Kalle Multasen maalin vaikutus ulottui aina Saloon asti

0
Eipä tiennyt SalPassa piipahtanut Kalle Multanen elokuussa 2009, millaisen jäljen hän jättää SalPaan vuonna 2019.

Pyhäinpäivänä Kupittaan jalkapallostadionilla käynnistyi ketjureaktio, jonka seuraukset ovat jo nyt valtavia ja tulevat olemaan vielä valtavampia.

Liigakarsinnan TPS–KPV toisen osaottelun avauspuolisko oli päättymässä. TPS johti ottelua 1–0, ja oli kiinni sarjapaikan uusimisessa. 44. minuutilla KPV sai vapaapotkun hyvästä paikasta noin 20 metrin päästä TPS:n maalista. Patrik Byskatan vapaapotku jysähti ylärimaan, josta pallo kimposi suoraan KPV:n Kalle Multasen päähän. Multanen ehti reagoida sen verran, että sai nikattua pallon verkkoon.

TPS ei pystynyt toisella puoliajalla tekemään voittomaalia ja näin KPV nousi Multasen maalin ansiosta 28 vuoden tauon jälkeen Veikkausliigaan ja TPS putosi takaisin Ykköseen.

Kokkolassa lyötiin nopeasti kaasu pohjaan. Vain kolme päivää Multasen maalista kaupunginhallitus päätti esittää lähes miljoonan euron investointeja Kokkolan keskuskenttään, jotta KPV täyttäisi liigalisenssin ehdot.

Turussa taas painettiin jarrua. Putoaminen tiesi TPS:n joukkueen hajoamista ja uuden projektin alkua. Sen vetäjäksi haluttiin Tommi Pikkarainen SalPasta. Yhteistyöseurat TPS ja SalPa pääsivät sopuun siirrosta, vaikka Pikkaraisella oli vielä vuosi jäljellä sopimusta. Näin SalPa joutui tyhjän päälle ja päätti korvata Pikkaraisen hyvää työtä valmennuspäällikkönä tehneellä Ilkka Virtasella.

Totta kai ennen Multasen maalia oli tapahtunut tuhat isoa ja miljoona pientä asiaa, joiden seurauksena yhden maalin merkitys kasvoi eksponentaalisesti.

Mutta ilman Multasen maalia TPS olisi edelleen liigaseura, Pikkarainen SalPan päävalmentaja ja Virtanen SalPan valmennuspäällikkö. Ilman Multasen maalia Kokkolan, Turun ja Salon, Varsinais-Suomen ja Pohjanmaan – loppujen lopuksi koko Suomen – jalkapallovuosi 2019 käynnistyisi täysin erilaisista asetelmista.

Yhdeksän vuotta sitten kaudella 2009 Multanen pelasi muutaman ottelun SalPassa osana SalPan ja silloisen liigaseuran Hakan yhteistyökuviota. Kolme kertaa urallaan Ykkösen maalikuninkuuden voittanut Multanen oli jo tuolloin armoton maalintekijä. Hän iski Urheilupuistossa kaksi maalia, kun SalPa voitti FC Jazzin 3–0.

Kysyin ottelun jälkeen tuolloin 19-vuotiaalta Multaselta, että kumpi lämmitti enemmän: omat maalit vai joukkueen voitto?

– Onko pakko vastata, Multanen sanoi pitkän mietinnän jälkeen.

Pyhäinpäivänä vastaus olisi ollut luultavasti samanlainen, mutta tulkinta dramaattisesti erilainen.