Miljoonia keskustaan

8

VESA KÄIVÄRÄINEN. Joensuusta kuuluu hurjia. Kaupunki on uusinut toriaan neljällä miljoonalla eurolla, ja sen päälle käytetään vielä 2,5 miljoonaa euroa torin ympäristön ehostamiseen.
Torille pystytettiin muun muassa kaksisuuntainen lava, jonka hinnaksi tuli yli miljoona euroa. Lavan valaistus vaihtelee vuodenaikojen mukaan.
Torin pinta vaihdettiin asvaltista Ylämaan graniittiin. Kivilaattoja on yli 70 000 ja pääväri Karjalan punainen.
Torin keskellä on kesäisin juomavesilähde, josta voi täyttää pullonsa joensuulaisella vesijohtovedellä. Sitä kehutaan tietysti maailman parhaaksi.
Pohjois-Karjalan pääkaupungissa on selkeästi päätetty luopua turhasta vaatimattomuudesta. Se on hyvä, sillä lailla erottuu massasta.

Joensuun korskea tori on hyvä esimerkki siitä, miten kaupungit koristelevat keskustojaan isolla rahalla. Vastaavia hankkeita on vireillä joka puolella Suomea.
Lähtökohdat ja toteutustavatkin ovat samansuuntaisia. Keskustoista halutaan viihtyisiä, vetovoimaisia ja eläviä. Elävyyttä lisätään antamalla lisää tilaa kävelijöille ja pyöräilijöille. Autoja hätistetään kauemmas tai viedään kokonaan piiloon maan alle.
Jyväskylä ja Kouvola ovat tunnettuja kävelykaduistaan. Mikkelissä ja Lahdessa on tällä vuosikymmenellä valmistunut toriparkki, ja Turkuunkin rakennetaan sellaista.
Salo on ajan hengessä mukana, mutta vaatimattomammin. Täällä ei tehdä toriparkkia, mutta torin ympäristön katuja aiotaan ehostaa ja muuttaa kävelypainotteisemmiksi. Viihtyisyyttä on tarkoitus lisätä ainakin kivetyksillä, valoilla ja istutuksilla.

Salossa keskustan kehittäminen on hankala aihe. Kaupungin päätöksentekoa seuraavalle jää mielikuva, että esitetään mitä tahansa, seuraa vastalauseiden ryöppy.
Yhden korttelin pituinen jatke Vilhonkadun töpökävelykadulle on mahdoton ajatus. Länsirannan paviljonkiravintola on muuten hyvä idea, mutta sitä ei saa tehdä Länsirantaan. Helenansilta on turha, Perniöntien kaventaminen vielä turhempi.
Samaan aikaan, kun suunnitelmia keskustan kehittämisestä haukutaan, kaupunkia haukutaan myös siitä, ettei keskustaa kehitetä. Usein haukkujat ovat vieläpä samoja ihmisiä.
Voisiko tästä vetää johtopäätöksen, että enemmistön mielestä pitäisi tehdä edes jotain?

Salon talousarvio ja lähivuosien investointisuunnitelma lupailevat, että jotain alkaa pian tapahtua.
Investointisuunnitelmassa esitetään keskustojen kehittämiseen kaksi miljoonaa euroa vuosiksi 2019–2023. ”Keskustojen” siksi, että ydinkeskustan lisäksi on tarkoitus ehostaa myös vanhoja kuntakeskuksia.
Lisäksi nurkkia pannaan kuntoon pienemmillä summilla, joita esitetään Salonjoen rantojen kunnostukseen, pääkirjaston pihan muutostöihin ja torin huoltorakennukselle.
Poliittisten päättäjien on enää hyväksyttävä talousarvio ja päätettävä, mitkä esityksistä toteutetaan ja mitkä ei. Sitten vain kuokkaa maahan.
Valmista odotellessani aion käydä ensi kesänä Joensuun torilla juomassa kahvit ja hörppäämässä juomavesilähteestä.

Martti K.

Hyvä kirjoitus!! Päättäjien olisi hyvä lukea ja miettiä pitäisikö oikeasti tehdä päätöksiä. Liikaa tunnutaan herkällä korvalla kuunneltavan muutaman yksittäisen menneisyydessä elävän valittajan mielipiteitä. Enemmistö salolaisista haluaisi varmastikin keskustan uudistuvan suurella kädellä. Tällä hetkellä Salon keskusta on epäviihtyisä eikä houkuttele ihmisiä, ei vaikka niitä kuuluisia parkkipaikkoja piisaa.

Tapani

Kyllä uudistusta kaivataan keskustaan, kaupunkiintuloväylät pitää olla selkeät, ei ahtaat mutta turvalliset autoilijoille, jalankulkijoille myös. Tämä on todella vaikea kun pitää huomioida kustannukset ja onnistuminen, jotta saa useaan kohtaan parannukset aikaiseksi. On huomioitava ikääntyneet ja huonokuntoiset sairaat jotka ei kävele pitkälti, parkkipaikkoja on säilytettävä kaupungissa lähellä ostospaikkoja. Uudistusta kaipaa eniten vaaralliset risteysalueet jalankulkijoille sekä pyöräilijät huomioitava tasapuolisesti. On tosiasia, emme voi kaikkien mieliksi tehdä mitään, mutta laajemmin kuunneltava ajatuksia eri tahoilta. Ennen kaikkea Salo tarvitsee uudistusta myös rakentamiseen.

Vapaa Kanaherra

Aukeaakohan jonnekin jokin sivusto yms. jonne voi omat ehdotuksensa kuvituksineen lähettää?

Jokin aika takaperin tutkailin maailmalta esimerkkejä hiljaisista torialueista, kaduista yms. joihin oli saatu elämää aikaiseksi yksinkertaisilla jutuilla: juurikin nämä suihkulähteet, erilaisilla laatoilla toteutetut shakkiruudut + isot pelinappulat yms.

vvv

Voi kunpa jokivartta kehitettäisiin ja asutusta laajennettaisiin jokea pitkin meremmäksi.

Lissu

Se olisi kyllä Salon imagon kannalta katsottuna aivan järjettömän viisas teko, kun jokivarsi aina lähes merelle asti laitettaisiin reunustaen betonilla ja siistittäisiin viheralueiksi ja oleskeluun. Kävelytiet molemmin puolin ja sinne paviljonkiravintolaa ym…

Tyypillistä salolaista

Valittajia riittää maailman tappiin. Olen huvittuneena pannut merkille esimerkiksi rautatieaseman parkkipaikka-ahtauden valitukset ja varsinkin sen seuraukset. Kaupunki avasi vanhan Hansan tontin pysäköinille – ja mitä tapahtui? Valtavalla tontilla on päivittäin ollut 2-4 autoa. Taitaa olla liian pitkä matka kävellä rautatieasemalle…..

LeenaTuulikki

Tervetuloa vaan tänne susirajalle, toivottavasti uusi torimme on hintansa väärtti. Salon torilla olen käynyt ja se tosiaan kaipaisi kohennusta.

Reissannut

Joensuussa ei ole kysymys pelkästä koristelusta. Keskustaa on täydennysrakennettu systemaattisesti, asukkaita on saatu lisää ja ulkotilojen viihtyisyyttä parannettu.

Teknologiapuistoon on tullut työpaikkoja, ja kaupan volyymi on kasvanut.