Klippula, Rantasalo ja Niksaaren sauna – Salo harkitsee rantakiinteistöjensä myyntiä

23
Kesäriemua Klippulassa vuosien takaa. Arkistokuvassa huutoviestiä vie Laura Sirro ja takana katsoo Nea Ringborg.

Salon kaupunki harkitsee vuosien tauon jälkeen rantakiinteistöjensä myyntiä.

Kaupunginhallitus päätti maanantaina hakea valtuustolta myyntilupaa muun muassa Halikonlahden kohteille Papinsaarelle, Mäntysaarelle, Kaisaarelle ja Luodonpäälle sekä Halikon Lehtiniemelle. Niksaaren saunaa, Klippulaa ja Rantasaloa koskevat esitykset valmistellaan uudelleen.

Kaupunginjohtaja Lauri Inna sanoo halunneensa nostaa kaupungin omistamat rantapaikat keskusteluun useasta syystä.

Innan mukaan kaupungin tehtäviin ei kuulu omistaa kiinteistöjä, jotka eivät liity sen ydintoimintaan tai palvelutehtävään. Hänen mielestään kaupungin on myös katsottava kriittisesti sellaisia kohteita, joita joku muu voisi kehittää paremmin.

Myynnin kautta kiinteistöille voisi löytyä omistaja, jolla on kiinnostusta ja mahdollisuuksia kehitystyöhön. Se voisi tuoda kaupunkiin uusia mökkiläisiä, asukkaita ja verotuloja.

 

 

Jäitä hattuun

Kannattaisiko ensin katsoa markkinatilannetta. Vapaa-ajan kiinteistöjen myynti on nyt vähäisintä kymmeneen vuoteen. Nokia-vuosina kaupungin rantakohteista olisi saanut huippuhinnan tähän hetkeen verrattuna.

Kun jälkiviisastelu jätetään taakse ja mietitään, miten monet vuodet Salo on investoinut näiden kiinteistöjen ylläpitokuluihin, eikö olisi viisaampaa jatkaa parempien aikojen odottamista.

Saarista ja rantasaunoista ei ole lähimainkaan saman mittaluokan kuluja kuin tyhjistä kouluista ja liiketiloista, entisistä tehdasrakennuksista puhumattakaan.

Vapaa Kanaherra

”–mietitään, miten monet vuodet Salo on investoinut näiden kiinteistöjen ylläpitokuluihin, eikö olisi viisaampaa jatkaa parempien aikojen odottamista.”

Jäitä tosiaan hattuun ->

Sunk cost fallacy: vinouma, jossa vääräksi osoittautuvaan päätökseen sitoutumista jatketaan, koska siihen on jo panostettu niin paljon.

””throwing good money after bad” jne.

Johnson

Näitä voisi myös käyttää, mutta kun tilojen hankkiminen on Salossa hankalaa. Moni pitää siellä kiinteistöjä myös tyhjillään tarkoituksellaan. En ole koskaan ymmärtänyt, miksi halvempaa vuokralaista ei voisi pitää (jos ei ole ketään muuta), jos se kerran kattaa kulut ja vähän päälle. Rahassa sama juttu kuin elämässä, ei se ole pelkkää nousuhumalaa ja siemensyöksyä. Ihmiset kuvittelee et rahan arvo nousee ja nousee, mut ei se niin mee. Se on kaunis ajatus. Mitä korkeammalle kurkottaa, sitä kovemmin maahan kupsahtaa.
Hyvää ja rauhallista joulua kuitenkin Saloon kaikille.

On se niinkin

Kannattavin odotus kiinteistöjen arvon suhteen tosiaan ajoittui Saloran ja Nokian välille. Sen jälkeen nousu on valunut Kemiönsaarelle, missä vapaa-ajan rakennuslupia saa helpommin.

Vakituisessa asumisessa tie käy nopeasti kehittyvään Turkuun sekä pääkaupunkiseudulle. Salo olisi älyttömän hyvä paikka asua ja elää, jos täällä olisi enemmän käytännön mahdollisuuksia tehdä töitä ja yrittää sekä rakentaa hienoille paikoille. Peltopläntille saa pykätä talon missä Suomen kunnassa tahansa.

