Oulun hyväksikäyttö- ja raiskausjutuissa epäiltyjä on nyt yhteensä kymmenen – seksuaalirikoslainsäädännön kiristäminen on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä

2

Poliisi epäilee yhteensä kymmentä ulkomaalaistaustaista miestä lapseen kohdistuneista seksuaalirikoksista Oulussa. Tutkinnanjohtaja Markus Kiiskisen mukaan aiemmin kerrottujen yhdeksän epäillyn lisäksi poliisi etsii kymmenettä miestä.
– Yksi epäilty on edelleen tavoittamatta. Eli tiedossa on ainakin vielä yksi mahdollinen kiinniotto, Kiiskinen kertoo.
Aiemmin vangituista yhdeksästä miehestä yksi on vapautettu. Kiiskisen mukaan hän on kuitenkin yhä epäilty.
Poliisin mukaan epäiltyjen joukossa on ainakin neljän eri maan kansalaisia. Muutamalla on Suomen kansalaisuus, muutamalla on pakolaisstatus ja osa on turvapaikanhakijoita.
Suurin osa epäillyistä on tullut Suomeen muutama vuosi sitten. Yksi heistä on kuitenkin ollut Suomessa jo yli 20 vuotta, Kiiskinen kertoo.
Epäillyt ovat pääosin 20-30-vuotiaita.

Sosiaalisella medialla osansa

Tutkinnassa on kaikkiaan kolme rikosjuttua, joissa uhri on ollut alle 15-vuotias tyttö. Epäillyt rikokset ovat törkeitä lapsiin kohdistuneita hyväksikäyttöjä ja törkeitä raiskauksia.
Laajimmasta ja lähes viisi kuukautta kestäneessä rikoskokonaisuudessa epäillään kahdeksaa miestä. Poliisin mukaan epäillyt rikokset ovat tapahtuneet eri puolilla Oulua jopa kuukausien ajan.
Lisäksi tutkinnassa on kaksi rikosta, joissa kussakin on yksi epäilty. Nämä rikokset ovat poliisin mukaan tapahtuneet Tuiran kaupunginosassa.
Poliisi kertoi vielä tiistaina STT:lle, että eri juttujen epäillyt tuntevat toisensa. Tänään Kiiskinen tarkensi, että poliisilla on viitteitä siitä, että laajimman jutun kahdeksan epäiltyä tunsivat toisensa ja kahden muun jutun epäillyt tuntevat toisensa.
– Mutta siitä, että tunsivatko kaikki epäillyt toisensa, meillä ei ole tietoa. Jutut eivät ainakaan sinällään liity toisiinsa. Voi kuitenkin olla, että epäillyt tuntevat toisensa ulkomaalaisyhteisöistä, Kiiskinen sanoo.
Poliisi ei ole kommentoinut tarkemmin tapahtumien kulkua tai sitä, miten lapset joutuivat epäiltyjen rikosten uhreiksi. Sosiaalisella medialla on kuitenkin ollut osuutta asiaan.
Eilen poliisi varoitti, että Oulun seudulla on ilmennyt tapauksia, joissa ulkomaalaistaustaiset miehet ovat houkutelleet alaikäisiä tyttöjä kanssaan kontaktiin netin kautta. Tapauksia on ollut yleisimmissä sovelluksissa, joita nuoret tapaavat käyttää, kuten Snapchat, Instagram, Whatsapp, Facebook ja Ask, Kiiskinen listaa.

Sipilä: Oulun epäillyt teot iljettäviä ja raukkamaisia

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan Oulun tapahtumat pelottavat ja mietityttävät ihmisiä ja syystä.
– Tällaiset epäillyt teot, joita lapsiin kohdistuu, ovat kyllä iljettäviä, raukkamaisia tekoja. Kaikki tällainen on totta kai tuomittavaa, ja meidän pitää varmistaa jokaisen suomalaisen koskemattomuus, Sipilä sanoi keskiviikkona medialle.
Sipilän mukaan on tärkeää, että Oulun kaltaiset tapahtumat pystyttäisiin mahdollisimman pitkälle ehkäisemään ennalta.
– Sitä työtä pitää tehdä, valistustyötä pitää tehdä, asennekasvatustyötä pitää tehdä – se on selvä asia. Mutta kyllä tarvitsemme myöskin lakipuolella kovennuksia, Sipilä sanoi eduskunnassa.
Poliisi on kertonut, että suurin osa Oulun epäillyistä on tullut Suomeen muutama vuosi sitten. Yksi epäillyistä on ollut poliisin mukaan Suomessa jo yli 20 vuotta.
Sipilältä kysyttiin keskiviikkona, voiko teoista epäillyille olla epäselvää, mikä Suomessa on sallittua.
– Ei pitäisi olla kellekään epäselvää. Kyllä Suomessa eletään Suomen lakien mukaan ja sen pitää olla kyllä kaikille selvää. Nämä ovat iljettäviä ja raukkamaisia tekoja, joista nyt epäillään, Sipilä vastasi medialle.

Lain kiristämistä esitetty

Seksuaalirikoslainsäädännön kiristäminen on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä.
Hallituksen esityksen mukaan lapsen seksuaalisen hyväksikäytön enimmäisrangaistusta korotettaisiin neljästä vuodesta kuuteen vuoteen vankeutta. Lisäksi rikoslakiin tulisi törkeää lapsenraiskausta koskeva uusi rangaistussäännös.
– Pidimme äärimmäisen tärkeänä, että rangaistuksia kovennetaan lapsiin kohdistuvista rikoksista, Sipilä perustelee esitystä.
Pääministeri sanoi jo aiemmin keskiviikkona kirjallisessa lausunnossaan, että seksuaalirikosten rangaistusten on vastattava kansan oikeustajua.
Sipilä huomautti lausunnossaan myös, että oikeusvaltiossa syylliset saavat rangaistuksen etnisyydestä riippumatta. Rikoksen uhrin kärsimystä ei voi kuitenkaan mitenkään poistaa. Sipilän mukaan Oulun tapauksen tutkinnasta ja tiedottamisesta vastaa poliisi ja tuomiosta oikeuslaitos.

STT

Kuvat:

MDI

Pääministeri voisi itse ja samoin muut vastuuministerinsä katsoa peiliin muistellen kuka tai ketkä päättivätkään ottaa vastaan turvallisista naapurimaista 5 – 10 muun turvallisen maan kautta tulevia ”turvapaikanhakijoita”. Samalla voisi ihmetellä miksi turvapaikkapäätöksiä näissä kansainvälisten sopimusten mukaan selvissä tapauksissa pitää odottaa vuosia ja miksi odottaa voi ”vapaalla jalalla” sekä kiitää ohituskaistaa asunto-, toimeentulotuki- yms. jonoissa.

keijo.k

Laki on laki mutta sen toteuttaminen onkin toinen asia! On liian usein käynyt niin että lain antamia mahdollisia tuomioita ei ole käytetty / uskallettu käyttää, miksi? Nyt ollaan niin vakavan asian kanssa tekemisissä että niiden päätösten vaikutus näyttää olemmeko enää turvassa lakien / oikeuden puolesta?!