Ilotulitteet aiheuttavat silmävammoja myös sivullisille – suojalaseista on hyötyä kaikille

6

Ilotulitteiden ampujien silmät ovat tunnetusti vaarassa ilman suojalaseja, mutta myös sivustakatsojien kannattaa suojata silmänsä, muistuttaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes.
Esimerkiksi viime vuodenvaihteessa sairaalahoitoa vaativia silmävammoja tuli 12 kappaletta, ja niistä puolet tuli nimenomaan katsojille.
Suojalasit kannattaa Tukesin mukaan ostaa ilotulitteiden keralla kaikille, jotka tulevat olemaan paikalla ampumistilanteessa. Jo ostetut lasit kannattaa kaivaa kaappien pohjalta esiin hyvissä ajoin.
– Vaikka suojalasit tulivat lain mukaan pakollisiksi ilotulitteiden ampujille jo vuonna 2009, liian suuri osa ilotulittajista ei niitä edelleenkään käytä, kertoo ryhmäpäällikkö Kurt Kokko tiedotteessa.
Tukesin vuosi sitten Taloustutkimukselta tilaaman kyselytutkimuksen mukaan suojalaseja aikoi käyttää noin neljä viidestä vastaajasta. Suurin riskiryhmä olivat 25-34-vuotiaat, joista kolmasosa ei aikonut sonnustautua suojalaseihin. Samassa ikäryhmässä myös into ilotulitteiden käyttöohjeiden lukemiseen oli muita ryhmiä alhaisempi.

Ei ilotulitteita kellariin

Ilotulitteiden ja rakettien myynti alkoi torstaina. Niiden ampuminen on kuitenkin sallittua vasta uutenavuotena. Ilotulitteiden käyttö on luvallista vain iltakuudesta yökahteen joulukuun viimeisen ja tammikuun ensimmäisen päivän välillä. Monien kaupunkien keskusta-alueilla ilotulitteet on kielletty tyystin.
Hämeen poliisilaitos kertoo, että ilotulitteiden varastointiin ennen ampumispäivää kannattaa kiinnittää huomiota. Asuinhuoneistoissa saa säilyttää korkeintaan viittä kiloa ilotulitteita tai vastaavia välineitä, ja niiden säilyttäminen kerrostalojen ullakko- tai kellarivarastoissa on kokonaan kielletty.
Säilytyspaikan pitää luonnollisesti olla sellainen, että siellä ei ole lämmönlähteitä tai tulenkäsittelyä, joka voisi sytyttää ilotulitteet vahingossa. Samassa paikassa ei saa säilyttää muita helposti syttyviä aineita.

Kansalaisaloite jättäisi ilotulitteet ammattilaisille

Ilotulitteiden kuluttajakäyttö haluttaisiin kieltää kokonaan Rajat räiskeelle -kansalaisaloitteella. Neljäntoista eläin-, terveys-, potilas- ja vammaisjärjestön joulukuun alussa avaama kansalaisaloite oli kerännyt torstaina iltaseitsemän jälkeen yli 30 300 allekirjoitusta.
Aloitteen tavoitteena on vähentää merkittävästi ilotulituksista aiheutuvia haittoja. Erikseen mainitaan silmä- ja muut vammat sekä tulipalot. Kiellon myös toivotaan lievittävän eläinten stressiä. Lisäksi halutaan hillitä ympäristön kuormittumista.
Nimien keräämiselle on aikaa ensi kesäkuun alkupäiviin asti. Kansalaisaloite etenee eduskuntakäsittelyyn, jos se kerää vähintään 50 000 allekirjoitusta kuuden kuukauden aikana.

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3573

STT

Kuvat:

Kukkahattusetä

Samalla pitäisi poistaa lapsilisät ja kieltää hyödyttömien kotieläimien pitäminen.

Keijo K.

Huvittava rinnastus.

Samainen setä

Tuntuuhan se olevan niin, että toisilta ollaan kärkkäästi kieltämässä tupakointia ja paukuttelua, mutta omista asioista ei adresseja kirjoiteta.

Paukutteluun kyllästynyt setä

Asioilla ja asioilla on eroja. Tupakointi ja ilotulitteiden käyttö asuinalueilla tuottaa myrkyllisiä kaasuja ja pahaa hajua, ympäristön roskaantumista sekä kohonneen tulipaloriskin. Ilotulitteet lisäksi vammoja ja melusaastetta, joka alkaa ja jatkuu poikkeuksetta sallittujen aikojen ulkopuolella.

Jos paukuttelu tapahtuisi riittävän kaukana asutuksesta, ei minulla olisi mitään sitä vastaan. Mutta nyt lähden allekirjoittamaan adressia.

Sannin mummi

Toivottavasti tämä on viimeinen kerta, kun paukkuja myydään kelle tahansa säheltäjälle. Allekirjoitin aloitteen.

Koettakaa nyt skarpata edes tämän kerran ja noudattakaa lakia ja hyvää tapaa.

Eipä rajata kuluttajiin

Olen valmis allekirjoittamaan aloitteen heti, kun siitä poistetaan sana kuluttaja.