Poliisi ei palauta takavarikoimiaan hakaristilippuja ”ainakaan toistaiseksi” – hakaristi ei sinänsä kielletty symboli

0

Poliisi ei palauta mielenosoittajilta itsenäisyyspäivänä Helsingissä takavarikoimiaan hakaristilippuja ainakaan toistaiseksi. Liput pidetään takavarikossa vähintäänkin tapauksen esitutkinnan valmistumiseen asti, kertoi tutkinnanjohtaja Pekka Hätönen STT:lle perjantaiaamuna.
Hakaristi ei ole hänen mukaansa Suomessa sinänsä kielletty symboli. Koska hakaristiliput kuitenkin olivat näkyvissä keskeisellä paikalla mielenosoituksessa, on Hätösen mukaan syytä selvittää, oliko kyseessä kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

Ennen kokematon tilanne poliisille

Helsingissä itsenäisyyspäivän kuluessa kiinni otetut 20 henkilöä oli kaikki vapautettu jo yöllä, kerrottiin poliisista perjantaiaamuna. Heistä neljä otettiin kiinni, kun poliisi poisti hakaristilippuja Pohjoismaisen vastarintaliikkeen kulkueelta.
Kun uusnatsijärjestön mielenosoituskulkue lähti liikkeelle suuret hakaristiliput kulkueen kärjessä, oli poliisikin uuden tilanteen edessä. Helsingin poliisin viestintäjohtaja Juha Hakolan mukaan mielenilmauksissa ei ole aiemmin hakaristilippuja nähty.
Poliisi poisti liput mielenosoittajilta kulkueen edettyä muutama sata metriä. Ensin poliisi kehotti mielenosoittajia poistamaan liput, ja kun siihen ei vapaaehtoisesti suostuttu, poliisi otti liput pois pakolla.
– Tämä oli vahvasti vallitsevan oikeus- ja moraalikäsityksen vastaista toimintaa ja sitten täytyy todeta se, että hakaristilippuun liittyy voimakas rasistinen ja syrjivä viesti, Hakola sanoi torstai-iltana.
Hän lisäsi, että hakaristiliput olisivat voineet provosoida ylilyönteihin.
Uusnatsikulkueesta kiinni otettu nelikko ei saanut torstaina sakkoja, mutta tapaukseen liittyvä rikostutkinta on käynnistetty.

Useille rikesakkoja

Myöhemmin itsenäisyyspäivän iltana otettiin kaksi ihmistä kiinni, jotka yrittivät poliisin mukaan häiritä äärioikeiston 612-kulkuetta.
Lisäksi loppuillasta otettiin kiinni 14 ihmistä Pikkuparlamentin puistossa järjestetyn mielenosoituksen yhteydessä. He osallistuivat Suomen kansa ensin -liikkeen sekä Reformi-liikkeen järjestämään mielenilmaukseen.
Kokoontumisesta oli ilmoitettu poliisille ja sen oli kerrottu päättyvän kello 23:een mennessä.
– Sen jälkeen poliisi meni paikalle, neuvotteli ja antoi määräyksen poistua. Muutoin sieltä henkilöt poistuivat, mutta 14 ihmistä ei noudattanut poliisin antamaa määräystä, kertoi ylikomisario Pekka Höök perjantain vastaisena yönä.
Sekä 612-kulkuetta häirinnyt kaksikko että Pikkuparlamentin luota kiinni otetut 14 ihmistä saivat rikesakon, kerrottiin Helsingin poliisista.

Yle: Poliisi ja sisäministeri Mykkänen ovat eri linjoilla natsitunnuksista

Ylen mukaan poliisi ja sisäministeri ovat eri mieltä siitä, pitäisikö natsitunnukset kieltää lailla. Helsingin poliisin Hakola sanoi Ylelle, että poliisi kaipaisi nykyistä tarkempaa lakia, jotta poliisin ei tarvitsisi tehdä nopeita tulkintoja. Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) sen sijaan suhtautuu merkkien ja symbolien sääntelemiseen nihkeästi.
– Se on aika vaikea tie. Oleellisempaa on, että poliisilla on mahdollisuus tarvittaessa puuttua, Mykkänen sanoi Ylelle.
Poliisi on aiemminkin tutkinut, onko hakaristilipun esillä pitäminen kiihottamista kansanryhmää vastaan. Vuonna 2006 oli kyse tapauksesta, jossa pariskunta piti hakaristilippua ikkunassaan. Pariskunnan mukaan he käyttivät lippua tavallisena verhona, eikä se ollut mielenilmaisu.
Poliisi päätyi lopettamaan esitutkinnan ja totesi, ettei ikkunassa ollut tapahtunut mitään rikollista. Vähemmistövaltuutettu kanteli tutkinnan lopettamisesta Valtakunnansyyttäjänvirastoon. Valtuutetun mukaan rikoslain tunnusmerkistö täyttyi, koska kansallissosialististen symbolien esittämistä isolla lipulla voidaan pitää uhkaavan viestin levittämisenä.
Silloinen apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske katsoi, että lipun laittaminen ikkunaan olisi voinut täyttää rikoslain tarkoittaman uhkausviestin levittämisen tunnusmerkit. Lippu oli kuitenkin nähtävissä vain talon sisäpihalla ja sai näin melko pientä huomiota. Kalske päätyi siihen, ettei hakaristilippu ollut kiihottamista kansanryhmää vastaan.
Vuonna 2016 yhdenvertaisuusvaltuutettu puolestaan katsoi, että hakaristilippu ikkunassa oli laitonta häirintää. Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön HOASin vuokralainen oli ripustanut lipun ikkunaansa eikä suostunut poistamaan sitä. Tuolloin yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä katsoi, että tapaus täytti selvästi ihmisarvoa loukkaavan häirinnän tunnusmerkit.

https://yle.fi/uutiset/3-10543093

STT

Kuvat: