Tiistain Top Ten – Suomalaisurheilijat, joiden sukunimi on myös miehen etunimi

0
Painin maailmanmestari Petra Olli on yksi urheiluvuoden 2018 menestyneimmistä suomalaisurheilijoista.

1) Mikko Esko
Syyskuussa 40 vuotta täyttänyt Esko on Suomen lentopallohistorian paras passari. Aloitti liigauransa 23 vuotta sitten VaLePassa ja palasi 14 vuoden eurouran jälkeen kasvattajaseuraansa. Lähes 300 maaottelua, ilman pitkää taukoa Suomi-paidassa kasassa olisi yli 400 maaottelua.

2) Petra Olli
24-vuotiaana maailmanmestari ja kaksinkertainen Euroopan mestari. Ennen kaikkea vankaksi luullun raja-aidan kaataja – kuka olisi kymmenen vuotta sitten uskonut, että yksi Suomen menestyneimmistä ja seuratuimmista yksilöurheilijoista olisi naispainija?

3) Jorma Markus
Ysikympin keihäsmies (kesäkuu 1982), joka aktiiviuransa jälkeen valmensi muun muassa Seppo Rätyä ja Päivi Alafranttia. Tero Pitkämäki vei viime kesänä Markukselta M35-ikäluokan Suomen ennätyksen. Markuksella on edelleen hallussaan M40-, M45- ja M50-sarjojen SE:t. Ainoa suomalainen mies, joka on heittänyt viisikymppisenä keihästä yli 70 metriä!

4) Martti Kuisma
Yksi Suomen aliarvostetuimmista koripalloilijoista. Neljä kautta Floridan yliopistossa ja yhdeksän kautta ammattilaisena Euroopassa, muun muassa Italian, Espanjan, Kreikan ja Saksan pääsarjoissa. 90 maaottelua 13,2 pisteen keskiarvolla. Heitti helmikuussa 2002 Hongan paidassa 61 pistettä BC Jyväskylää vastaan!

5) Susanna Tapani
Laitilan Jyskeen kasvatti on varsinainen monilahjakkuus. Pesäpallossa nuorten SM-kultaa, ringetessä kolme maailmanmestaruutta, jääkiekossa olympiapronssi ja kolme MM-pronssia. Naisleijonien avainpelaaja kevään MM-kotikisoissa.

6) Jukka Seppo
Vaasalaislähtöinen jääkiekkoilija, joka tuli parhaiten tunnetuksi 1990-luvulla HIFK:n paidassa. 394 liigaottelussa 338 tehopistettä. Kahdet MM-kisat. Neljä kautta Saksan DEL-liigassa.

7) Joni Kauko
Yksi lukuisista turkulaislähtöisistä futisammattilaisista. Muutaman hajanaisen Saksan kauden jälkeen on löytänyt kotinsa Tanskasta. Siirtyi kesällä Esbjergiin ja teki syksyllä paluun maajoukkueeseen.

8) Samu Torsti
27-vuotias vaasalainen oli Suomen ainoa alppihiihtäjä viime talven Pyeongchangin olympialaisissa. Muodostaa toisen pohjanmaalaisen Andreas Romarin kanssa Suomen alppihiihtomaajoukkueen.

9) Tage Ray
Yksi IK Falkenin legendaarisen viestikvartetin jäsen, joka voitti vuosien 1987–1994 aikana kuusi viestihiihdon SM-kultaa. Oli joko kolmannella osuudella tai ankkuri. Ai ne kolme muuta? No Johan Lind, Leif Häggman ja Teemu Vesala tietty!

10) Harri Ilkka
1990-luvun alun Suomen ykköspikaluistelija ja tärkeä lenkki Seinäjoen pitkässä pikaluisteluperinteessä. Edusti Suomea Albertvillen talviolympialaissa 1992.

Salkkarin urheilutoimitus listaa joka tiistai kymmenen parasta
oleellisissa ja varsinkin epäoleellisissa kategorioissa.

Tämä sarjan avausosa julkaistiin 30.11. lehdessä.