LP Salo putosi lentopallon naisten CEV Cupista

0
Asterixin Silke Van Avermet (pelinumero 6) teki vakuuttavaa jälkeä hyökkäyksissään. Kuva on Salohallissa pelatusta ensimmäisestä osaottelusta.

LP Salo putosi jatkosta naisten CEV Cupin ensimmäisellä kierroksella. Keskiviikkoillan kotijoukkue Asterix Avo Beveren voitti kaksi ensimmäistä erää pistein 27–25 ja 25–18, mikä riitti jo belgialaisille jatkopaikan varmistamiseen Euroopan toiseksi korkeimmassa seurajoukkuekilpailussa. Ottelu päättyi lopulta erin 3-0.

Yksi pelin ratkaisuista nähtiin tällä kertaa puolustamisessa.

– Vastustaja teki 19 puolustusta meitä enemmän. Siinä oli todella selkeä ero. Yleisesti ottaen pelasimme kuitenkin selkeästi paremman ottelun täällä kuin Salohallissa, laski LP Salon päävalmentaja Tomi Lemminkäinen.

LP Salon passarina aloitti tällä kertaa Viktoriia Tuchashvili. Muilta osin aloitusseitsikko oli tuttu. Netta Laaksonen korvasi kolmannessa erässä yleispelaajana Lotta Piesasen, kun ottelu oli jo ratkennut.

– Näissä peleissä passariemme erot näkyvät selkeästi. ”Kris” (Krystsina Yagubova) pelaa peruspeliä, ”Viki” (Tuchashvili) luovemmin ja yllätyksellisemmin, Lemminkäinen mietti.

Ensimmäisessä erässä LP Salo kuroi komeasti kiinni vastustajan 14–9-johtoaseman. Beveren oli etulyöntiasemassa vielä tilanteessa 19–16, mutta vierailijat tulivat piste pisteeltä lähemmäs. Lopulta tilanne tasoittui 20–20:ssä, ja LP Salo piipahti heti perään vielä pisteen johtoasemassakin.

Erän loppu olikin sitten piste pisteestä -jännitysnäytelmää. Beveren hankki 23–23-lukemien jälkeen ensimmäisen eräpallon. Sen LP Salo selvitti, kuten selvitti toisenkin. Kolmas oli kuitenkin liikaa.

Salolaisten yleispelaaja Lena Prokopenko hyökkäsi avauserässä täydellisesti: kuudella yrityksellä kuusi pistettä. Vierasjoukkueen hyökkäysprosentiksi merkittiin ylipäätäänkin mainio 58.

– Juuri siinä kirivaiheessa saimme itse muutamia puolustuksia, ja Lena hyökkäsi niistä erinomaisesti. Ratkaisevassa eräpallossa meille tuomittiin käsittelyvirhe. En ollut tuomiosta eri mieltä, mutta tietenkin harmillista oli, että se pelin kenties ainoa tuollainen vihellys tapahtui juuri siinä paikassa, Lemminkäinen harmitteli.

Prosentuaalisesti LP Salo hävisi vastaanottopelin erässä selkeästi, mutta Asterix ei yltänyt Salohallin ottelun kaltaiseen ässäsumaan. Päinvastoin: kahden ässän lisäksi kirjattiin peräti kuusi syöttövirhettä.

Yagubova piipahti torjuntavaihdossa hetkeksi Tuchashvilin tilalla. Passijakauma oli molemmilla joukkueilla varsin tasainen, eikä torjuntapisteitä nähty lainkaan. Hyökkäyksessä Asterix hengitti keskitorjujista tällä kertaa Silke Van Avermaetin kautta: seitsemästä hyökkäyksestä kuusi pistettä.

– Van Avermaetia emme saaneet kahdessa ensimmäisessä erässä lainkaan kuriin, Lemminkäinen myönsi.

Toisen erän alussa LP Salo pääsi kahden pisteen johtoon, mutta kotijoukkue käänsi tilanteen nopeasti edukseen. Salolaisten jatkomahdollisuudet alkoivat muuttua äärimmäisen teoreettisiksi, kun Asterix repäisi neljällä peräkkäisellä pisteellä 16–11-johdon ja pakotti Lemminkäisen aikalisään.

