Tiistain Top Ten: Vanhimmat suomalaiset olympiavoittajat

0
Satu Mäkelä-Nummela, olympiavoittaja trapissa.

1) Yrjö Lindegren, arkkitehtuuri, 48 vuotta, 0 kuukautta
Tästäpä perspektiiviä parhaillaan vellovaan keskusteluun elektronisesta urheilusta. Ei siitä ole kovinkaan kauaa, kun viiden renkaan tapahtumassa kilvoiteltiin nykyajan olympialaisten perustajan Pierre de Coubertinin tahdon mukaisesti myös henkisesti. Lindegren suunnitteli lukuisia helsinkiläisiä rakennuksia ja sai professorin arvonimen kuolinvuotenaan 1952. Hän voitti ohimennen myös olympiakultaa kaupunkisuunnittelussa Lontoossa 1948.

2) Urho Karhumäki, kirjallisuus, 45 v, 2 kk
Kansakoulunopettaja työskenteli Pellervo-seurassa vuosina 1930–1938. Sillä välin hän voitti olympiakullan epiikkakirjallisuudessa Berliinissä 1936.

3) Adolf Lindfors, paini, 41 v, 6 kk
Leipuri ei ollut paininut kolmeen vuoteen ennen kreikkalais-roomalaisen painin raskaan sarjan kultamitaliaan Antwerpenissä 1920. Iästä ei ollut ainakaan haittaa: ratkaisuottelu ruotsalaista, yli 30 kiloa Lindforsia painavampaa Anders Ahlgrenia vastaan kesti yli 47 minuuttia, eikä Ahlgren jaksanut enää otella muista mitaleista.

4) Heikki Savolainen, telinevoimistelu, 39 v, 11 kk
Luonnonoikku, joka houkuteltiin lähes nelikymppisenä voittamaan ainoat olympiakultansa Lontooseen 1948. Vielä neljä vuotta myöhemmin hän saavutti joukkuepronssia lajissa, jossa 16-vuotiaat menestyjät ovat nykyisin arkipäivää.

5) Walter Jakobsson, taitoluistelu, 38 v, 6 kk
Ikuinen urheilutietokilpailujen aihe. Itsenäisen Suomen ensimmäinen olympiavoittaja yhdessä vaimonsa Ludovikan kanssa. Talvilajin voitto kesäkisoissa (Antwerpen 1920). Ja niin edelleen.

6) Verner Järvinen, yleisurheilu, 38 v, 5 kk
Erikoisuuksia löytyy tämänkin miehen meriiteistä. Voitto tuli niin sanotuista välikisoista 1906, laji oli antiikin tyylin kiekonheitto ja poikakin (Matti Järvinen) voitti olympiakultaa. Siitä lempinimi ”isä”.

7) Satu Mäkelä-Nummela, ampumaurheilu, 37 v, 9 kk
Yhä ikonisempi urheilija hänkin. Edelleen vuoden 2000 jälkeen Suomen ainoa kesäkisojen kultamitalisti. Kunhan Tokion 2020 kisapaikka varmistuu, on samalla ”uhattuna” Yrjö Lindegrenin ykköstila tällä listalla…

8) Sylvi Saimo, melonta, 37 v, 8 kk
Kun ottaa huomioon naispuolisten suomalaisten kesäolympiavoittajien kokonaismäärän (5), on varsin yllättävää nähdä heitä tällä listalla kaksi. Helsingin 1952 voittaja sai naisten kesäolympiavoittajana seuraa vasta Heli Rantasesta noin 44 vuotta myöhemmin.

9) Kalle Anttila, paini, 36 v, 10 kk
Perusti heti Suomen itsenäistymisen jälkeen Helsinkiin vaatturiliikkeen. Painissa ei tullut koskaan tappiota muille kuin suomalaisille vastustajille. Kultaa vapaapainissa (1920) ja kreikkalais-roomalaisessa painissa (1924). Hänen poikansa perusti puolestaan Anttila-tavarataloketjun.

10) Kaarlo Mäkinen, paini, 36 v, 2 kk
Ainoa Ahvenanmaalla syntynyt olympiavoittaja. Kultamitali iloisesta Amsterdamista 1928 vapaapainissa.

Salkkarin urheilutoimitus listaa joka tiistai kymmenen parasta oleellisissa ja varsinkin epäoleellisissa kategorioissa.

Tiistain Top Ten 2: Suurimmat suomalaiskaupungit, joissa ei ole koskaan pelattu jalkapallon miesten pääsarjaa

Tiistain Top Ten 1: Suomalaisurheilijat, joiden sukunimi on myös miehen etunimi