Kahtiajako jatkuu Yhdysvalloissa

1
Demokraatit saivat enemmistön Yhdysvaltain edustajainhuoneessa. Välivaaleissa äänestettiin vilkkaasti.

Ennusteet osuivat tällä kertaa oikeaan Yhdysvaltain välivaaleissa. Kuten gallupeissa osattiin arvioida, demokraatit saivat edustajainhuoneen enemmistön, ja senaatti pysyy republikaanien hallinnassa.
Kumpikaan puolueista ei voi juhlia suurena voittajana. Pienen voiton saivat demokraatit, jotka onnistuivat valtaamaan edustajainhuoneen enemmistön republikaaneilta.

Presidentti Donald Trump kampanjoi republikaanien puolesta voimakkaasti vaalien loppusuoralla. Todennäköisesti maahanmuuttovastainen teema puri äänestäjiin, eivätkä demokraattien toiveet suuresta vaalivoitosta toteutuneet.
Todella vaikeaksi Trumpin tilanne olisi tullut, jos demokraatit olisivat saaneet enemmistön myös senaatissa. Ongelmia on luvassa jo nyt.
Ainakin lakiehdotusten läpi vieminen vaikeutuu, kun niitä käsittelee demokraattien hallitsema edustajainhuone. Entinen värisuora tarjosi lakihankkeille sujuvamman reitin.

Uusi asetelma mittaa presidentti Trumpin kykyä tehdä politiikkaa. Lakien toteuttaminen vaatii enemmän neuvottelemista ja poliittisia sopimuksia, mikä tähän saakka ei ole ollut Trumpin vahvuuksia.
Mitenkään poikkeuksellinen tilanne ei ole. Samalla tavalla kävi myös edellisen presidentti Barack Obaman aikana, kun republikaanit valtasivat edustajainhuoneen. Obama joutui lakien sijaan turvautumaan presidentin asetuksiin, joiden painoarvo on kuitenkin lakeja heikompi. Tätä samaa käyttänee myös Trump.
Suoriakin seurauksia vaalituloksella on: muurin rakentamiseen tuskin tulee rahaa. Lisäksi tutkinta Trumpin ympärillä esimerkiksi veroista tai Venäjä-yhteyksistä voi lisääntyä. Viraltapanovaatimusten läpimeno on edelleen heikko, kun senaatin enemmistö on republikaaneilla.

Vaalikamppailu käytiin kiihkeissä tunnelmissa, ja Yhdysvaltain kahtiajako ei ainakaan lientynyt näiden vaalien myötä. Vaikka suoraan presidentistä ei nyt äänestettykään, moni otti kantaa Trumpin puolesta tai vastaan.
Trumpin valintaan toiselle kaudelle tämä vaalitulos ei kasannut uusia esteitä.

Aspire

Heti vaalien jälkiseurauksena presidentti Donald Trump erotti oikeusministeri Jeff Sessionsin keskiviikkona. Sessions itse ilmoitti, että hän eroaa presidentin pyynnöstä.

Sessionsin tilapäiseksi sijaiseksi Trump nimitti Matthew G. Whitakerin, joka on toiminut Sessionsin kansliapäällikkönä ja suhtautuu muutenkin Sessionia ”ymmärtäväisemmin” Trumpiin kohdistuvien tutkimusten ylimitoituksesta, joka presidenttiä on selvästi vaivannut.

Karuselli Trumpin hallinnossa jatkuu. Hallinnon jälkeen seuraavina erotettaviksi taitaa tulla epämieluiset toimittajat eri mediakanavilla – ainakin Valkoisen talon tiedotustilaisuuksista.

Pannaan pressikortti naulaan kuivumaan röyhkeiltä toimittajilta, jotka kysyvät liian ikäviä kysymyksiä.