Ruoka haetaan aiempaa isommista kaupoista – jättikaupat laajentavat yhä aukioloaikojaan

12

Kauppojen aukiolojen vapauttaminen on odotetusti vienyt pieniltä kaupoilta kilpailuetua ja kasvattanut suurten automarkettien myyntiä. Tilastojen perusteella suurimpia voittajia ovat kuluttajien lisäksi 1 000-2 500-neliöiset supermarketit, joiden tammi-marraskuun myynti on reilun kuudesosan suurempi kuin vastaavana aikana vuonna 2015 ennen aukiolojen vapauttamista.
Näiden suurten supermarkettien myynti on ohittanut yli 2 500-neliöisten suurmyymälöiden eli esimerkiksi Prismojen ja Citymarketien kokonaismyynnin.
Suurimpia häviäjiä ovat alle 400-neliöiset valintamyymälät ja pienmyymälät, joiden aiempi etu vapaammista aukioloajoista suli kaikenkokoisten kauppojen aukiolojen vapauttamiseen. Suuremmat kaupat ovat hiljalleen laajentaneet aukioloaikojaan, ja nyt lähinnä pääkaupunkiseudulla muutamat jättimarketit ovat auki vuorokauden ympäri.
– Ihmisten tottuminen uuteen on pitkä prosessi, kun kauppaan voikin mennä (mihin aikaan tahansa). Myöhäisten iltatuntien, sunnuntain ja pyhäpäivien myynnit kasvavat asteittain, S-ryhmän kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu sanoo.
Myös kilpailijat ovat vastanneet S-ryhmän haasteeseen. Helsingin kantakaupungin kupeessa Ruoholahden K-Citymarket laajensi marraskuussa aukioloaan, ja kauppa on nykyään auki ympäri vuorokauden. Kauppias Tero Huhtala muistuttaa, että yöllä kaupassa on joka tapauksessa hyllyttämistä ja aamun verkkokauppapaineeseen varautumista.

Työtunnit eivät kasvaneet

Kaupan edustajat ajoivat aukiolon vapauttamista vakuuttamalla työllisyyden kasvavan. Vähittäiskaupan työllisten määrä on tänä vuonna silti ollut vuoden 2015 tasolla talouskasvusta huolimatta. Tilastokeskuksen tietojen mukaan vähittäiskaupan työllisten tekemät työtunnit ovat jopa niukasti pienemmät tänä vuonna kuin 2015, kun lasketaan yhteen vuoden kolmen ensimmäisen neljänneksen tunnit.
– S-ryhmässä vapautuneet aukioloajat ovat tuoneet lisää työtunteja, Alarotu kuitenkin sanoo.

Nouto voittamassa kotiinkuljetuksen

Ruoan verkkokauppa kasvaa Suomessa kituliaasti, ja luvut ovat Länsi-Euroopan verrokkeja jäljessä. Lyhyellä aikavälillä kaupan ja kuluttajien intressit yhdistyvät todennäköisesti valmiiksi kerättyjen kauppakassien noudossa, sillä kotiinkuljetettuna ruoka tulee niin kalliiksi, että harva asiakas on valmis maksamaan todellisia kustannuksia.
– Kaupan näkökulmasta noutopisteillä on mahdollisuus saavuttaa kannattavaa toimintaa, kun kotiinkuljetuksessa maksettava summa ei toistaiseksi vastaa kuluja, Alarotu kertoo.
S-ryhmä avasi alkusyksystä Helsingin keskustan lähelle kaksi Prisman noutopistettä, josta asiakkaat voivat käydä noutamassa valmiiksi kerätyt kauppakassit. Alarotu sanoo, että noutopisteitä tulee varmasti lisää eri puolille Suomea.
– Kotiinkuljetus voi ajatuksena ja käytännössäkin olla helppo ratkaisu monelle. Toisaalta kotona voi joutua odottamaan 1-2 tuntia ja kotona odottavan aika on pitkä. Noutamalla voi määritellä itselle sopivan ajan ja säästää kotiinkuljetuksen hinnan, Alarotu sanoo.
Citymarket-kauppias Huhtala tarjoaa myös kotiinkuljetusta ja noutopalvelua. Hänen mukaansa kotiinkuljetus on selkeästi suositumpaa kuin noutopalvelu kaupalta.
– Kotiinkuljetus on investointi tulevaisuuteen. Olemme saaneet logistiikkaa parannettua, mutta kaupungissa on aina liikenteessä logistisia ongelmia, se on isoin haaste, Huhtala sanoo.

