Kivoja joulupuuhia

0

JUHA RUUSUVUORI. Kaikki me tiedämme, että joulun lähestyminen luo tavattoman määrän ahdistusta ja siivousneuroosia kansan keskuuteen. Sitä juostaan ympäri ämpäri kauppakeskuksissa kuin päättömät kanit ja yritetään epätoivoisesti muistella Leelia-tädin postiosoitetta kortin lähettämistä varten. Kaikki on jotenkin sekavaa ja epäjärjestyksessä.
Mutta tässäpä tulee nyt oivat jouluvinkit, joiden avulla koko perhe voi rauhoittua pöydän ääreen askartelemaan ja pohtimaan joulun syvintä sanomaa, joka ei tosiaan ole ostaminen.

Kynttelikkö. Perheen pienimmät voivat kätevästi nikkaroida kynttelikön vanhoista pattinginpätkistä, rautalangasta ja muovailuvahasta. Tähän kynttilätelineeseen voidaan sitten tuikata kaikki isän joulukiireissä polttamat proput.

Tonttulakki. On melko helppoa oppia valmistamaan tavallinen tonttulakki. Tarvitaan vain punaista kangasta, lankaa ja niittipistooli. Kun lakki on valmis, valitaan naapuruston piiristä suurin tonttu. Tänä jouluna annetaan tonttulakki sille, jonka mielestä venäläisten tonttikaupat saaristossa ovat vain normaalia loma-asutusta.

Himmeli. Aidon suomalaisen olkihimmelin rakentamiseen tarvitaan vain tuhat kiloa olkea, liimaa, liisteriä, lyijymönjää, tärpättiä ja 10 000 virkamiestä. Nämä kaikki laitetaan suureen rautapataan ja sitten oikein hämmennetään ja saadaan sellainen sote-himmeli, että… (sensuurin pyyhkimä).

Seimi. Betlehemin seimen konstruoiminen käy helposti vanhoista maitopurkeista (muista huuhdella), hammastikuista ja kuohuviinipullon korkeista. Tärkein osasto ovat Itämaan tietäjät. Tänä jouluna he yrittävät tuoda idästä muun muassa disinformaatiota, trolliuutisia ja aseiden kalinaa. Sellaiset asiat jätämme omaan arvoonsa ja laitamme Bachia soimaan.

Tiernapojat. On ikivanha joulunäytelmä, jossa Herootes, Mänkki ja Muriaanien Kuningas kiertelevät taloissa. Esityksen lopuksi pyytävät tiernapojat lanttia kohonneen dieselin hinnan takia. Muuten he eivät pääse seuraavaan kohteeseen, vaan jäävät isäntäväen riesaksi.

Riisiryynipuuro. On todella perinteinen jouluruoka. Yleensä siihen kätketään manteli. Moderniin puuroon heitetään tuliterä kännykkä; se joka nappaa sen hampaisiinsa, saa istua aarteensa kanssa yksin siivouskomerossa koko joulun.

Joulupukki. Miltäpä oikea joulupukki näyttää tänä vuonna? Luulen että samalta kuin aina ennenkin. Lupaankin puhua hänestä vain hyviä asioita välttääkseni laajemmat kostotoimet. Kiitos ja kumarrus!
Hyvää joulua kaikille!

Kirjoittaja on Taalintehtaalla asuva kirjailija.