Pilkka oikeaan nilkkaan

5

LIISA WRIGHT. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kehui suomalaisia vieraillessaan Kalifornian metsäpaloalueella kaksi viikkoa sitten: meillä ei ole vakavia metsäpaloja, koska vietämme paljon aikaa haravoimalla (englanniksi rake) metsiä. Tiedon hän olisi saanut presidentti Niinistöltä.
Alkoi valtava somekohu ympäri maailmaa, suomalaisten reaktioista kirjoitettiin paljon. Näytettiin suomalaisten nettiin lataamia kuvia itsestään haravoimassa tai jopa imuroimassa metsänpohjaa.
Kansa Amerikassa, Suomessa ja muuallakin otti kaiken ilon irti Trumpin oudosta haastattelusta. Tokkopa koskaan ennen haravaa on kuvattu niin usein.
Saimme ilmaista matkailumainosta ympäri maailmaa lehdistön kertoessa Suomen metsävaltaisuudesta. Ja hieno Rake-talo Helsingissä pääsi edustamaan kaupungin keskustan vanhaa arkkitehtuuria.

Mutta sitten näytti, että pilkka olisikin osunut omaan nilkkaan. Englannin rake merkitsee nimittäin haravoinnin lisäksi myös koneellista hakkuujätteen keräämistä. Mahdollisesti presidentti Trump oli kuullut termin metsäpaloista kertovassa televisio-ohjelmassa. Hänhän saa informaationsa muutenkin usein niistä. Puhuessaan haravoinnin tarpeellisuudesta Trump kuitenkin teki käsillään normaalia haravointia muistuttavia liikkeitä.
Taisi se pilkka osua kuitenkin ihan oikeaan nilkkaan. Trumpin mielestä esimerkiksi Kalifornian kuumalla ilmastolla ja ilmastonmuutoksella ei ole mitään vaikutusta metsäpalojen syttymiseen.
Trump ei usko ilmaston lämpenemiseen ihmisten aiheuttamana, ja hän saikin vakaalle mielipiteelleen oivan vahvistuksen: sää Amerikassa on yhtäkkiä kylmennyt monella asteella viime kuukausien lämpötiloista!
Toki tuntuu nurinkuriselta, että ilmaston lämpeneminen aiheuttaa aiempaa kylmempiä talvia tietyillä alueilla. Tästä on Amerikassa kärsitty jo tänäkin vuonna, kun lumimyrsky lamaannutti liikenteen suurilla alueilla pohjoisissa osavaltioissa usean päivän ajan viime viikolla.
Amerikan talvien kylmenemisen aiheuttaa pohjoisten napa-alueiden lämpeneminen. Se muuttaa ilmakehän suihkuvirtauksien suuntaa ja aiheuttaa sään ääri-ilmiöitä.

Ei tietenkään ole oikein naureskella ihmisen tyhmyydelle ja tietämättömyydelle, mutta Trumpin kohdalla en tiedä mitä muutakaan voisi.
Trump kehuu julkisuudessa toistuvasti olevansa ”niinku, hyvin älykäs” ja kuinka kiinalaiset kunnioittavat häntä hänen ”hyvin, hyvin isojen aivojensa” takia. (Tällähän ei ole mitään tekemistä älykkyyden kanssa kuten hän luulee.) Hän taitaa oikeasti uskoa maailman arvostavan häntä. Viimevuotisessa kyselytutkimuksessa amerikkalaiset uskoivat kansojen johtajista vain 29 prosentin tekevän niin.
Viimeksi syyskuussa YK:n yleiskokouksessa edustajat alkoivat nauraa Trumpin kehuessa loistavia saavutuksiaan presidenttinä. Trumpin mielestä he eivät tietenkään nauraneet hänelle vaan hänen kanssaan ja pitivät hauskaa hänen kanssaan. Niin aina!
Jospa Trumpista pitäisikin ottaa mallia: kyllä meillekin tekisi hyvää oppia olemaan useammin tyytyväisiä tekemisiimme ja arvostaa itseämme enemmän. Tai ehkä kuitenkin vain terveessä määrin, houkkana ei kannata huseerata.

Kirjoittaja on halikkolainen aikuiskouluttaja.

Aspire

Itselleen nauraminen on jalo taito, mutta jaloksi sen tekee vasta se, kun itselleen nauraja ymmärtää tekevänsä niin.

Turhaa jappailua

Pitää muistaa, että 90% suomalaisista ei pysty suomeksikaan puhumaan metsien hoidosta oikeilla termeillä, miltä pohjalta muiden sanomisia ei kannattaisi lähteä oikomaan vieraalla kielellä.

Aika hyvät tietolähteet kolumnistilla on valkoisen talon käytännöistäkin, kun päättelee television tietolähteeksi. Ihan hyvä veikkaus silti.

Eiköhän presidentillä kuitenkin ole alan asiantuntijoita seurueessaan, kun hän vierailee eri paikoissa, ja tämä on kertonut osasyyn ongelmaan. Kyllähän Suomessakin syttyi kuivan kesän aikana satoja metsäpaloja, mutta varhaisen havaitsemisen takia ne eivät päässeet leviämään. Millä eleellä muuten olisi pitänyt konetta matkia?

Urpo

Niin kauan kuin Suomessa vaikuttaa tahoja, jotka eivät halua edistää puun käytön määrän kasvua ja puun tuotannon määrän kasvua, ei kannata käyttää energiaa Trumpin sanavalintojen seurausten käsittelyyn.

Itsenäisyyspäivänä taas kehuttiin itseämme, mutta kuten tuossa edellä todettiin, 90% kansasta ei omaa minkäänlaista tietoon perustuvaa kosketuspintaa metsätalouteen.

Se näkyy mm. avohakkuukiellon suosiossa ja monessa muussakin asiassa.

matti

Avohakkuukielto on parasta netsänhoitoa.Se on lähinnä (avohakkuu) metsän raiskausta. Historia tulee sen vielä näyttämään hyvin vahvasti.

keijo.k

Avohakkuussa ei ole mitään muuta hyvää kuin että se on helpompaa ja edullisempaa kuin harvennushakkuu ! Metsänhoidollisesti avohakkuu pahin vaihtoehto metsien tuhoamisessa !