Kodittomuuteen on monia syitä

0

VESA TUOMINEN. Vietimme lokakuussa kodittomien yötä. Maassamme on lukuisia kodittomia. Kodittomuuteen johtaneet syyt ovat itse kullakin erilaisia, mutta hätä ja kärsimys ovat kodittomille yhteisiä.
Me hyväosaiset epäilemme kodittomia milloin mistäkin asiasta. Oma syynsä tai miksi lähti omasta maastaan. Olisi pysynyt siellä. Ei se kumminkaan maksa vuokriaan, jos asuntoa tarjotaan.

Kuvittelemme voivamme katsoa näitä elämän murjomia ylhäältä alaspäin. Myötätuntomme on vähäistä, kenties olematonta. Silti nuo ihmiset ovat Luojamme luomia ainutkertaisia yksilöitä, joilla on aivan samat tarpeet kuin meillä. He eivät kuitenkaan voi kokea turvallisuutta, elämän jatkuvuutta lämpöä ja kodikkuutta.
On toisenlaistakin kodittomuutta. Maailmassamme kaikki arvokkaat asiat voivat muuttua tuotteiksi: tavaroiden lisäksi vaikutusvaltaiset ystävät, menestyksen tavoittelu, kaikesta hyötyminen. Elämämme muuttuu kylmäksi ja tavoitteelliseksi.
Kaikesta on otettava irti hyöty. On pyrittävä eteenpäin, annettava näyttöjä. Sisäinen maailmamme kuihtuu ja lopulta näivettyy. Olemme yksinäisiä ja kodittomia omassa kodissamme, ystäviemme keskellä, kaikkialla.
Televisiohaastattelussa toimittaja Peter Nyman kuvasi elämänsä kahta tämänhetkistä unelmaa. Jälkimmäinen niistä oli sisäisen tasapainon löytäminen. Hän totesi haastattelussa, että tyyneltä vaikuttavan ulkokuoren alla voi piillä syvää levottomuutta.

Tämä on tyypillinen aikamme ilmiö. On koko ajan suoriuduttava asioista, varauduttava tulevaan. Et voi olla paikallaan, pysähtyä.
Kuitenkin vain pysähtymällä miettimään elämäsi tärkeitä asioita, voit löytää olennaisen, tulla kotiin ja olla kotona itsessäsi. Voit palata kotiin kuten tuhlaajapoika.
Toisaalta voit tuhlata elämääsi pitkäänkin, mutta et määrättömiin. Jossain vaiheessa eletty elämä velkoo tai palkitsee sinut.
Olisiko nyt muutoksen aika, juuri tänään, ei huomenna, ensi viikolla tai sitten joskus. Pysähtyminen tapahtuu valitettavan usein pysäyttämisen kautta: sairastut, läheisesi kuolee tai jäät työttömäksi.

Jos elämäsi rakentuu vahvalle perustalle riittävän monen asian ympärille, selviät, kun yksi niistä otetaan sinulta pois. Jos et ole sovussa itsesi kanssa, et selviä, vaikka ympärilläsi olisi paljon ihmisiä ja aineellista hyvää.
Tutustu siis itseesi. Kysy mitä sinulle kuuluu sinussa itsessäsi.
Mikä on itsellesi todella tärkeää? Mistä et halua luopua? Löydät valoa sisältäsi näin vuoden pimeimpänä aikanakin.
Toivotan sinulle onnea tutustumismatkalle itseesi. Se kannattaa!

Kirjoittaja on Paimion kirkkoherra.