Kahden puolueen pääministerikisa

2
Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo puhui EPP:n kokouksessa Helsingissä torstaina.

Ylen tuore kannatusmittaus kertoo, että seuraavan hallituksen pääministerin paikassa on tiukimmin kiinni kaksi puoluetta. Kärkipaikkaa pitää SDP, mutta kokoomus kirii etumatkaa kiinni. Keskustan suosio sen sijaan hiipuu.
Vihreät vajoaa edelleen, joskin pahin syöksykierre näyttää pysähtyneen. Uuden puheenjohtajan Pekka Haaviston vaikutus kannatuslukuihin ei vielä tässä kyselyssä näy. Puolueen kannatuksen lasku kuitenkin hidastui mittausjakson loppua kohden, jolloin myös puheenjohtajan valintaprosessi käynnistyi.

Suurin oppositiopuolue SDP on yhä tiukasti ykköspaikalla Ylen marraskuun mittauksessa. Puolueen kannatus on 22,7 prosenttia, joka on lähes sama kuin kuukausi aiemmin. Nousua oli 0,1 prosenttiyksikköä.
Demarien niskaan puuskuttaa kokoomus, jonka kannatus on nyt 20,2 prosenttia. Nousua viime mittauksesta on 1,3 prosenttiyksikköä.
Kaksi suurta ovat omilla luvuillaan, mikä lupailee tasaista kisaa kevään eduskuntavaaleihin. Kun vaaleihin on enää alle puoli vuotta, hallituksen pääpuolueeksi on nousemassa todennäköisesti jompikumpi tästä kärkikaksikosta. Uudeksi pääministeriksi ovat siis vahvoilla SDP:n Antti Rinne ja kokoomuksen Petteri Orpo.

Nykyiselle päähallituspuolue keskustalle luvut näyttävät synkemmiltä. Keskustan kannatus on 16,5 prosenttia, joka on 1,1 prosenttiyksikköä pienempi kuin lokakuun mittauksessa. Pääministeri Juha Sipilän mahdollisuudet jatkokauteen näyttävät tässä tilanteessa huonoilta, kun ero demareihin on venähtänyt jo yli kuuden prosenttiyksikön suuruiseksi.
Vihreiden kannatuslasku jatkuu edelleen, mutta vauhdissa näkyy hidastumisen merkkejä. Vihreiden kannatus on 11,3 prosenttia, jossa laskua on 0,3 prosenttiyksikköä. Puheenjohtajatilanteen selkiytyminen saattoi rauhoittaa kannattajakatoa.

Perussuomalaisten kannatus koheni hieman, ja puolue nousi viidennelle sijalle ohi vasemmistoliiton.
Sinisten ahdinkoon marraskuun luvut eivät tuoneet mitään helpotusta, kannatus matelee 1,1 prosentissa.

Keijo K.

Politiikka on nykyään pelkkää sirkushuvia kansalle, ja tuntuu olevan aivan yhdentekevää, kuka se pääministerikin on. Tähän sirkushuviin joutuvat ikävä kyllä heikommin toimeentulevat maksamaan todella kovan pääsymaksun, kun taas hyväosaisille maksetaan tästä huvista.

Eihän tämä nykyinen hallitus ole muille hyvää aikaan saanut kuin hyväosaisille, vaikka sitä yrittäisivät kannattajat kuinka kirjoituksissaan todistella.

Kirjoituksissakin unohdetaan aina ne asiat, joiden takia vähempiosaiset ajautuvat yhä suurempaan ahdinkoon.

Nykyhallitus ei ole sitä raippaa säästänyt.

Urpo

Hallituspuolueiden toimintaa on hellpo arvostella, kun ei tiedä vaihtoehdosta mitään. Demarit jo ilmaisivat halunsa estää metsäteollisuuden uudet investoinnit Suomeen ja vihreät ovat olleet johdonmukaisesti tätä mieltä aina. Toki siinä kärsii omistajat, mutta ennenkaikkea suomalaiset palkansaajat ja julkinen talous. Oma lukunsa on tavoite biotalouteen siirtymisestä, joka tulee Suomen osalta noiden hallituskaudella lykkääntymään kauas tulevaisuuteen.