lehdessä lisää hankkeesta

Poismuuttaja

Paljon melua…. Mahtaako tämäkään hanke poikia pysyviä työpaikkoja ja talouden nousua?

Late-

Eikö pitäisi tehdä mitään?

Marco

Johan sitä päätettiin, että väkiluku lähtee kasvuun ensi vuonna – ja kaikki korjaantuu sitä myöten.

Vapaa Kanaherra

Lueskelin ihan mielenkiinnosta Liikenne- ja viestintäministeriön Älykäs kaupunki – Smart City: Katsaus fiksuihin palveluihin ja mahdollisuuksiin -raporttia.

4.2 Fiksut kaupunkilaiset

Luvussa kerrotaan, että kaikkein tärkein Smart Cityn toteuttaja on fiksu, osallistuva kaupunkilainen. Kaupunkiin osallistutaan sekä fyysisesti että digitaalisesti, virallisesti ja epävirallisesti. Raportin mukaan ihmiset ovat välttämätön resurssi fiksujen ratkaisujen toimivuudelle. ”He generoivat jatkuvasti omaa fiksuuttaan palveluihin, arvioivat antureiden tuottamaa dataa, suosittelevat, tulkitsevat ja jakavat keskenään kokemuksia”, raportissa uumoillaan.

Kaupunkilaisten fiksuuteen en ota kantaa, mutta kyllä menee sensorit yms. kiemuralle, kun salolainen antaa palautetta.

Eero Koivupuro

Se on erittäin hyvä, että yritetään Salossa.

marco

Hienoa että kaikkeen hulluun riittää rahaa – ei sitä joka kaupungilla.

MDI

Ei ole mitenkään hullua, globaalin toimijan kuten Huawein kanssa kannattaa yrittää, risman tuulipuvut voivat vinkua ”kuusjoki cityssä”.

CEO

Hoh hoh.. tarkoittaa siis sitä että Lounea asentaa muutaman Huawein Wlan tukiaseman kaupungin rahoilla.

HomeMeluKaupunki

Nyt home-mittarit kaikille oppilaille ja koulujen työntekijöille, sekä melumittarit kaikille 3 km säteellä Märynummen teollisuusvoimaloista asuville. Eikös tämä ollut se VTT:n mittaama meluetäisyys, minkä sisällä ei saa ihmisten asua (KHO-päätös).
Tulokset nettiin reaaliajassa, ettei ”puolueelliset” virkamiehet pääse sotkemaan tuloksia, varsinkaan estämään niiden julkistamista.
Miksi tätä ei keksitty aikaisemmin?

Keijo K.

Kun luin uutisen Salon pyrkimyksestä Suomen älykkäimmäksi kaupungiksi, niin kävi mielessä, että vaihtuuko kaupungin terävin kärki, jotta tuo olisi edes periaatteessa mahdollista?

Tähän saakka on rahoitettu kaupunkilaisten veroeuroista kohtalaisen monia fiktiivisiä hankkeita (en viitsi edes luetella), niin onko nyt kiinalaisten vuoro hyötyä salolaisesta rahanjaosta?

Huawein käyttäjä

Hyvä uutinen. Jokaiselle salolaiselle Huawein puhelin alennuksella sillä velvoitteella, että seuranta päällä analysoitavaksi jonnekin. Puhelimesta selviää pankkitilien saldot, kulkureitit ja mahdolliset pullonkaulat korjattaviksi.

Eräät maat kieltäneet ainakin virkamiesten Huawein käytön puhelimena ja toimistojen reitittiminä, mutta se on meidän eduksi.

Vapaa Kanaherra

Jäin vielä miettimään tätä fiksuuden generointia palveluihin: voisiko salolaisen keksinnön (joo, joo, pertteliläinen), heijastimen, nostaa 2.0 tasolle? Puhelin selvittää käyttäjän fiksuuden ja ”reitittää” yms. tiedon heijastimeen. Heijastin heijastaa käyttäjän fiksuutta värikoodein: punainen ja vihreä. Keltainen on neutraali eli dataa ei ole vielä tarpeeksi.

Tätä älytietoa esimerkiksi autoilija voisi käyttää liikenteessä hyväkseen. Tämä sopii hyvin ajankohtaiseen aiheeseen: Salo IoT Campus ja Salon kaupunki yhdessä etsivät ratkaisuja tulevaisuuden liikennejärjestelyihin Junction 2018 -tapahtumassa 23.–25.11

Älyn lisäksi puheesta voitaisiin kaapata sentimentti: kuinka negatiivinen asenne kaupunkilaisilla on.

Outsider

Kiinalaisen kumppanin valinta kertoo jo valtavasta epätoivosta Salon kaupungissa.

JuhaT

Kiinalaiset ovat rakentaneet 4000 vuotta eea valtavia palatseja ja sivistyneitä kaupunkeja. Olivat vilkkaita kauppapaikkoja. Mausteita, paperia ym. Euroopassa elettiin tuolloin alkeellisesti, etenkin Suomessa, jossa ei ollut sivistystä. Kiinassa luettiin kirjallisuutta, tieteitä ym. Ruuti oli keksitty.

Vapaa Kanaherra

Tsai Lun oli Kiinan valtion virkamies ja hän julisti miten paperi valmistetaan noin vuonna 105. Kiitos Tsai Salkkarin tekstaripalstasta.

Urpo

Edelleen tässä vaivaa lähinnä se, että selkeitä tavoitteita ei ole asetettu. On vain päätetty miettiä, mihin tietotekniikkaa voisi käyttää ja hankittu kumppanit toimittamaan meille näitä testijärjestelmiä. Onko se hyvä tapa lähestyä asiaa, sitäkin kannattaa miettiä.

Epäileväinen

Vieläkö kaupunki meinaa jatkaa yhteistyötä Huawein kanssa? Amerikka, Kanada ja Australia ainakin aikovat kieltää kyseisen firman laitteet.
Pahoin kyllä pelkään, että kaikki muutkin Kiinassa valmistetut electroniikkkalaitteet, joissa on verkkoyhteys, ovat vakoilulaitteita!

Järki käyttöön

Salo se vaan tekee aiesopimuksia: Hyperloop, Huawei. Olisi kiva tietää, paljonko tähän kaupungin rahoja laitetaan. Hyperloop-rahathan menivät kankkulan kaivoon.

Huawei ei ole nyt kaikista paras kumppani, ei ainakaan missään sellaisessa, jossa käsitellään arkaluontoisia asioita. Huaweilta ei kannata hankkia mitään kriittisiä laitteita, vaan esim. tukiasemia. Varsinkin verkkoasemat täytyy pitää itsellä.

Mitään operointipalveluita ei saa Huaweilta ostaa. Mutta Salossa ei näköjään opita: Turing, Hyperloop ja nyt Huawei. Epätoivoinen saa olla, mutta ei tyhmä.