Keltaliivien protestit saivat Macronin väläyttelemään jopa poikkeustilaa

3

Ranskan presidentti Emmanuel Macron piti sunnuntaina hätäkokouksen yhdessä pääministerin, sisäministerin sekä turvallisuusneuvonantajiensa kanssa sen jälkeen kun yli 400 ihmistä pidätettiin lauantaina laajimmissa mielenosoituksissa maassa vuosikausiin.
Viranomaistietojen mukaan maan johto pohti jopa poikkeustilan julistamista tilanteen rauhoittamiseksi.
Hallitusta vastustavien ”keltaliivien” mielenilmauksissa loukkaantui 263 ihmistä, heistä 133 pääkaupungissa Pariisissa. Lisäksi motoristi kuoli liikenneonnettomuudessa, kun hän ajoi mielenosoittajien tiesululla pysähtyneen auton perään Arlesin kaupungin lähellä Etelä-Ranskassa.
Keltaliivien protesteissa on aiempina viikkoina kuollut kaksi ihmistä. Viranomaisten mukaan myös nämä kuolemat olivat liikenneonnettomuuksia.

Äärioikeisto- ja -vasemmisto samoilla linjoilla

Macron on korostanut, ettei hyväksy väkivaltaa missään oloissa.
– Mikään syy ei oikeuta hyökkäämään viranomaisten kimppuun, ryöstelemään kauppoja tai uhkailemaan ohikulkijoita ja toimittajia, Macron sanoi lauantaina Argentiinan G20-kokouksen yhteydessä.
Oppositiopoliitikot tuomitsivat mielenosoittajien väkivallan, mutta mieleen ei ollut myöskään hallituksen toiminta.
– Hallituksella ei ole oikeutta kolmanteen mustaan lauantaihin, sanoi senaatin johtaja Gerard Larcher muistuttaessaan, että protestien on määrä jatkua tulevana viikonloppuna.
Äärioikeiston ja äärivasemmiston johtajat löysivät harvinaisen yhteisen sävelen, sillä sekä Marine Le Pen että Jean-Luc Melenchon vaativat uusia vaaleja.
Väkivallasta huolimatta kaksi kolmasosaa ranskalaisista kannattaa mielipidemittausten mukaan protestoijia.
Jo kolmatta viikonloppua jatkuneet mielenosoitukset alkoivat vastarintana polttoaineveron korotuksiin, mutta kääntyivät pian yleiseksi protestiliikkeeksi presidenttiä vastaan.

STT

Kuvat:

Jebu

Kyllä ainakin politiikka on mennyt reisille jos kerta saivat tuon alunperin rauhanomaisen ryhmänkin (keltaliivit) noin tulistumaan! 😀

Allan

Tästä johtuen Suomessa kielletään keltaiset liivit varmuuden vuoksi.

Aatsi

Kello käy Macronille, jota on luonnehdittu rikkaiden presidentiksi. Hän varmaan teki ennätyksen suosion laskussa Ranskan presidenteistä.

Macronista ja Saksan Merkelistä kun päästään eroon, niin alkaa valoa näkymään tunnelin päässä paremman Euroopan puolesta.