Ostaminen voi olla ekoteko

6
Kuluttaminenkin voi olla ekoteko.

Yksittäinen ihminen ei pysty pelastamaan maailmaa ilmastonmuutokselta, lopettamaan sademetsien hakkuita eikä korjaamaan Suomen valtion budjettialijäämää.
Yksilö voi kuitenkin tehdä valintoja, joilla on itseään suurempaa merkitystä. Meitä taviksia mahtuu Suomeen yli viisi miljoonaa.
Jos kaikki tavikset tekevät itselleen merkityksellisiä arjen valintoja, pienet teot kertautuvat ja niistä tulee suuria.

Ruoka, jos mikä, on jokapäiväistä ja arkista. Me kaikki syömme monta kertaa päivässä. Sillä mitä me syömme, on siten suuri merkitys, ja siksipä kauppakassiin poimittavien elintarvikkeiden valintaan kannattaisikin kiinnittää huomiota.
Hinta on vain yksi, joskin tärkeä, kriteeri tuotteen valinnassa. Kun puhutaan muutaman euron hintaisesta tuotteesta, jokainen voi pohtia, onko 30 sentin säästö ratkaisevampi valintakriteeri kuin esimerkiksi tuotteen alkuperä, terveellisyys tai sen valmistuksen vaikutus ympäristöön.

Jos jokainen suomalainen ostaisi eurolla päivässä enemmän suomalaisia tuotteita, se merkitsi vuodessa 30 000:ta uutta työpaikkaa Suomeen. Salo on kooltaan prosentti Suomesta, joten Salossa sama tarkoittaisi 300:aa uutta työpaikkaa vuodessa.
Suomalaisten elintarvikkeiden suosiminen on eettistä monellakin tavalla. Lähiruokaa ei tarvitse kuljettaa ruokapöytään toiselta puolelta maailmaa, sen sijaan lähellä tuotettu sapuska luo lähiseudulle työtä ja hyvinvointia.
Työ, talous ja hyvinvointi on kolikon talouspuoli. Toinen puoli on eettinen ja ekologinen. Lähi- ja luomuruuan ostaja tietää, missä ja miten ruoka on tuotettu.

Suomalaiset ovat hyvin halukkaita ostamaan suomalaisia elintarvikkeita. Tutkimuksen mukaan 83 prosenttia kuluttajista selvittää kaupassa, mistä tuote on peräisin.
Salo on Suomen suurin maatalouskaupunki, jossa tuotetaan merkittävä osa Suomen leipäviljasta sekä monipuolisesti kasviksia, vihanneksia ja marjoja. Lisäksi seudulla kasvatetaan pihvikarjaa, lampaita, kalkkunoita ja muuta lihaa.
Niinpä pakollinen kauppareissu voi olla paikallista elinkeinoelämää tukeva ekoteko.

Urpo

Vielä kun saataisiin loputkin päättäjät ja virkamiehet ymmärtämään, että kotimaiset elintarvikkeet eivät kauppoihin itsestään tule, ei edes Kuusjoelta.

Tuotannon jatkuvuus edellyttää, että tuottajat perheineen voivat asua maaseudulla. Se taas edellyttää toimivaa palvelurakennetta.

MDI

Onko kuvassa kuusjokelaista luomua muovipussiin pakattuna?

Kukaan ei estä tuottajia asumasta maaseudulla peltojensa äärellä mutta kuka kuvittelee sinne pystyttävän järjestämään ihmeemmin palveluita? Kyllä se viljelijänkin auto suuntaa sinne ”rismaan” eikä kotikylän kauppaan ja on suuntautunut jo vuosikymmeniä.

Urpo

Kunta ei ylläpidä kauppoja Kuusjoella tai kuten kuvasta näkyy, Perniössä. Kunta sen sijaan päättää, onko Perniössä esim. lähikoulu vai keskitetäänkö opetus isompiin yksiköihin.

MDI

Ei välttämättä ole lähikoulua, jos siellä ei ole oppilaita. Mihinkään muutaman oppilaan ”kotiopettajiin ja kotikouluihin sekä kotikeittäjiin” ei vaan ole rahaa.

Onko kuvassa luomumuovia ja luomutuotantoa, jota yhteiskunnan pitäisi elättää Kuusjoella tai Perniössä?

Urpo

Oppilaita ei ainakaan ole, jos koulut keskitetään suurimpiin keskuksiin ja muualla asuminen ei ole houkuttelevaa.

En tiedä kuvan luomusta, mutta siitä riippumatta taatusti perniöläinen muoviin pakattu kurkku on parempi vaihtoehto kuin espanjalainen muoviin pakattu kurkku. Salon keskustassa kun kovin vähän elintarviketuotantoa on toistaiseksi ollut.

Reiska

Mihin ne oppilaat sitten häviävät?