Merenrantakaupungin tulisi hyödyntää rannat asukkaiden ja kaupunkilaisten eduksi. Täällä pidetään tyhjillään ja myydään pois. Siksikö, ettei vesistöihin valuvaan ravinnekuormaan tarvitsisi kiinnittää huomiota?

Marco

Idän suunnalta voisi löytyä potentiaalisia ostajaehdokkaita.

Urpo

Nuo saaret olisi hieno lisä Teijon puistoon. Varsinkin Kaisaari laavuineen pitää säilyttää virkistyskäytössä.

Johnson

Juuri näin, mieluummin nämä kuin joku amfiteatteri aikoinaan Vähäjoen kylkeen. Onko siellä(squash-hallilla) muutenkaan enää järjestetty mitään? Maksoi aikoinaan aika paljon ja odotukset oli kovat käyttöasteelle. Itse muistan vain jotkut ”avajaiset”.

Moni haluaisi rakentaa

Mainitaan että myynnin kautta kaupunkiin voisi tulla uusia mökkiläisiä ja asukkaita.

Miten mahtaa olla mökkien saati asuintalojen rakentaminen näille myytäville rantapaikoille?

Salossa kun rantarakentamiseen liittyvät luvat ovat tunnetusti tiukassa. Tai edellyttävät sellaista kaavaa, jonka laatiminen ei ole viranhaltijoiden näkökulmasta toistaiseksi ajankohtaista.

Johnson

Ennen kuin Salo alkaa rantatontteja myymään, niin kannattais hoitaa se joki ja merenranta kuntoon, Suomesta ei varmaan löydy toista yhtä umpeen kasvanutta jokivartta ja merenrantaa, ja se haju ku sitä ei kunnolla ruopata.

Ekonomi

Turun edustalla vastaavia saaria on vuokrattu merihenkisiä aktiviteetteja ja ruokaristeilyjä tuottaville yrityksille. Eiköhän vuokraus olisi myös Salolle pitkässä juoksussa tuottoisampi vaihtoehto kuin myynti.

Sille merenrantatilalle, jota sairaanhoitopiiri juuri tarjosi kaupungille ostettavaksi, olisi saanut kaavoitettua kauan kaivattua omarantaista asumista.

Harva rannikkokaupunki jättää käyttämättä vastaavan mahdollisuuden ja keskittyy tarjoamaan pelkästään kuivan maan tontteja. Esimerkiksi Turun Hirvensalossa ja Naantalissa rantojen uudisrakentaminen on tuonut merkittäviä uusia veronmaksajia. Osa tuo mukanaan myös veroa maksavan yrityksen.

Mie

Jos tarkoitat Kirjakkalassa olevaa sairaanhoitopiirin virkistyspaikkaa? Nykyään ei ihan rannalle saa rakentaa, ja tuolla tontilla kallio tulee vastaan monessa kohtaan, ei montaa mökkiä pysty rakentamaan, paitsi jos rakentaa kallion päälle, mutta siellä taitaa olla jo muu maanomistaja.

Täytyykö kaikki virkistysalueet pilata? Tuossa on hyvä uimaranta, itse tekisin siitä vaikka yleisen uimarannan, iso sauna löytyy ja grillipaikka. Huvilasta puhumattakaan.

Niinkö

Lainaus: ”Nykyään ei ihan rannalle saa rakentaa”

Hanko, Naantalin asuntomessumaisemat, Turun Telakkarannan kerrostalot, Helsingissä työn alla olevat Kruununvuoren rannat jne. Rannalle rakentaminen on kaavoituskysymys, eli kiinni virkamiesten ja poliitikkojen tahtotilasta.

Tiltu

”Innan mukaan kaupungin tehtäviin ei kuulu omistaa kiinteistöjä, jotka eivät liity sen ydintoimintaan tai palvelutehtävään.” Jaa mutta entäs Salo IoT Campus?