Ero kävi suurimmillaan 19–13:ssa, jonka LP Salo puolitti kolmella peräkkäisellä pisteellä. Enempään ei kuitenkaan löytynyt enää eväitä, vaan Asterix meni vääjäämättömästi erävoittoon ja sitä kautta otteluparin ratkaisuun.

LP Salon hyökkäystehot laskivat toiseen erään, ja myös vastaanottoprosentti jäi edelleen matalaksi. Prokopenkolle alkoi tulla hyökkäysvirheitä, ja pisteet keskipelaajilta olivat edelleen vähissä. Tosin Prokopenkolle merkittiin myös vierasjoukkueen ainoat siihenastiset kaksi torjuntapistettä. Eniten vastaanottotöitä oli Lotta Piesasella.

Yksi otteluparin ratkaisseista eroista oli ja pysyi keskipelaamisessa. Van Avermaet ja Marlies Janssens hoitivat kotijoukkueelle omat hyökkäyksensä varmasti ja tehokkaasti.

Aloitusten vastaanottoa LP Salo paransi selkeästi avausotteluun verrattuna. Toisaalta se ei saanut omilla syötöillään aiheutettua vastustajalle vastaanotto-ongelmia.

– Eniten olen pettynyt peliesityksiin heiltä, jotka kuuluvat Suomen maajoukkuerinkiin. Esimerkiksi ”Hiltsu” (Hillaelina Hämäläinen) oli vastaanotossa vaikeuksissa ja hävisi puolustuspelin selkeästi vastustajan liberolle, Lemminkäinen perkasi.
– Toisaalta pelin ailahtelu oli monelle ymmärrettävääkin. Esimerkiksi Lotta Piesanen pelasi elämänsä ensimmäisen ja toisen Eurocupien ottelun tässä parissa, hän muistutti.

Ottelu ei kiinnostanut paikan päällä erityisen suurta yleisöjoukkoa (249 katsojaa). Pallopoikina työskentelivät aikuiset miehet.

LP Salo lähtee takaisin Suomeen itsenäisyyspäivänä kello 11. Junioriosasto ja valmennusjohto suuntaavat perjantaina kohti Joensuuta, jossa LP Viesti Akatemia pelaa viikonvaihteessa kaksi naisten ykkössarjan ottelua.

Liigajoukkue palaa pelikentille ensi viikon torstaina, jolloin jaossa on välieräpaikka Suomen Cupissa. Salohallissa pelattavan LP Viesti-Nurmon Jymy-ottelun voittajaa odottaa välierässä Hämeenlinnan Lentopallokerho, joka arvottiin semifinaalin kotijoukkueeksi.

NAISTEN CEV CUP, 1. KIERROKSEN 2. OSAOTTELU
Asterix Avo Beveren–LP Salo 3-0 (27-25, 25-18, 25-20)
Asterix Avo Beverenin pisteet/plusmiinus: Marlies Janssens 8/+3, Paula Boonstra 11/+9, Silke Van Avermaet 15/+14, Yana De Leeuw (passari) 0/-3, Justine D’Hondt 10/+7, Celine Van Gestel 12/+5. Libero Margo Voetsin vastaanottoprosentti 29.
LP Salo: Viktoriia Tuchashvili (passari) 1/+1, Lotta Piesanen 2/0, Netta Laaksonen 3/+2, Anna Czakan 5/+2, Lena Prokopenko 12/+8, Pilvi Kettunen 3/0, Kertu Laak 13/+9. Libero Hillaelina Hämäläisen vastaanottoprosentti 30.
Hyökkäysprosentti: 45-45
Vastaanottoprosentti: 40-29
Torjuntapisteet: 2-4
Ässäsyötöt/syöttövirheet: 7-5/10-8
Tuomarit: Maxim Berdnikov (Venäjä), Stoyan Barev (Bulgaria).
Yleisöä: 249
LP Salon seuraava ottelu: 13. joulukuuta Suomen Cupin puolivälierä LP Viesti–Nurmon Jymy kello 18.30 Salohallissa.