Tiistain Top Ten: Jääkiekkoliiga NHL:n suomalaismaalivahdit

0
Miikka Kiprusoff

1) Miikka Kiprusoff San Jose Sharks, Calgary Flames, syntynyt 1976
”Kipperiä” muistellaan lämmöllä Calgaryssä, jonka hän torjui Stanley Cupin finaaleihin keväällä 2004. Arvostettiin NHL-kauden 2005–2006 parhaaksi pelipaikallaan. Toiseksi eniten otteluita NHL:ssä pelannut suomalaisveskari.

2) Pekka Rinne Nashville Predators, syntynyt 1982
Syksyllä 2005 rapakon taakse siirtynyt Rinne on edustanut samaa NHL-seuraa koko uransa ajan. Teki hiljattain kahden vuoden jatkosopimuksen Nashvillen kanssa. Valittiin vihdoin kauden parhaaksi maalivahdiksi viime kesänä.

3) Tuukka Rask Boston Bruins, syntynyt 1987
Rinteen ohella toinen tämänhetkinen tähtivahti NHL:ssä kovalla 7 miljoonan dollarin palkalla. Vain Bostonia edustaneelta Raskilta löytyy niin ikään yksi Vezina-palkinto. Mutta ennen kaikkea hänellä on myös Stanley Cup. Sen hän saavutti Bostonin kakkosvahtina SM-liigastakin tutun Tim Thomasin takana kesällä 2011.

4) Antti Niemi Chicago Blackhawks, San Jose Sharks, Dallas Stars, Pittsburgh Penguins, Florida Panthers, Montreal Canadiens, syntynyt 1983
Valtasi Chicagon ykkösvahdin paikan kaudella 2009–2010 ja torjui seuran mestariksi. Ryysystä rikkauksiin -tarina, sillä Mestis-vuosinaan Niemi ajoi välillä jääkonetta tienatakseen elantonsa.

5) Niklas Bäckström Minnesota Wild, Calgary Flames, syntynyt 1978
Minnesotan luotettava maalivahti monen kauden ajan. Oli parhaimmillaan aivan NHL:n eliittiä. Nelikymppisen ura jatkuu edelleen kotimaan liigan Tapparassa.

6) Kari Lehtonen Atlanta Thrashers, Dallas Stars, syntynyt 1983
Eniten NHL-otteluita (649) ja kausia (14) pelannut suomalaisvahti NHL:ssä. Kesän 2002 varaustilaisuuden kakkosmies. Pudotuspelimenestys NHL:ssä ei häikäise. Ei ole pelannut tällä kaudella missään. Onko ura taputeltu?

7) Pasi Nurminen Atlanta Thrashers, syntynyt 1975
”Liipolan Hasekista” tuli ensimmäinen suomalainen ykkösmaalivahti, joka vakiinnuttu paikkansa tarunhohtoisessa liigassa. Tuolloin elettiin kautta 2002–2003, ja Nurmisesta oli Atlanta Thrashersin päätorjuja.

8) Markus Mattsson, Winnipeg Jets, Minnesota North Stars, Los Angeles Kings, syntynyt 1957
Pioneeri. Mattssonista tuli ensimmäinen suomalaismaalivahti Pohjois-Amerikan ammattilaiskaukaloissa. Mattsson jäi tammikuussa 1984 historiaan, kun hän pysäytti muuan Wayne Gretzkyn 51 ottelun pisteputken nollapelillään.

9) Jussi Markkanen Edmonton Oilers, New York Rangers, syntynyt 1975
Pääsi pelaamaan Stanley Cupin finaaleita kesällä 2006 ja venyi jopa yhteen nollapeliin. Carolina Hurricanes oli kuitenkin lopulta parempi. Lopetti pelaamisen viime kauteen.

10) Antero Niittymäki, Philadelphia Flyers, Tampa Bay Lightning, San Jose Sharks, syntynyt 1980
234 NHL-peliä kertoo, ettei turha mies roolissaan. Ura päättyi ennen aikojaan loukkaantumiseen. TPS:n nykyinen urheilutoimenjohtaja.

Salkkarin urheilutoimitus listaa joka tiistai kymmenen parasta oleellisissa ja varsinkin epäoleellisissa kategorioissa.

Tiistain Top Ten 3: Vanhimmat suomalaiset olympiavoittajat

Tiistain Top Ten 2: Suurimmat suomalaiskaupungit, joissa ei ole koskaan pelattu jalkapallon miesten pääsarjaa

Tiistain Top Ten 1: Suomalaisurheilijat, joiden sukunimi on myös miehen etunimi