Johnson

Olen pettynyt, jos Klippula myydään. Muutenkin ihmettelen sen käyttöastetta nykyään. Maailman paras paikka pitää leirejä ja kokoontua. Mihin katosivat nuorisoleirit? Paras tapa luoda kontakteja, tutustua uusiin ihmisiin ja nauttia ympärillä olevasta luonnosta. Käyttöstrategian muutos voisi tuoda tuloja niin kiinteistölle kuin kaupungille. Henkilökohtaisesti tietäisin jo muutaman parannusehdotuksen kannattavuuden kannalta, mutta en tiedä onko taas kyseessä joku budjettijuttu, jolloin on tarkkaan määritelty milloin saa käyttää ja milloin ei, ettei vaan valtion ja EU:n tuet lähde pois.

japi

Älkää hyvät päättäjät myykö näitä saaria ja rantoja venäläisille. Google mapissa melkein kaikki pisteitä näille saarille antaneet olivat venäläisiä. Airiston helmi kalpenee kun Salo ja sen teollisuus eristetään merenkululta.

He he

Paras trolli ikinä.

Japi

Kemiönsaaren kumpikin puoli on tärkeä Suomen puolustuksen kannalta .Jos minä olen trolli mikä sinä olet?

Petsku 5g

Ei hätää, Huawei ja Lounea ovat aloittaneet yhteistyön Salossa. Muualla maailmassa Huawei on jo boikotissa erilaisten epäilyjen takia.

Hölmöläisten hommaa

Rekijoen koulu ei kuulu muka kaupungin ydintoimintaan tai palvelutehtävään. Nykyisten homekoulujen kanssa painiskeleva Salo voisi ottaa Rekijoen koulun taas käyttöön. Kyllä ne herrojen lapset kulkevat linja-autoissa myös keskusalueelta poispäin eikä aina päinvastoin.

Marko

Lauri Inna sanoi että ei kuulu ydintoimintaan. Samalla sivulla kaupunki ilmoitti ostaneensa ja vuokraavansa Kiikalasta peltoa.

Kesällä jo tuli tietoon, että kaupungin budjetti tulee olemaan miljoonia alijäämäinen vuodelle 2019, tälläkö se paikataan?

On vähän samaa touhua kuin Kataisen hallituksella, kun paikataan velkaa myymällä ihmisten yhteistä omaisuutta.

Jerppu

Ymmärrän käyttöä vailla olevien saarten myyntihalun, mutta sitä en ymmärrä, miksi kaupunki on lakkauttanut suuren osan maaseudun pienistä uimapaikoista. Ne uimarannat on aikoinaan hankittu ja kunnostettu paikallisten ihmisten rahoilla ja työpanoksella, tai saatu lahjoituksena maanomistajilta tarkoituksena tarjota liikuntaa ja virkistystä paikallisille asukkaille ja mökkiläisille. Yhden pienen uimapaikan ylläpito ei varmasti maksa montaakaan satasta vuodessa, ja luulisi niille löytyvän halukkaita talonmiehiä paikallisista asukkaista, ettei edes kaupungin työntekijöiden aikaa kuluisi. Niistä on ollut vuosikymmenet suuri ilo omaa rantaa omistamattomille. Myös onkijoille ja uistimen heittäjille pitäisi olla rannanpätkiä, joissa omaa rantaa ja venettä omistamattomatkin pääsevät kalastelemaan. Toisaalta olen myös sitä mieltä, että Salossa… Lue lisää »

Turun tauti

Salossa parasta on, että pääsee kävelemään rannoilla ja metsissä rauhassa, siis luonnosta voi nauttia köyhäkin.

Monissa rantakaupungeissa on yksityistetty kaikki, eikä tavallisella kansalla ole muuta kuin ruuhkaiset uimarannat.

Jerppu

Rannoilla pääsisi kävelemään, jos pääsisi. Enimmäkseen ne rakentamattomat rannat vain ovat luoksepääsemättömässä ryteikössä ja satametrisen hetteisen kaislikon reunustamia, joten mitään virkistysarvoja niillä ei ole.

Vuohensaaren pengertie on melkeinpä ainoa paikka, missä rantaan oikeasti pääsee vaikka ongelle. Harmi kyllä, se ei ole kaksinen kalapaikka, eikä muutenkaan kovin viehättävä miljöö.