Kirjallisuus palkintolavalla

0
Finlandia-voittajat: Seppo Aalto (vas.), Siiri Enoranta ja Olli Jalonen.

Kirjallisuus on taas hetken kirkkaassa valokeilassa. Keskiviikkona jaettiin kirjallisuuden Finlandia-palkinnot.
Kaunokirjallisuuden palkinnon voitti Olli Jalonen, tietokirjapalkinnon Seppo Aalto ja Finlandia Juniorin Siiri Enoranta.

Toisen kerran Finlandian saanut Olli Jalonen totesi palkintopuheessaan, että kirjallisuus ei ole kilpailulaji, vaan lajeja on yhtä monta kuin kirjoittajia.
Finlandia-palkinnon 30 000 euroa on kuitenkin iso raha tavalliselle kulttuurityöntekijälle. Kirjailijaliiton tuoreen tulotutkimuksen mukaan keskiverto kirjailija ansaitsi kaunokirjallisella työllä viime vuonna vain reilut 2 000 euroa vuodessa.

Vähän yli puolet ammattikirjailijan kaunokirjallisista ansioista tulee kirjojen myynnistä. Neljäsosa palkasta kertyy siitä, että kirjoja lainataan kirjastoista. Loput tuloista muodostuvat esimerkiksi kirjojen dramatisoinneista, jota ei kovinkaan monen teoksen kohdalla tapahdu.
Tutkimuksen mukaan vain joka kymmenes kirjailija ansaitsee vuodessa yli 25 000 euroa, kun yhteen lasketaan verolliset tulot kaunokirjallisista ja muista kirjailijan työhön liittyvistä töistä sekä apurahat.
Yli kolmannes liittoon kuuluvista kirjailijoista tekee muutakin työtä.
Parhaimmillaan Finlandia-palkinto antaa potkut myyntiin ja kirjailijan koko uralle. Myydyimpiä palkittuja ovat Kari Hotakainen, Kjell Westö ja Sofi Oksanen. Heitä vähemmän ovat myyneet Pirkko Saisio ja Helena Sinervo, mutta heillekin palkinto toi kaupallista menestystä.

Eri taiteenaloilla järjestetään kilpailuja, vaikka tuloksia ei voi mitata senteillä ja sekunneilla niin kuin urheilussa.
Voittoja ja rahapalkintoja tärkeämpää on, että taidetta ja taiteen tekijöitä pidetään esillä. Siten muistutetaan, että maailmaa ei kuvata vain kovilla uutisilla tai julkisuusjanan toisen pään somekuohuilla ja harkitsemattomilla tviiteillä.
Hyvää kirjallisuutta ei tehdä elämästä irrallaan eikä hosumalla, vaan ajassa ja ajan kanssa. Olli Jalonen sanoi palkintopuheessaan, että kirjoissa piileskelee vapauden valtakuntia.
Synkkiäkin aiheita käsitellessään kirjallisuus valaisee maailmaa.