MT: Osa maatiloista turvautuu pikavippeihin rahapulansa paikkaamiseksi

6

Osa talousahdinkoon ajautuneista maatiloista on ryhtynyt paikkaamaan rahapulaansa pikavippien avulla, kertoo Maaseudun Tulevaisuus. Lehden haastattelemien asiantuntijoiden mukaan osa tiloista on turvautunut vakuudettomiin, kovakorkoisiin lainoihin, koska pankit eivät enää myönnä niille vakuudellista lainaa.
Maatilojen taloushallintoon erikoistuneen Wikli Groupin mukaan tänä vuonna useat maatilat ovat ottaneet pikavippejä velkojen korkojen maksuun.
– Näitä tilanteita tulee tällä hetkellä viikoittain vastaan, sanoo yrityksen toimitusjohtaja Osmo Autio, joka kertoo kohdanneensa pikavippeihin turvautuneen tilan ensimmäisen kerran viime keväänä.
Maatilat ovat kärsineet heikosta kannattavuudesta jo vuosia, ja viime kesän kuivuus sekä viime vuoden runsaat sateet ovat pienentäneet satoja.

STT

Kuvat:

Karri Nyman

Surkeaa kuultavaa. Miksi elämän perustarpeiden tuottaminen on niin kannattamatonta? Kuinka moni pystyy elämään ilman elintarvikkeita?

Maailma on pullollaan turhakkeen tuottajia, jotka elävät leveästi, mutta heidän puuttuminen ei haittaisi ketään. Jos maanviljelijät katoaisi, niin kuinka moni pystyisi tuottamaan omat ruokansa?

Yksi tärkeimmistä ammattiryhmistä, samalla yksi aliarvostetuin ja taloudellisesti kannattamaton. Syökää pleikkareita, hybridiautoja, taidetta tai osakkeita. Miltä maistuu?

Aika on nyt arvostaa ravinnon tuottajia.

Keijo K.

Pitäisikö maanviljelynkin muuttua virtuaaliseksi? Tämänkaltaisen uutisen pitäisi herättää jo ahneimmatkin tahot kuten kaupan ja elintarviketeollisuuden.

Olen joskus kuvitellut, että yleinen hyvinvointi lähtisi tuolta maan tasalta, mutta nyt tuntuu olevan tärkein hyvinvointitekijä tuo mobiililaitteiden tuottaminen ja niiden räplääminen.

Matti

Minun käsittääkseni kauppa ja teollisuus on päässyt niin pahasti niskan päälle elintarviketuotannossa. Tämä asetelma pitää muuttua. Kyllä ihmisten pitää aloittaa ruuan teko ja ostaa raaka-aineet lähempää viljelijää.

Yksi mies kertoi radiolähetyksessä, että kaurahiutalepaketista menee enemmän rahaa hyväntekeväisyyteen, mitä viljelijä saa tuotteen sisältämästä viljasta.

Käsittääkseni tämä kaikki juontaa siitä ajasta, kun maataloustuki maksettiin viljanostajille. Se oli suuri virhe, siitä tuli kaupalle niin vahva tuki, ettei viljelijällä ole neuvotteluvoimaa kaupoissa.

En ole viljelijä, eikä kukaan läheiseni.

Teknologia ratkaisee ongelmia

Tulevaisuudessa traktoreita ja leikkuupuimureita pystyy etäohjaamaan kaupungeissa sijaitsevista komentokeskuksista, kuten jo ensimmäisiä losseja nyt. Viljelysmaan keskittyminen entistä suurempien tilojen omistukseen on jatkunut vuosia.

Kun kalusto ja automaatio tulee olemaan kokonaan etäohjautuvaa, tarvitaan vain yksi huoltohalli useampaa tuhatta hehtaaria kohti. Tällöin kaluston huolto- ja säilytystoiminnassa saavutetaan säästöä kilpailuttamalla. Vastaava etäohjattava automaatio on tulevaisuutta metsänhoidossa.

Maatalousala teollistuu, jolloin tilakeskukset eivät enää ole ydintoiminnan kannalta välttämättömiä. Toki niissä voidaan asua entiseen tapaan ja ylläpitää muita esim. matkailupalvelujen tarjontaa.

Matti

Tämä tällainen on kauhuskenaario. Toivottavasti ei edetä liian kauaksi ihmistyöstä.

Ihminen tarvitsee työtä, tehdä sitä yhdessä. Ihmiselle on hyväksi olla luonnossa ja sosiaalisesti muiden kanssa.

Nykyinen suunta on sairas.

Karri Nyman

Ennen kuin tuohun automaatio tilanteeseen päästään, niin viimeinen viljelijä on sammuttanut navetan valot vuosia aiemmin. Toiseksi miten se automaatio auttaa huonoon tuotantohintaan? Nykyiset isot traktorit ja työkone -yhdistelmän hinnalla voisi ostaa omakotitalon. Isommpia kalliimpia koneita varten tarvitaan enemmän suuria yhtenäisiä peltoja, enemmän kuivureita, enemmän polttoainetta, enemmän työntekijöitä, sillä ei yksi ehdi kaikkialle, vaikka olisi etäohjattavia koneita. Ja kaikki maksaa rahaa ja siitä syntyy velkaa, jota ei huonoilla ansioilla maksaa pois. Toiset sitten sanovat että hyvä, koska maatalous saastuttaa ja saahan sitä ruokaa ulkomailta… Niin totta toinen puoli, mutta kyllä se saastuttaminen on hyvin pientä ja etenkin kun verrataan mitä viljely… Lue lisää »