Vilppaalle jälleen niukka voitto – tällä kertaa BC Nokian sekstetistä

1
Vilppaan Diante Baldwinin (oik.) ajot onnistuivat Sean O'Maraa ja kumppaneita vastaan vaihtelevalla menestyksellä. Kuva on joukkueiden edellisestä kohtaamisesta Salohallissa.

Salon Vilppaan eriskummallinen alkukausi miesten Korisliigassa sai jatkoa 89-86 (51-48)-vierasvoitolla BC Nokiasta. Joukkue on voittanut yhdeksän kauden kymmenestä ottelustaan, mutta yksikään voitto ei ole tullut yhdeksää pistettä suuremmalla erolla.

Ottelun kulku oli selkeä jo siinä vaiheessa, kun BC Nokia julkisti ottelun kokoonpanonsa. Kun jalkansa sunnuntaina loukannut Aapeli Alanen ja tuolloin sairastunut Niko Mattila olivat sivussa, lähti kotijoukkue Vilpasta vastaan käytännössä kuuden pelaajan voimin. Heistäkin Vilppaan Henri Kantosen isoveljellä Aleksi Kantosella on takanaan hyvin vähän liigakokemusta.

Laajalla materiaalilla pelaava Vilpas pyrki siten pitämään vauhtia ja väsyttämään paikkapuolustukseen paljon turvautuneita nokialaisia.

Ensimmäisellä neljänneksellä Vilpas pisti pystyyn hurjan kaukoheittoshow’n. Kun mukaan ei lasketa Aatu Kivimäen viimeisellä sekunnilla omasta päädystä virittämää kosmeettista yritystä, onnistui yhdestätoista kolmen pisteen heittoyrityksestä yhdeksän!

BC Nokian käytännössä koko neljänneksen jatkunut paikkapuolustus johti Vilppaan kolmosiin, ja peräti yhdeksän miestä heitti joukkueelta vähintään kolme pistettä.

Aloitusviisikko Diante Baldwin, Mikko Koivisto, Juho Nenonen, Teemu Rannikko ja Jamie Skeen summasivat +7:n ja +8:n väliset plusmiinuslukemat. Rannikko pyöritti peliä siinä määrin, että vapaa heittopaikka avautui kerta toisensa jälkeen esimerkiksi Koivistolle eli miehelle, jolle vastustaja ei tilaa taatusti halunnut antaa.

Vierasjoukkue johtikin suurimmillaan jo 30-18, mutta Nokia tuli kuin tulikin mukaan peliin. Myös se onnistui kolmosissaan peräti 66 prosentin tarkkuudella, vaikka tämä jäikin Vilppaan tulituksen varjoon.

Kotijoukkue pysyi mukana myös Korisliigan lokakuun parhaaksi pelaajaksi valitun Sean O’Maran ansiosta. O’Mara voitti koko ensimmäisellä puoliajalla useimmat yksi vastaan yksi -tilanteensa ja nosti koreja milloin Skeenin, milloin Brandon Taylorin edestä.

Toisella kymmenminuuttisella Vilppaan vapaatkin kolmoset alkoivat kuitenkin kolista korirautoihin, ja korilleajoihin oli varsin vähän tilaa O’Maran ja Dragan Labovicin pitäessä tunkeilijat loitolla. Vielä aivan jakson alussa Vilpas pystyi kuitenkin kasvattamaan johtoasemansa jälleen turvallisen näköiseksi tilanteessa 27-38.

Sen jälkeen joukkueelle osui kuitenkin vaikea vaihe Rannikon istuessa vaihtopenkillä. Puolustus oli paikoin suurissa vaikeuksissa, ja Malcolm Bernardin kova kättä vasten suoritettu kolmonen sekä O’Maran nosto korin alta tasoitti pelin 41-41:een. Vilpas sortui tässä vaiheessa myös muutamaan pallonmenetykseen, joita tosin kirjattiin BC Nokialle jakson aikana vastustajaansa enemmän.

Neljänneksen loppuminuutit olivat Vilppaalla jälleen paremmin hallussa, mutta vastustaja pysyi pelissä mukana. BC Nokian Pelintekijän, yleensä kaukoheittoja viimeiseen asti välttävän Vuk Malidzanin kolmonen päästi joukkueensa pitkälle tauolle vain kolmen pisteen tappiotilanteessa.

Nokian ansioksi pystyi tässä vaiheessa kirjaamaan sen, että vain kuuden miehen peluuttamisesta huolimatta kenelläkään ei ollut kahta virhettä enempää. Samaan aikaan Vilppaasta kukaan ei ollut pelannut yli kolmeatoista minuuttia, eli fysiologisesti ennusmerkit olivat joukkueelle edelleen hyvät.

Levypallot olivat tauolla tasan 15-15. Rannikko oli tehnyt Vilppaan pisteistä 12, Taylor kymmenen ja Aatu Kivimäki kahdeksan.

Pitkän tauon jälkeen Vilpas alkoi taas osua kaaren takaa. Nokia kävi tosin aivan aluksi hetkellisesti johdossa, mutta salolaiset kuittasivat tilanteen nopeasti omaksi 60-53-etulyönnikseen. Kotijoukkueen hyökkääminen muuttui enemmän tai vähemmän summittaiseksi kolmosten pommittamiseksi, ja ensimmäisen puoliajan hieman pimennossa ollut Vilppaan takamies Diante Baldwin kävi nostamassa nopean hyökkäyksen päätteeksi eroa hieman lisää.

