Kauppasotaan vain tulitauko

0
Kiinan ja Yhdysvaltain presidentit neuvottelivat kauppasodan lievennyksistä Buenos Airesissa G20-maiden johtajien tapaamisessa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Kiinan presidentti Xi Jinping sopivat sunnuntaina aikalisän maiden väliseen kauppasotaan ja tullinokitteluun. Molemmat osapuolet myönsivät heti, että mitään lopullista ratkaisua ei neuvotteluissa saavutettu.
Hengähdystauko kauppasodassa on parempi tulos kuin sodan kiristyminen entisestään. Tulosta voidaan pitää jopa hyvänä saavutuksena, jos sen avulla voidaan estää kiistan laajeneminen.

Tulitauko rauhoitti markkinoita hetkeksi, mutta epävarmuus jatkuu. Nyt seurataan tarkkaan, mitä liikkeitä Yhdysvallat ja Kiina seuraavaksi tekevät.
Yhdysvallat lupasi lykätä Kiinaan kohdistuvia uusia tullimaksuja, joiden oli määrä astua voimaan tammikuussa. Jos sopua ei 90 päivän aikana löydy, Yhdysvallat korottaa tulleja suunnitelmien mukaan 10 prosentista 25 prosenttiin.
Ratkaisua haetaan seuraavan kolmen kuukauden aikana, eikä lopputuloksesta ole vielä mitään arviota. Varmaa on vain se, että epävarmuus jatkuu, mikä on markkinoille myrkkyä.

Kiinan neuvotteluasemat ovat ehkä hieman vahvistuneet Yhdysvaltain välivaalien jälkeen, jotka asettivat presidentti Trumpin vaikeaan asemaan. Se ei kuitenkaan tarkoita, että Kiina pääsisi sanelemaan ehtoja.
Kauppasodasta perääntyminen on Trumpille vaikeaa. Hän on syyttänyt Kiinaa epäreiluista käytännöistä maiden välisessä kaupassa ja investoinneissa. Yhdysvallat on tähän mennessä määrännyt Kiinalle rangaistustullit, jotka kohdistuvat noin 250 miljardin dollarin arvoiseen tuontiin.
Ratkaisun syntyminen edellyttää, että Trump pystyy esittelemään sen suurena voittona Yhdysvalloille.

Hyvänä merkkinä voidaan pitää sitä, että Yhdysvaltain ja Kiinan päämiehet mahtuvat saman pöydän ääreen. Ainakin julkisuuteen välittyneet viestit tapaamisesta kertoivat keskustelujen sujuneen sopuisasti.
Keskusteluyhteys pitää yllä toivetta siitä, että kauppasotaan saadaan joskus järkevä ratkaisu. Kahden suuren kauppasota uhkaa voimistuessaan koko maailman taloutta.