Kauppa haluaa lääkkeistä osingolle

Kaupat ovat saaneet Juha Sipilän (kesk.) hallitukselta esimerkiksi aukioloaikojen vapauttamisen ja nelosoluet hyllyille. Ensi vuonna aloittavalle uudelle hallitukselle on myös toivomuslista, jota ajetaan avoimesti julkisuuden kautta.
Vaalivoittoon gallup-suosion perusteella purjehtivat SDP ja vihreät ovat näyttäneet kokoomuksen lisäksi vähintään keltaista valoa apteekkikilpailun osittaiselle vapauttamiselle. S-ryhmän Alarotu esittää apteekkikilpailuun kaksi toivomusta, joilla kauppa pääsisi tuottavasta alasta osingoille.
– Ensimmäisenä toiveena olisi omistamisen irrottaminen farmaseuttiomistuksesta, ei erikoislääkäriaseman omistajakaan ole pakko olla erikoislääkäri. Tietysti toisena asiana toivotaan käsikauppalääkkeiden myyntiä ruokakaupassa, Alarotu sanoo.
Alle 5,5-prosenttisia alkoholijuomia on saanut myydä ruokakaupoissa tämän vuoden alusta. Toistaiseksi alkoholin kulutukseen ei ole tullut THL:n ennakoimaa selkeää nousua, vaikka hieman vahvemman alkoholin saatavuus parani.
– Alkoholissa on saatu kokemuksia 5,5-prosenttisten vapautumisesta, ja vaikutukset ovat erilaisia kuin pahimmat pelkääjät pelkäsivät. Se vahvistaa keskustelua viinien tuomisesta ruokakauppoihin, Alarotu sanoo.
Ruoholahden K-Citymarketin kauppias Tero Huhtala ei halua esittää selkeää toivomuslistaa, mutta kysyttäessä hän sanoo olevansa valmiina ottamaan viinit kauppansa hyllyille.

STT

Kuvat:

Mamma

Kauppa pakottaa kaikki kynnelle kykenevät aina vaan suurempiin kauppoihin koska harva jäljelle jäänyt pienempi kauppa on kallis. Kenen kanssa vaan keskustelee, iso market on kamala ostospaikka mutta minkäs teet. Nuorempi väkikin on samaa mieltä, meistä vanhemmista puhumattakaan. Palvelua ei ole, jos kysyt missä teillä on salaattilingot, saa ensin myyjälle koettaa kuvata mikä se on. Jos kysyt talvikumisaappaita, myyjä ei tiedä mitä laatikoissa on kun saappaat ovat niin kehnoa tekoa etteivät kestä päivänvaloa, täytyy pitää laatikoissa. Päivänvaloa ei kestä myöskään se että ’palveleva puhelin’ on irti muuntajasta kun palvelijoita ei ole. Kaikki hiljan koettuja isossa kaupassa. Puhumattakaan siitä että jatkuvasti on… Lue lisää »

Eeva

Nykyhallituksen tavoite on muutenkin lopettaa kaikki pienemmät myymälät. Hallitus puhuu koko Suomen pitämisestä asuttuna ja kuitenkin he vapauttivat isojen myymälöiden aukioloajat. Monet pienet kyläkaupat ja erikoisliikkeet ovat tulleet toimeen viikonloppumyynnin ansiosta. Liberaali markkinatalous on hallitukselle tärkeämpää kuin pitää pienet kaupat toimintakykyisinä. Toisaalta äänestäjät ovat tämän päättäneet, kaikki palvelut isoihin keskuksiin.

matti

Hallitus on Suomessa tehnyt jo pitkään työtä pienkauppojen tappamiseksi. Nyt on tämä alkoholilain muutos missä monet pikkukaupat joutuu lopettamaan alkoholin myynnin uusien rajoitusten takia. Ei kai kokoomuksen ja keskustan ja sinisten hallitukselta voi muuta odottaakaan kuin pienten laittamista ahdinkoon.
Isot kaupat surutta käyttää lyhyitä työrupeamia. Eikä isoissa kaupoissa ole enää myyjää. He ovat lyhytaikaisesti määräaikaisia apulaisia. Tietoa on isosta kaupasta turha metsästää.

