Patrick Kåla, 20, pisti pelivarusteet syvälle varastoon – uusi ura urkenee naisten Mestis-joukkueen päävalmentajana

0
Patrick Kåla ja hänen Tom-isänsä viettivät perheen isänpäivää jo lauantaina. (kuva: SSS/Minna Määttänen)

Jääkiekko on ollut salolaiselle Patrick Kålalle rakas asia siitä lähtien, kun hän aloitti lajin harrastamisen noin 7-vuotiaana. Kiekkoilu pysyy hänen elämässään edelleen keskeisellä paikalla, mutta rooli on muuttunut nuori ikä huomioiden mielenkiintoisella tavalla.

20-vuotias Kåla pelasi vielä viime syksynä Salon Kiekkohaiden miesten edustusjoukkueessa. Hait hakee vauhtia III divisioonasta, kun taas Kålalle avautui uudenlainen ympäristö Keski-Suomessa.

Liikunta- ja terveystieteen opiskelupaikka aukesi Jyväskylästä, jonne Kåla muutti avopuolisonsa kanssa. Muutaman vuoden Salossa jatkunut juniorivalmennus sekä varusmiespalveluksen päättyminen kesällä johtivat puolestaan siihen, että miehestä tuli naisten Mestistä pelaavan JYP:n päävalmentaja.

– Tiedustelin JYP:n organisaatiolta vaihtoehtoja valmennustehtäviin. Parin viikon päästä he ottivat yhteyttä ja ehdottivat päävalmentajan pestiä. Harkitsin asiaa viikon verran, mutta tämä tuntui sellaiselta mahdollisuudelta, jota ei kannattanut ohittaa, Kåla kertoi lauantaina Salon jäähallilla.

Valmentaminen on siis kiehtonut jo useamman vuoden ajan.

– Aluksi olin luistelukoulun ohjaajana sekä mukana Kiekkohaiden leirillä. Sitten Nurmen Jani kysyi minua mukaan B-junioreiden apuvalmentajaksi, jossa olin kaksi kautta. Siirtymä päävalmentajaksi on sikäli tässä vaiheessa looginen jatkumo, Kåla kertaa.

– Unelmana on se, että tienaisin jossain vaiheessa leipäni valmentamisesta, hän lisää.

Kiekkohaissa monessa mukana ollut, täksi kaudeksi edustusjoukkueen päävalmentajaksi palannut Nurmi on ollut hänen mentorinsa.

– Iso kiitos Janille siitä, että hän antoi minulle mahdollisuuden tulla valmentamiseen mukaan. Olemme käyneet joitakin yhteisiä valmennuskursseja, ja hän on vinkannut minulle sellaisista kursseista, joita hän on aiemmin käynyt, Kåla kiittelee.

JYP on tyrkyllä paluuseen naisten Liigaan. Seuran naisjääkiekon lähihistoria on mielenkiintoinen. Jyväskylässä juhlittiin Suomen mestaruutta keväällä 2016, mutta pelaajia ei ollut seuraavana syksynä tarpeeksi, ja joukkue luopui SM-sarjapaikastaan. Nyt pyritään Mestiksen kautta uudelleen ylöspäin.

Kålan oma pelaajaura on näillä näkymin ohi.

– En lupaa mitään. Pelivarusteet ovat kuitenkin aika syvällä varastossa, hymyilee Kåla, joka pitää valmentajaesikuvanaan Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen päävalmentajaa Jukka Jalosta.

Lue lisää sunnuntain lehdestä