Kaksi uutta ulkomaalaispelaajaa riveihinsä värvännyt LP Viesti putosi Suomen Cupista

5
Lena Lymareva-Flink (vas.) oli heti joukkueensa paras pelaaja. (kuva: Hämeen Sanomat/Esko Tuovinen)

LP Viesti teki yllättävät liikkeet siirtomarkkinoilla. Salolaisjoukkue julkisti juuri ennen lentopallon naisten Suomen Cupin välieräottelua laitapelaaja Lena Lymareva-Flinkin ja keskitorjuja Jenna Rosenthalin sopimukset. Molemmat, loppukauden mittaiset sopimukset tehneet pelaajat olivat mukana Hämeenlinnassa pelatussa ottelussa.

Suomen Cupista LP Viestille tuli lähtö. Lauantai-illan kotijoukkue Hämeenlinnan Lentopallokerho eteni finaaliin 3-0 (25-21, 25-23, 26-24)-voitolla.

26-vuotias ukrainalainen Lymareva-Flink on salolaisyleisölle tuttu pelattuaan LP Viestissä kausina 2014-2016. Tuolloin, myös Mestarien liigan lohkovaiheen otteluita sisältäneellä ensimmäisellä kaudellaan hänet valittiin kertaalleen Suomen Mestaruusliigan kuukauden pelaajaksi. Salon vuosien jälkeen hän on ehtinyt pelata kolmessa eri joukkueessa Turkissa ja Italiassa. Viime kesän Lymareva-Flink vietti Filippiinien PVL-liigassa pelaavassa Petro Gazz Angels -joukkueessa.

Rosenthal, 22, on puolestaan peräti 198-senttinen yhdysvaltalaispelaaja, joka valmistui hiljattain Marquetten yliopistosta. Hän aloittaa siis ensimmäisen periodinsa Euroopan kentillä. Pelituntuma on kohdallaan, sillä Marquette pelasi viimeisimmän ottelunsa noin kaksi viikkoa sitten.

Rosenthalista tulee samalla Suomen Mestaruusliigan historian pisin pelaaja. Yhtä paljon on mittaa LP-Vampulan keskitorjujalla Claire Felixillä.

LP Viestillä on riveissään nyt kuusi ulkomaalaispelaajaa.

Lymareva-Flink oli saman tien myös cup-välierän aloitusseitsikossa. Ottelun alun salolaisonnistuja oli keskitorjuja Pilvi Kettunen, joka tehtaili nopeaan tahtiin pisteen hyökkäämällä, torjumalla ja ässäsyöttämällä. Erittäin tehokas oli hyökkäyksissään myös yleispelaaja Lena Prokopenko, ja libero Hillaelina Hämäläinen teki muutamia erinomaisia puolustuksia.

Avauserä eteni tasaisena ja varsin hyvätasoisena. LP Viesti syötti kolme ässää Ronja Heikkiniemen kustannuksella jo erän puoliväliin mennessä, mutta HLPK hyökkäsi puolestaan tehokkaasti. LP Viesti vaihtoi passaria Krystsina Yagubovasta Viktoriia Tuchashviliin.

Kotijohtotilanteessa 16-15 nähtiin Rosenthalin debyytti LP Viestissä hänen tultuaan Kettusen tilalle. Hänen ensimmäinen hyökkäyksensä päättyi Heikkiniemen torjuntapisteeseen, ja Hämeenlinna siirtyi neljällä peräkkäisellä pisteellä 19-15-johtoon.
LP Viesti tuli vielä kahden pisteen päähän (21-19) ja sillä oli tilaisuus hyökätä vastapallosta myös seuraava pallo nimiinsä. Se jäi kuitenkin tekemättä, ja Suvi Kokkonen hyökkäsi eräpallon kenttään.

