Henkilökorttien hakuralli on ruuhkauttanut Lounais-Suomen poliisilaitoksen lupakansliat. Salossa seuraavat vapaat ajat ovat tammikuun toisen viikon lopulla. Ruuhkan syynä on vuoden alusta voimaan tuleva lakimuutos ja väärinkäsitys sen sisällöstä.

Ajokortti ei enää tammikuussa kelpaa tunnistamisvälineeksi, kun asiakas hakee pankilta uusia verkkopankkitunnuksia tai teleoperaattorilta mobiilivarmenteita. Se kuitenkin kelpaa henkilöllisyyden tunnistamiseen arkisessa asioinnissa kuten rahan nostoon pankkitiskiltä ja paketin noutamiseen postista.

Someron Säästöpankin asiakaspalvelupäällikkö Tuukka Alanko kertoo asiakkaiden käyneen tämän tästä Salon konttorissa ihmettelemässä muutosta.

– Ei ole mitään hätää. Rahaa saa edelleen nostettua tiskiltä ja muita pankkiasioita hoidettua myös ajokortilla henkilöllisyytensä todistaen, kunhan kortti on myönnetty vuoden 1990 jälkeen, hän rauhoittelee.

Myös postipaketteja noudettaessa ajokortti kelpaa edelleen henkilöllisyyden tunnistamiseen.

Lue lisää Salkkarista 20.12.2018

Keijo K.

Tuttavani oli ihmetellyt, miten hän pystyy noutamaan henkilökortin, kun passi on mennyt vanhaksi, eikä ole sitä ajokorttiakaan.

Neuvottiin tekemään valtakirja henkilölle, jolla on voimassaoleva henkilökortti. Eiköhän nämä rahastukset ala jo olemaan yliampuvia. Pitääkö joka asiassa olla kärkipäässä tämä EU-hölmöily?

Inkeri

Sen voi hakea poliisilaitokselta 👍

Sari

Kyllä kaupan kassalla sanottiin ettei vuoden alusta ajokortti enää käy todisteeksi kun kassalta rahaa nostaa.

Kätevä kortti

Tiedotusvälineet voivat ottaa osan väärän tiedon levittämisestä, kun uutisen faktoja ei ole kukaan tarkistanut ja samaa virheellistä tietoa on toitotettu joka tuutista.

Itse tein ensimmäisen kerran Espanjan reissun henkilökortilla jo 2002, minkä jälkeen sekä passi että henkilökortti ovat olleet jatkuvasti käytettävissä.

Kun henkilökortti jatkossa on ainakin puolipakollinen, niin voimassaoloaika saisi kyllä olla aikuisella ihmisellä pidempi. Ainakin passeissa muualla yleisesti hyväksytty 10 vuotta, mitä jostain syystä Suomessa ei käytetä.

Keijo K.

Eihän rahastaminen olisi enää yhtä tehokasta, jos voimassaolaikoja pidennettäisiin.

Tämä korttihölmöily on pelkkää rahastamista, joka on EU:n myötä meiile tullut. Suomen päättäjien on myös saatava oma puumerkkinsä toimintaan tehden siitä entistä hullumman.