LP Salo kohtaa torstai-illan euroavauksessa belgialaisen peilikuvansa

0
Belgialaisjoukkue Asterix otti keskiviikkoiltana ensituntumaa Salohalliin.

Vahvan alkukauden lentopallon naisten Mestaruusliigassa pelannut LP Salo aloittaa tämän kauden europelit torstaina, kun joukkue kohtaa belgialaisen Asterix Avo Beverenin CEV Cupin avauskierroksella.

Joukkueissa riittää yhtäläisyyksiä.

Molemmat joukkueet ovat oman maan liigan kestomenestyjiä, 2010-luvun osalta lähes kestomestareita. Sekä salolainen että bevereniläinen joukkue ovat hävinneet kauden aikana kotimaansa liigassa vain yhden ottelun. Kovin paljoa eivät toisistaan heitä liigojen tasotkaan: esimerkiksi Pölkky Kuusamo hävisi viime kaudella Challenge Cupissa belgialaiselle joukkueelle, mutta vastaavasti voitti tällä kaudella belgiliigan kärkipään Antwerpin.

Kovin kauas historiaan ei ole mielekästä mennä. Todettakoon kuitenkin, että viime kaudella molemmat joukkueet putosivat samassa Mestarien liigan vaiheessa.

Asterix pullahti ulos hollantilaista Sliedrechtiä vastaan. Samaista Sliedrechtiä, jonka LP Salo pudotti takavuosina eurocupissa ja jonka se voitti Asterixin mailla pelatussa harjoitusturnauksessa syyskuussa. Toisaalta Asterix eteni vuosi sitten CEV Cupissa yhtä kierrosta LP Saloa pidemmälle.

Tämä kaikki yhteen vetäen: niin sanottu kotietu saattaa nousta ratkaisevan tärkeään rooliin otteluparissa. Asterix saa pienen hyödyn siitä, että mahdollinen ”kultainen erä” pelattaisiin heidän kotikentällään. CEV Cupin säännöt ovat vanhat tutut: 3–0- ja 3–1-voitot tuovat ”kolme sarjapistettä”, 3–2-voitot kaksi. Mikäli nämä sarjapisteet ovat kahden ottelun jälkeen tasan, pelataan kultainen erä 15 pisteeseen.

Asterix muistuttaa myös pelaajaprofiililtaan etenkin takavuosien LP Saloa. Valtaosa kovatasoisen Belgian maajoukkueen naisista pelaa seuratasolla Belgian ulkopuolella. Ja he maajoukkueen aloitusseitsikon pelaajat, jotka pelaavat – vielä – kotimaassa, löytyvät Asterixin riveistä.

Näihin avainpelaajiin lukeutuvat yleispelaaja Celine Van Gestel sekä keskitorjujat Marlies Janssens ja Silke Van Avermaet. Nykyjoukkueiden ero onkin se, että Beveren on vaarallinen keskipelaamisessa, kun LP Salon aseet löytyvät passareista sekä Kertu Laakin ja Lena Prokopenkon laitahyökkäyksistä.

– Toista Asterixin yleispelaajaa vaihdeltiin pitkin harjoitusturnausta. Siinä on ehkä se kohta, mihin meidän pitää pystyä iskemään, mietti LP Salon päävalmentaja Tomi Lemminkäinen.

Arvoituksellisuutta toisen yleispelaajan suhteen lisää entisestään se, ettei toinen Asterixin ulkomaalaispelaajista, slovakialainen Martina Nosekova ole mukana Salossa. Poissa on myös päävalmentaja Gert Vande Broek, joka toimii sekä Asterixin että Belgian maajoukkueen päävalmentajana.

CEV Cupin 1. kierroksen 1. ottelu LP Salo–Asterix Avo Beveren torstaina kello 19 Salohallissa.