Vapaa Kanaherra

Kiitokset sille Citymarketin määräaikaiselle (oletan) neitoselle, joka sunnuntaiaamupäivällä lopetti sen hetkisen hommansa leipäkaukaloilla ja lähti näyttämään kastikkeiden paikkoja. Siinä pohdittiin mitä oli HK:n punaviinikastikkeelle käynyt – ilmeisesti oli tuottaja lopettanut valmistamisen. Huomattiin, että Knorrilta on tullut vastaava tuote. Ei kylläkään punaviiniversiota. Blå Båndilla tietenkin jauheversio edelleen olemassa. Kaikista sain kuvauksen valmistusohjeineen päivineen. Kiitos!

PS. Mamma: mun mielestä sillit on keskimäärin aika keskellä hyllyä. Jotkut sillit on harmillisesti aika alhaalla ja pitkä varsi on tässä vähän haitaksi. Kuka sitä paitsi ahmii keksiä, jauhoja ja mehuja? Kasvaisitte isoksi toisenlaisella muonalla.

Mamma

Kiitos vihjeestä. Seuraavan kerran kun pikkuinen mamma tai pappa pyytää antamaan ylähyllyltä jotain, vastaan että kasvaisit isommaksi kun söisit sitä mihin ulotut.
Hyvää auttavaista uutta vuotta.
Ps. Postilokerot aulassa ovat myös joillekin liian korkealla, varsinkin jos paketti on lokeron takaosassa. Nuoret ketterät kiipeävät muovikorokkeelle avuksi, onneksi.

Vapaa Kanaherra

Ole hyvä, hyvää uutta vuotta!

Vapaa Kanaherra

”Seuraavan kerran kun pikkuinen mamma tai pappa pyytää antamaan ylähyllyltä jotain, vastaan että kasvaisit isommaksi kun söisit sitä mihin ulotut.”

En ole kuullutkaan tällaisesta ruokavaliosta, rajulta kuulostaa. Olen Heikkilän juttuja lueskellut, mutta en ole törmännyt aihepiiriä kahlatessani tähän. Kiitokset sinullekin vihjeestä 🙂

Änkyrä

Laskekaas yhden ison marketin lisäpäästö Co2:n osalta. Jos 5000 autoa päivässä ajaa ylimääräistä keskimäärin 10 km/reissu, niin tulos on 2000-2500 tonnia hiildioksidipäästöjä lisää verrattuna lähikauppaan.

Änkyrä

Tuo tonnimäärä siis vuositasolla.

Ilmasto ja ihminen

Erinomainen näkökulma. Suositkaa lähikauppaa. P.s.: ystäväni on töissä ison kaupparyhmän myyjänä ja uupumus ja työtahti kovaa. Pienemmissä kaupoisssa työntekijää arvostetaan muuna kuin resurssina tai työvuorosuunnittelun täytteenä.

Terveystietoinen

Käyn päivittäin Salossa, mutta en osta sieltä koskaan ruokaa. Ruokaostokset teen aina Perniön K-Supermarketissa, koska siellä on laajin ja tuorein luomun ja kotimaisten tuotteiden valikoima. Esim. tänään ostin kotimaista luomuporkkanaa, -perunaa, -kurkkua ja -paprikaa sekä luomusalaattia ja -sitruunan. Myös kotimaista luomukaurapuutoa ja Arlan luomutuotteita. Esim. Arlan tuorejuustossa ei ole lisäaineita ja sitä saa Perniössä vain K:sta. Monet luomutuoretuotteet säilytetään kaupoissa liian kylmässä, mutta Perniön K:ssa ei pidetä esim. omenaa kylmässä, ja siksi se säilyy kotona paremman makuisena. Suuri kiitos kuuluukin yrittäjille, jotka ovat ymmärtäneet tuoretuotteiden ja erit. luomun ja kotimaisten sellaisten päivittäisen vaihtuvuuden merkityksen. Aivan upea valikoima. Suosittelen tulemaan kauempaakin.

Toinen tietoinen

Perniö on puolen tunnin ajomatkan päässä Salosta. Hassua se olisikin, jos Salosta ostaisit kauppatavarat. Kylmälaukkuahan tuolla matkalla jo tarvitaan.