Kuka kelpaa hallitukseen?

2

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä haastaa kokoomusta ja SDP:tä niin kuin ne olisivat jo muodostamassa hallitusta. Mielipidemittausten perusteella näin saattaa kevään eduskuntavaalien jälkeen käydäkin, sillä keskusta on kolmantena selvästi SDP:n ja kokoomuksen takana.
Sipilä ilmoitti puoluevaltuuston kokouksessa sekä hallituskumppanilleen että suurimmalle oppositiopuolueelle vaalitaistelun alkaneen. Vapise sinipuna, hän varoitti.
Vihervasemmistokin sai Sipilältä pyyhkeitä, mutta perussuomalaisten hallituskelpoisuuteen hän ei ottanut kantaa.

Ruotsissa ei ole saatu muodostettua hallitusta syyskuun alun parlamenttivaalien jälkeen. Tunnusteluja ovat tehneet sosialidemokraattien, maltillisen kokoomuksen ja keskustan puheenjohtajat.
Nyt pääministeriksi ollaan nimittämässä jälleen demarien puheenjohtaja Stefan Löfven, joka haluaa blokkirajat ylittävän hallituksen.
Vaaleissa vasemmisto- ja porvariblokki eivät kumpikaan saaneet enemmistöä. Ne ei myöskään halua tehdä yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa. Puolueen puheenjohtaja Jimmie Åkesson on jo puhunut uusista vaaleista.

Hallituskumppaneiden kelvollisuudesta on kysytty suomalaisiltakin puoluejohtajilta.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ilmoitti viime viikolla, että puolue ei halua perussuomalaisia hallitukseen. Linjaus tehtiin kesällä 2017, kun perussuomalaiset hajosi. Jussi Halla-ahon puolue ei kelvannut silloin, eikä se kelpaa nytkään.
Antti Rinteen mukaan SDP:n ja perussuomalaisten arvopohjat ovat niin erilaiset, että hallitusyhteistyö ei ole mahdollista.
Juha Sipilä myönsi viikonloppuna Turussa, että keskustalaisten ja perussuomalaisten arvomaailmat ovat valovuoden päässä toisistaan. Silti ei ole oikein sulkea ketään pois ”vielä tässä vaiheessa”.

Yhden puolueen pelaaminen ulos jo ennen vaaleja ei estä hallituksen muodostamista, sillä kahden suurimman kavereiksi löytyy aina pieniä puolueita hallituspohjasta riippumatta.
Orpo ja Rinne ovat kannanotoillaan korostaneet äänestäjille omia arvojaan ja selventäneet vaaliasetelmaa. Sivutuotteena perussuomalaisten kannatus saattaa nousta, ehkä myös keskustan.

keijo.k

Ihmeellisiä höpisijöitä ovat nuo poliitikot? Suureen ääneen huutavat että yhdessä tehdään työtä Suomen hyvinvoinnin eteen, ja loppulauseessa sanotaan että Perussuomalaisten kanssa ei haluta olla missään tekemisissä. Paikallinen edustajakin kehuskeli yhdessä tekemistä, vaikka puheenjohtaja oli juuri kertonut, kenen kanssa se ei tule tapahtumaan. Tuntuu että on aivan sama, mitä kirjoittelee, kunhan kirjoittelee.

Entinen Nuori

Äänestäjiltä viedään mielenkiinto äänestämiseen, kun jo näin paljon ennen vaaleja nykyinen pääministeri puhuu, kuka kelpaa hallitukseen. Eihän se ole demokratiaa, jos ei kansalla ole mahdollisuus osoittaa mielipidettään. Ja jos muutoksia tulee, kuten muissakin valtioissa on tullut, niin sehän tarkoittaa, että äänestäjät haluavat muutosta. Eikö ole äänestäjien piilo-ohjailua luetella hallitukseen haluttavat puolueet jo etukäteen? Niin pääministerin kuin muidenkin ministerien on vain luovutettava valta-asemansa, jos kansa äänestää toisin. On se ennenkin onnistunut.