Mitä yhteistä on Vilppaalla ja havaijinleikkeellä?

3
Lauantaina Ura Basketin kohtaava Vilpas on ennätyksellisessä 11 ottelun voittoputkessa.

Urheilijana olen tottunut toimimaan erilaisten odotusten alaisena.

Itselläni on tiettyjä odotuksia omaa uraani, omia peliotteitani, seuraavaa peliä ja käynnissä olevaa kautta koskien. Samaan aikaan katsojilla ja faneilla on omat odotuksensa pelaajia, valmentajaa ja joukkuetta koskien. Arkielämässä meillä on odotuksia lähestyvää lomaa, lounaalla tarjottavaa ruokaa, omaa kumppania tai ystäviä koskien.

Vilppaalla on käytössä tänä vuonna mentaalivalmentaja, jonka kanssa olen nopeasti oppinut, että odotukset ovat turhia ja vievät huomion pois tärkeämmistä asioista. Siksi kaikki nämä odotukset tulisikin jättää pukukopin lokeroon ottelun ajaksi.

Myös opinnoissani Turun Kauppakorkeakoulussa olemme käsitelleet odotuksia. Yksi markkinoinnin kuiluista eli ongelmakohdista voi olla odotetun ja koetun laadun välinen kuilu. Mikäli yritys nostaa markkinointiviestinnässään asiakkaan odotukset liian korkealle, on yrityksen vaikea yltää näihin odotuksiin, niin että asiakkaalle jäisi tyytyväinen olo.

Tätähän meille tapahtuu elämässä jatkuvasti. Loman lähestyessä teemme hurjat suunnitelmat, julkaisemme Facebookissa päivityksiä tulevasta lomamatkasta ja vannomme
itsellemme edessä olevan paras loma ikinä.

Lounaslistaa tarkistaessa huomaamme ruokana olevan havaijinleikettä, jota työkaveri viimeksi hehkutti, emmekä malta odottaa lähestyvää lounastuntia.

Valmistautuessamme Tinder-treffeille leijumme pilvissä, sillä tässä tyypissä ei tunnu olevan yhtään valmistusvirhettä.

Loma tulee ja moni asia, jota olemme odottaneet, ei tunnukaan ihan niin mahtavalta. Hotelli on muuten hieno, mutta näkymä avautuukin Välimeren sijasta hotellin sisäpihaan, eikä merivesikään tunnu niin lämpimältä kuin odotuksissa.

Koko työpäivän odotettu havaijinleike on ihan hyvää, mutta ei nyt kuitenkaan niin hyvää, mitä työkaverin hehkutuksen perusteella olisi voinut luulla. Ensitreffeillä on hauskaa kunnes selviää, että kumppani katsookin koripallon sijasta formuloita, jääkiekkoa ja Love Island Suomea.

Tyytyväisyytemme muodostuu odotusten ja todellisuuden erotuksesta. Odotuksemme Vilpasta kohtaan ovat nousseet niin korkealle, että hallille tullessamme me – niin pelaajat kuin katsojatkin – odotamme näyttävää yli 30 pisteen voittoa. Jos tähän ei päästä, olemme pettyneitä. Olemme pettyneitä joukkueen puolustukseen, vaikka se on tällä hetkellä sarjan parasta. Olemme vähän pettyneitä, vaikka joukkue johtaa sarjaa suvereenisti ja on juuri tehnyt oman ennätyksensä peräkkäisten voittojen määrässä runkosarjassa.

Miksi? Koska odotukset Vilpasta kohtaan ovat kolmessa vuodessa
kasvaneet ennätyssuuriksi.

Mihin siis keskityn lauantai-illan Ura Basket -ottelussa omien ja yleisön odotusten sijaan?

Keskityn nauttimaan ja arvostamaan tilannetta, jossa olen. Keskityn nauttimaan rakastamastani pelistä. Keskityn nauttimaan siitä, että saan tehdä sitä mistä olen lapsesta asti haaveillut joukkueessa, joka on täynnä hyviä pelaajia, joista kuka vain voi ratkaista ottelun. Joukkueessa, jonka ympäriltä löytyy asiantunteva, välittävä ja intohimoinen staffi.
Seurassa, jossa kaikki hoidetaan viimeisen päälle kymmenien talkoolaisten toimesta. Kaupungissa, jossa koripallo kiinnostaa. Salohallissa, jossa minua ja joukkuetta kannustaa Suomen paras kotiyleisö.

Siksi suljen tänäänkin pukukopin oven hymy huulilla.

Miikka Luosmaa

Miikka Luosmaa

Kirjoittaja on 24-vuotias karkkilalaislähtöinen koripalloilija ja opiskelija Turun kauppakorkeakoulussa. Hän pelaa toista kauttaan Vilppaassa.

M H

Olipa hyvä kirjoitus. Toivottavasti mahdollisimman moni lukee tämän.

Jukka Sveitsistä

Hieno kirjoitus, hyvä Miikka!

Sompe

Olipa hyvä kirjoitus. On tosi tärkeää huomata, että esimerkiksi pettymykset ovat aina suhteessa odotuksiin, ei vain tavoitteeseen tai suoritukseen. Siksi on tärkeää puhua odotuksista. Vaikkapa siitä, mitä joukkueen sisällä yksilöt odottavat toisiltaan?