Netta Laaksonen johti LP Viesti Akatemian sarjakärjessä joulutauolle

0
Saana Lindgren (vas.), Milja Piesanen ja Netta Laaksonen (oik.) lukeutuvat LP Viesti Akatemian kantaviin voimiin.

LP Viesti Akatemian osalta yli puoliväliin ehtinyt runkosarja lentopallo naisten ykkössarjassa on ehtinyt osoittaa monia positiivisia seikkoja. Niitä on löydettävissä paitsi sarjakärkenä jatkavasta salolaisjoukkueesta myös sarjan rakenteesta.

Akatemian sunnuntaisen, Joensuun Jujun vieraana saavutetun 3–2-voiton myötä vankistunut ykkössija osoittaa pelaajapolitiikan tuottaneen tulosta. Joukkue on sekoitus Salon Viestin kasvattamia, joukkueen ympäri Varsinais-Suomea hankkimia sekä täksi kaudeksi muualta Suomesta värvättyjä pelaajia. Tämä kombinaatio riittää voittavaan peliin tasaisessa, enimmäkseen hyvin nuorten naisten sarjassa, jossa on toistaiseksi yhteensäkin vain yksi ulkomaalaispelaaja.

Pitkä kotimatka Joensuusta aloitti akatemiajoukkueen osalta yli kuukauden mittaisen joulutauon. Viesti lähtee sinne yli kahden sarjapisteen ottelukohtaisella keskiarvolla.

– Ennen kautta laskeskelin, että joulutaukoon mennessä meillä olisi 24 sarjapistettä. Nyt niitä on 30; suupielet vetävät hymyyn, totesi päävalmentaja Janne Harju puhelimitse.

Maskun Katajan kasvatti Netta Laaksonen lukeutuu 17-vuotiaana sarjan johtaviin pelaajiin. Yleispelaajan syöttö on laadukas, ja etenkin aloitusten vastaanotto on ollut useimmissa otteluissa erittäin varmaa, myös eilen laadukasta. Hyökkäyksistäkin tulee tarpeeksi tehoja tälle sarjatasolle, vaikka Jujua vastaan olikin vaikeampaa.

– Netta on mennyt sairaasti eteenpäin viime kaudesta. Tässä sarjassa vastaanotto on erityisen tärkeä ominaisuus, ja siihen hänellä on luontaisesti hyvät ominaisuudet, luonnehtii Harju, joka nimesi Laaksosen myös joukkueensa kapteeniksi.

Mestaruusliigassa Laaksosella on normaalisti aloittavaa yleispelaajaa Lotta Piesasta paremmat vastaanotto- ja hyökkäyslukemat. Toki otanta on Laaksosen osalta niin pieni, että syvemmälle vertailuihin ei kanata mennä.

Toki kehitettävääkin löytyy nuorella ja lentopalloilijaksi lyhyehköllä pelaajalla paljon. Pituutta on tällä hetkellä 173 senttimetriä – tosin pelaajan omien sanojen mukaan ”toivottavasti ainakin pari senttiä tulee vielä lisää”.

– On selvää, että hyökkäämisessä on haasteita pituuden sekä tämänhetkisten voimatasojen takia. Ja etenkin siksi, että sitä pystyy fyysisen kuormittavuuden takia harjoittelemaan vähemmän kuin esimerkiksi vastaanottamista.

– Silti kehitystä on tapahtunut hyökkäämisessäkin. Hänen terävän rajalyöntinsä lisäksi alkaa näkyä vähitellen väläyksiä viistolyönneistäkin. Oikeastaan Netalta voisi toivoa enemmänkin jujuja ja puolikovia lyöntejä – hänellä on kuitenkin tosi hyvä tekniikka, Harju muistuttaa.

Laaksonen opiskelee toista vuotta Turun Kerttulin urheilulukiossa.

Lue lisää maanantain lehdestä