Pukin kontti täyttyy tänäkin vuonna veronpalautusrahojen turvin – joululahjoihin aiotaan käyttää merkittävästi enemmän rahaa kuin viime vuonna

0

Ilman veronpalautuksia moni joululahja jäisi tänäkin vuonna ostamatta. Lähes joka kolmas veronpalautuksia saava suunnittelee käyttävänsä ainakin osan palautuksista joulumenoihin. Muutenkin suomalaiset suunnittelevat käyttävänsä jouluun ja joululahjoihin selvästi enemmän rahaa kuin viime vuonna, kertoo Nordean teettämä tuore kysely.
– Vuosi sitten ihmettelin, miksi vahva talouskasvu ja ennätysvahva kuluttajaluottamus ei näkynyt suunnitelluissa joulubudjeteissa. No nyt näkyy! Viimeksi arviot joulubudjetista ovat olleet näin korkealla vuonna 2012, Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen kommentoi tiedotteessa.
Tutkimuksen mukaan 18-65-vuotiaat suunnittelevat käyttävänsä joululahjoihin ja muihin joulumenoihin keskimäärin yhteensä 580 euroa aikuista kohden. Viime vuonna vastaava summa oli noin sata euroa vähemmän. Joululahjoihin suunnitellaan käytettävän tänä vuonna 340 euroa ja muihin joulukuluihin 240 euroa.
– Veronpalautukset ovat merkittävä tekijä joulukaupalle. Tänä vuonna veronpalautuksia maksetaan 2,9 miljardia euroa, mikä on 13 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Tämä näkyy varmasti myös joulukaupassa, Kärkkäinen uskoo.
Ensi vuonna veronpalautukset maksetaan verotuksen uudistuksen takia joulusesongin sijaan porrastetusti elokuusta lähtien, mikä voi osaltaan pienentää joulukauppaa.

Ei pelkkää tavaraa, myös aineettomat lahjat suosiossa

Joululahjojen ostaminen luotolla ei suomalaisia innosta. Alle joka kymmenes suunnittelee kuittaavansa ainakin osan pukin lahjakontin sisällöstä luottokortilla tai kulutusluotoilla. Perinteet ovat muutenkin voimissaan, sillä yleisimpiä joululahjoja ovat edelleen suklaat ja muut makeiset, lelut ja kirjat.
Joulua viettävistä vain kolme prosenttia ei aio antaa ollenkaan lahjoja.
Tavaroiden lisäksi aineettomat lahjat ovat suosiossa: joka viides suunnittelee antavansa lahjaksi yhteistä aikaa tai tekemistä.
– Tänä syksynä on puhuttu paljon ilmastonmuutoksesta ja keinoista sen hillitsemiseksi. Voisiko tulevaisuuden hittilahja olla hiilijalanjälkeä pienentävä lahja, vaikkapa todistus hiilipäästöjen kompensoinnista, Kärkkäinen pohtii.
Tutkimuksen toteutti YouGov, ja siihen vastasi reilu tuhat suomalaista.

– – – – –

Juttua korjattu: Veronpalautusten maksaminen alkaa porrastetusti elokuussa. Jutusta saattoi saada kuvan, että kaikki palautukset maksetaan elokuussa.

STT

Kuvat: