Hallitus esittää korjausta autoveroon, voimaan jo tänään

3

Hallitus esittää muutosta syyskuun alusta voimaan tulleisiin autoverotaulukoihin. Valtiovarainministeriö kertoo tarkoituksen olevan, ettei autovero kiristyisi ennen syyskuuta voimassa olleisiin vanhoihin verotaulukoihin verrattuna.
Verot muuttuivat, koska syyskuun alussa käyttöön otettiin uusi kulutusta ja hiilidioksidipäästöjä mittaava WLTP-testi. Se mittaa entistä tarkemmin autojen päästöjä, mikä johtaa testeissä suurempiin päästölukemiin kuin vanhassa testissä.
Tuolloin edellytettiin, että verotuksen taso pysyisi ennallaan verrattuna vanhaan päästömittausmenetelmään. On kuitenkin osoittautunut, että muutos on kiristänyt autoveroa.
– Hallitus toimi rivakasti ja vastuullisesti. Autoveromuutoksen toteutustapa on kuin oppikirjasta: yllättäen ja yön yli, sanoo Autotuojat ja -teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio tiedotteessa.
Uusia verotaulukoita sovelletaan tästä päivästä lähtien verotettaviin autoihin. Hallitus antaa esityksen lainmuutoksesta keskiviikkona.
Eduskunta on edellyttänyt, että valtiovarainministeriö seuraa WLTP-mittauksen vaikutuksia verotukseen. Määräaika mahdollisille korjaustoimille oli tämän vuoden loppu, mutta ministeriö toimi nopeammin.
Syyskuun alussa voimaan tullut verotaulukko perustui EU-komission tutkimuslaitoksen aineistoon. Teknologian tutkimuskeskuksen VTT:n ja Liikenteen turvallisuusviraston Trafin selvityksen mukaan mittaustavan muutos on kuitenkin nostanut mitattuja päästöjä ja siten veroja jonkin verran enemmän kuin oli ennakoitu.

Autoala tyytyväinen

WLTP:n ottaminen käyttöön on sekoittanut autokauppaa. Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan uusia henkilöautoja ensirekisteröitiin marraskuussa yli kymmenen prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Ennen syyskuuta ensirekisteröinnit olivat kasvussa.
Autoalan Keskusliiton toimitusjohtajan Pekka Rissan mukaan uuteen WLTP-päästömittaukseen siirtyminen on aiheuttanut harmaita hiuksia niin kuluttajille, autokaupalle kuin verottajallekin koko Euroopassa.
– Suomessakaan ei vältytty harmilta, mutta nyt saavutettu lopputulos on erinomainen – se takaa, että hallituksen tavoitteet autokannan nopeammasta uudistumisesta ja autoilun verotuksen painopisteen siirrosta hankinnasta käyttöön toteutuvat, Rissa arvioi.
Autoala kertoo olevansa tyytyväinen, että hallitus korjaa autoverotusta.

STT

Kuvat:

Jouni

Kyllä tällaiseen voidaan puuttua oitis, muttei herrojen nauttimaan eläkeasiaan puututa heti. Miksi?

MDI

Mikä mahtaa olla ”herrojen eläkeasia”? Sekö, että ”herrojen” eläke on suurempi kuin kirjoittajan, joka taas johtuu maksetuista eläkemaksuista.

Epäilijä

Onko EU salaisesti ärähtänyt Suomi-pojalle? Yleensä silloin tapahtuu heti jotain, koska silloin jonkun isokenkäisen etu on vaakalaudalla.