Siirtolaisia Välimereltä pelastanut Aquarius-alus lopettaa toimintansa – kansalaisjärjestöt syyttävät Italian populistihallitusta lokakampanjasta

0

Välimereltä siirtolaisia pelastanut Aquarius-alus lopettaa toimintansa, kertoivat alusta operoineet humanitaariset avustusjärjestöt torstaina. Alus on ollut jumissa Ranskan Marseillen satamassa lokakuusta lähtien sen jälkeen kun Panama oli evännyt alukselta oikeuden purjehtia maan lipun alla.
Panaman kerrotaan tehneen päätöksensä Italian oikeistopopulistisen hallituksen pyynnöstä. Marraskuussa Italia määräsi aluksen takavarikoitavaksi vetoamalla ongelmiin sen jätteidenkäsittelyssä.
Italialaismedian mukaan alusta epäiltiin siitä, että se olisi ilmoittanut 24 tonnia mahdollisesti myrkyllistä jätettä tavalliseksi jätteeksi. Viranomaiset myös sulkivat alusta vuokranneen Lääkärit ilman rajoja -järjestön (MSF) pankkitilejä Italiassa.

Uutta alusta etsitään

Kansalaisjärjestöjen mukaan kyse on Italian hallituksen lokakampanjasta, jonka tarkoituksena on haitata avustusjärjestöjen toimintaa Välimerellä.
– Tämä on tulosta Italian hallituksen johtamasta ja muiden eurooppalaisten valtioiden tukemasta kampanjasta, jonka tavoitteena on vaikeuttaa hädänalaisia auttavien avustusjärjestöjen työtä, MSF kertoi tiedotteessaan.
Aquarius on suorittanut meripelastustehtäviä Välimerellä vuodesta 2016. MSF:n ohella alusta on vuokrannut SOS Mediterranee -hyväntekeväisyysjärjestö.
– (Italian hallituksen) kampanja on heikentänyt kansainvälistä lakia ja humanitaarisia periaatteita. Koska näihin hyökkäyksiin ei ole näköpiirissä ratkaisua, MSF:llä ja SOS Mediterraneella ei ole muita vaihtoehtoja kuin keskeyttää Aquariuksen operaatiot, tiedote jatkaa.
Järjestöt kertovat etsivänsä uutta alusta jatkamaan Aquariuksen tehtävää. Alus nousi otsikoihin viime kesänä, kun Italian hallitus kieltäytyi vastaanottamasta sitä ja kyydissä olevia siirtolaisia satamiinsa.

STT

Kuvat: