Pellin henki

0

Salo saa lähivuosina peltipoliiseja, kun kantatie 52:lle tulee kameravalvonta. Älykkäiksi mainitut kamerat pystyvät seuraamaan yhtaikaa useita autoja ja kaistoja, mikäli ne eivät joudu tuntemattomaksi jäävän tahon kyberhyökkäyksen kohteeksi.
Viimeksi siitä saatiin kokemuksia pohjoisessa, kun GPS-suunnistusta häirittiin Naton sotaharjoituksen aikana.

Tekniikka on kehittynyt siitä, kun jatkosodan aikana Viipurissa estettiin venäläisten radiomiinojen räjäyttämistä soittamalla hanuristi Viljo Vesterisen levyttämää Säkkijärven polkkaa.
Kesäsotaharjoituksissa vastahäirintänä olisi voitu soittaa Vilin pojanpojan Tero Vesterisen ja hänen yhtyeensä laulua Faija käyttää napapaitaa, mutta syksyn viileydessä ei mitään ollut tehtävissä.

Peltipoliisien koulutuksesta tiedetään sen verran, että se on jatkuvaa, jotta taidot eivät ruostu.
Ylenemismahdollisuuksista puhutaan vähän, mutta todennäköisesti ne ovat yhtä hyvät kuin poliiseilla muutenkin. Ketään ei saa syrjiä pintamateriaalin takia. Jonain päivänä syytettyjen penkillä istuu peltipoliisipäälliköitä ja peltipoliisiylijohtajia.
Sen verran pitää tarkentaa, että pellistä puhuttaessa kyse ei ole Poliisi-tv:n tunnetuksi tekemästä toimittaja Raija Pellistä.

Tolppia tulee lisää, mutta muitakin muutoksia on tiedossa. Uusi tieliikennelaki vaatii, että valvontakameroiden täytyy ottaa niin hyvälaatuisia kuvia, että kuljettajan voi tunnistaa.
Kuvan laatuun ei vaikuta pelkästään kamera, vaan myös sää. Lumisateella kuljettajan kasvot ei erotu. Tulos on, että mitä kurjempi keli, sitä kovempaa voi ajaa.
Uudetkaan kamerat eivät pysty kaikkeen. Peltipoliisi ei tunnista, onko kuski viittä vaille pelti kiinni.

Poliisin valvontakameroiden kuvan laatuvaatimus poikkeaa siitä, mitä edellytetään taas ensi keväänä teiden varsille ripustettavilta kansanedustajaehdokkaiden kuvilta. Poliisin kuvissa kohteen pitää olla tunnistettava. Vaalimainoksissa kaikki näyttävät ikäistään nuoremmilta.
Ensi vuonna järjestetään niin monet vaalit, että vilkkaimpien teiden varsilla on koko ajan joka toisessa tolpassa kamera ja joka toisessa kuva.

Peltipoliisit ovat kuvanneet peltilehmiä jo vuodesta 1992. Siihen asti peltisistä ammattilaisista tunnettiin vain peltiseppä, eikä sen jälkeen ole tullut uusia.
Kunhan tienvarsille saadaan riittävästi kameratolppia, siirrytään vesille. Merivartioston tueksi kehitetään jo aaltopeltipoliisia.