Työllisyystavoite lähestyy

0
Työllisyysaste ei vielä saavuttanut hallituksen tavoitetta.

Hallituksen asettama työllisyystavoite on pian saavutettu. Lokakuun tuoreet tilastot kertovat, että kausi- ja satunnaisvaihteluista puhdistettu luku on 71,8 prosenttia. Se on sama kuin syyskuun tarkentunut työllisyysaste, eli hallituksen asettamaa 72 prosentin tavoitetta ei vielä saavutettu.
Kaukana maali ei kuitenkaan enää ole, ja todennäköisesti se saavutetaan alkavan talven aikana. Kovin suuriin juhliin ei kuitenkaan ole aihetta, sillä harmaantuva Suomi tarvitsee vielä korkeampaa työllisyysastetta.

Vaikka työllisyysasteen täyttyminen jäikin vielä odottamaan, on työllisyys kohentunut ripeää tahtia. Se onkin tarpeen, sillä talouskasvun ennustetaan hidastuvan ensi vuonna. Merkkejä kasvun hiipumisesta on näkynyt muun muassa rakentamisessa.
Työllisyystilastoja on kaunistanut myös väestön ikääntyminen, kun työikäisten määrä on vähentynyt.
Tuoreet väestöennusteet suomalaisten ikääntymisestä ja väkiluvun kääntymisestä laskuun pakottavat asettamaan uusia tavoitteita. Seuraava hallitus joutunee ensi töikseen nostamaan riman 75 prosenttiin tai vielä korkeammalle.

Työllisyys kulkee hyvään suuntaan myös Salossa. Kymmenen prosentin työttömyysasteen rajaa ei vielä rikottu, mutta lähelle päästiin. Salossa oli lokakuun lopussa työtä vailla 10,2 prosenttia. Vuosi sitten vastaavana aikana työttömyysaste oli 12,7 prosenttia.
Työtä vailla oli lokakuussa 2 471 salolaista, joka on 661 vähemmän kuin vuosi sitten.
Erityisen hyvältä näyttää pitkäaikaistyöttömyyden taittuminen. Pitkäaikaistyöttömiä oli Salossa nyt 752 henkilöä. Määrä on yli 400 ihmistä vähemmän kuin vuosi sitten.

Myös muualla Salon seudulla päästiin viime vuotta parempaan työllisyyteen. Seudun ja samalla koko maakunnan kärkipaikkaa pitää Paimio, jonka työttömyysaste on enää 3,4 prosenttia. Seudun toiseksi pienin työttömyys mitattiin Sauvossa, tasan viisi prosenttia.
Somerolla työtä vailla oli 6,6 prosenttia työvoimasta
Maakunnan korkein työttömyysaste oli Turussa, 11,1 prosenttia.