Vilppaan joukkuevirheet täyttyivät jo ennen 3. neljänneksen puoliväliä. O’Mara pääsikin pian vapaaheittoviivalle, ja Vilppaan hyökkäyksessä onnistumiset kariutuivat viimeistelyn huolimattomuuteen tai liialliseen puskemiseen. Bernard kävi donkkaamassa eroksi neljä pistettä (60-64).

Vilpas vaihtoi kaukoheitot yksi vastaan yksi -hyökkäämiseen, jotka eivät tuottaneet tulosta. Nokia kävi jälleen pisteen johdossa, kunnes melko hyvää ottelua pelannut Brandon Taylor haki hyökkäyslevypallon ja onnistui pian perään kolmen pisteen heitossa. Tosin hän teki viimeistä edellisessä hyökkäyksessä varsin nopean ratkaisun, mikä jätti Nokialle mahdollisuuden pitkään hyökkäykseen. Se tuhraantui Malidzanin palautusrikkeeseen.

Vilpas teki neljänneksen viimeisen minuutin ja 20 sekunnin aikana vaivaiset kolme pistettä. Nokiakaan ei koreilla juhlinut mutta pääsi päätöskympille pisteen johdossa (68-67).

Salolaisten heittojyvä ei meinannut löytyä viimeisen neljänneksen alussakaan, mutta joukkue raapi Taylorin johdolla kaksi tärkeää hyökkäyslevypalloa, joista seurasi neljä pistettä. Rannikko antoi nerokkaan syötön Taylorille korin alle, ja Vilppaalle oli jälleen tarjolla ottelun ratkaiseminen. Hetkeä myöhemmin Taylor nosti pistesaldonsa jo 20:een.

Baldwinin lay-up ja Koiviston kolmonen muuttivat tilanteen jo 70-81:een, kun pelaamatta oli kuutisen minuuttia. Peli ei silti ollut sittenkään selvä: Bernard ja Labovic pääsivät porautumaan peräkkäisissä hyökkäyksissä Vilppaan korin alle, ja salolaisten päävalmentaja Joonas Iisalo otti aikalisän lukemissa 77-81 nelisen minuuttia ennen loppua.

Vilpas sai kasvatettua etumatkaa hieman onnekkaastikin. Baldwinin heitto jäi pahasti vajaaksi, mutta Henri Kantonen haki hyökkäyslevypallon ja Kivimäki rankaisi kolmosellaan hyökkäysajan aivan hyökkäysajan loppuhetkillä (79-86).

Vilppaan pelaajat tekivät pallonmenetyksen peräkkäisissä hyökkäyksissä. Ensimmäisestä Bernard rokotti kakkosella, mutta jälkimmäisessä kolmonen meni ohi. Baldwin paikkasi onnistumisellaan muutamia heikompia ratkaisuja: 81-88, pelikellossa jäljellä enää 1.22.

Labovic kavensi eroa (83-88), mutta Vilpas sai pelata seuraavan hyökkäyksen rauhassa. Niinpä kelloon jäi enää 15 sekuntia, ja vaikka Bernard onnistuikin kolmosessaan, oli Nokialla kahden pisteen tappioasemassa aikaa enää yhdeksän sekuntia ja pallo Vilppaan hallussa.

Nokialla oli vain yksi joukkuevirhe, ja joukkue rikkoi ensin Rannikkoa. Tämän jälkeen Teemu Suloselle tuomittiin Koiviston rikkomisesta epäurheilijamainen virhe, ja peli näytti selvältä. Koivisto onnistui toisessa vapaaheitossaan: 86-89, ja pallo edelleen Vilppaan hallussa.

Nenoselle vihellettiin kuitenkin hyökkääjänvirhe, ja yhtäkkiä kotijoukkueella oli mahdollisuus ottelun tasoittamiseen, kun pelaamatta oli seitsemisen sekuntia.

Sulosen pitkän matkan kakkonen meni ohi. Bernard vei levypallon, ja häntä rikottiin. Pelikellossa oli kuitenkin jäljellä enää 0,8 sekuntia, eikä BC Nokia ehtinyt saada pelitilanneheittoa ilmaan.

Ottelun tilastotkin. BC Nokia teki kahden pisteen heitoista pisteitä selkeästi vastustajaansa kovemmalla prosentilla, kun taas Vilppaan kolmosprosentiksi muodostui alun osumarallin jälkeen 45. Levypallot kirjattiin lukemin 36-39, pallonmenetyksiä Nokialle tuli kolme enemmän kuin Vilppaalle.

Enemmän kolmosia kuin kakkosia heittänyt Vilpas piipahti vapaaheittoviivalla vain kahdeksan vaparin verran. Taylor oli pistesarakkeen (20) lisäksi joukkueensa tehokkain levypalloissa (8). Kolmikko Baldwin, Kivimäki ja Koivisto heitti 13 pistettä mieheen. Rannikon 12 pistettä kuorruttuivat kuudella koriin johtaneella syötöllä.

Remond Brown pelasi vain hieman yli kuusi minuuttia – hänen tilalleen jatkossa tuleva Antonio Ballard istui Nokian palloiluhallin vaihtotuolilla siviilivaatteet päällään.

Nokian torneista O’Mara (22/6) pelasi yli 37 ja Labovic (15/14) lähes 35 minuuttia.

Vilppaan pelit jatkuvat jo perjantaina kotiottelulla Korihaita vastaan.

 

Jorma Salmi

Teemun johdolla.

Kyllä se on niin, että Jarin poika on niin älyttömän hyvä, että tiukat ottelut voitetaan.
Toki muutkin auttavat, mutta Teemu on heitä tähtitieteellisen mitan edellä.

Voitontahto ei katoa, vaikka ikää onkin.

Ihailen ja kunnioitan.