Kotijoukkueen hyökkäysprosentti oli Heikkiniemen johdolla ensimmäisessä erässä huikea 63, ja vielä huikeampaa oli homman tekeminen ilman yhtään suoraa hyökkäysvirhettä. LP Viestiltä Prokopenko teki tehot 5/+3 ja Kettunen kentältä pois vaihtamisesta huolimatta 4/+4. Muut keskitorjujat Rosenthal ja Anna Czakan jäivät tehoissa miinukselle.

Kotijoukkueen ensimmäinen hyökkäysvirhe koko ottelussa nähtiin vasta toisen erän johtotilanteessa 5-3. Rosenthal teki alun torjuntavaikeuksien jälkeen ensimmäisen LP Viesti -pisteensä. Lentopallokerho piti hienokseltaan hallintaa johtamalla 11-8, ja vierailijoiden minikirin jälkeen ero kasvoi vielä suuremmaksi (16-12).

Lymareva-Flink alkoi löytää hyökkäystehojaan, ja HLPK:n hyökkäyspelaamiseen tuli rutkasti inhimillisyyttä. Heikkiniemen kahdella peräkkäisellä virheellä LP Viesti nousi yhtäkkiä tasatilanteeseen 17-17 ja vielä pisteen johtoonkin. Kotijoukkue vei kuitenkin vuorostaan kolme seuraavaa pistettä.

LP Viestin päävalmentaja Tomi Lemminkäinen otti aikalisän tilanteessa 22-20. Lentopallokerho näytti purjehtivan vääjäämättä erävoittoon 24-20-johdossa. Se pääsi hyökkäämään ratkaisua useampaan kertaan, mutta päävalmentaja Matteo Pentassuglia oli pakotettu aikalisään 24-23:ssa. Kokkonen ratkaisi kuitenkin hyökkäyksellään tämänkin erän.

Lymareva-Flink (6/+6) ja Czakan (5/+4) nousivat hyökkäyksessä LP Viestin erän onnistujiin. Hakkuri Kertu Laak oli saanut ottelussa varsin vähän passeja. Tosin ei läheskään yhtä vähää kuin vastapuolen kollega Kayla Principato, joka ei hyökännyt käytännössä lainkaan.

Laadukas lentopallo-ottelu jatkui kolmannessa erässä. LP Viesti piti siinä hienokseltaan johtoasemaa, kunnes Lentopallokerho tuli 10-10:een. Pilvi Kettunen palasi tähän erään keskitorjujaksi Rosethalin tilalle.

Salolaiset kävivät kolmen pisteen johdossa (12-15), mutta Heikkiniemen hyökkäys ja torjuntapiste kiristivät tilannetta. Viesti pysyi kuitenkin edellä, ja Pentassuglian ottamaan aikalisään siirryttiin lukemissa 17-20. Tilannetta edesauttoivat muutamat joukkueen virheet. Toisen aikalisän vuoro oli lähes heti perään, kun neljäs erä alkoi häämöttää: 18-22.

Hämeenlinna tuli vielä kahden pisteen päähän, ja trilleri oli valmis lukemissa 22-23. Prokopenko hankki kuitenkin hyökkäyksellään Lymareva-Flinkin hyvän vastaanoton jälkeen kaksi eräpalloa. Niistä ensimmäisen selvitti keskitorjuja Kateryna Kalchenko. Jälkimmäisessä Laakin hyökkäys puolustettiin peliin, ja Heikkiniemi ratkaisi hieman onnekkaastikin.

Seuraava Laakin hyökkäys painui leveäksi, ja yhtäkkiä Hämeenlinnalla oli ottelupallo. Sen hoiti kenttään Kalchenko.

Lue lisää sunnuntain lehdestä

 

Peku

Olipas hyvää lentopalloa molemmilta joukkueilta. Tälläistä lentopalloa olisi hyvä nähdä kaikissa otteluissa.

Menninkäinen

Pari ulkomaalaista valmentajaa vielä, jos sitten alkais peli kulkea.

Keijo K.

Kun vastakkain ovat joukkue ja joukkio, niin lopputulos on?

Pekka

Eikö se joukkio johda jotain sarjaa melko selvästi?

Keijo K.

Ei tuolla kokoonpanolla !