Tiistain Top Ten: Kansanedustajana toimineet suomalaisurheilijat

0
Paimiossa aikanaan asunut Sari Essayah on tehnyt vakuuttavan urheilu-uransa jälkeen myös vakuuttavan uran politiikassa.

1) Lasse Virén (kok. 1999–2007, 2010–2011)
Myrskylän Myrskyn nelinkertainen olympiavoittaja aloitti uransa politiikassa jo viimeisinä juoksuvuosinaan. Myrskylän kunnanvaltuuston puheenjohtajana 20 vuotta toiminut Virén valittiin eduskuntaan monen yrityksen jälkeen keväällä 1999 ja uudelleen 2003. Vuoden 2007 vaaleissa hän jäi varasijalle, mutta nousi kansanedustajaksi reilun vuoden ajaksi.

2) Arto Bryggare (sd. 1995–1999, 2003–2007)
Suomen kautta aikojen paras pikajuoksija (aitajuoksun olympiapronssi, MM- ja EM-hopea) Bryggare valittiin kansanedustajaksi SDP:n hurjan vaalivoiton siivittämänä 1995. Bryggare jäi seuraavissa vaaleissa rannalle. Hän ei kuitenkaan antanut tälläkään uralla periksi, vaan palasi eduskuntaan 2003 vaaleissa. Se kausi jäi myös viimeiseksi, vaikka Bryggare yritti vielä kolmatta kautta 2015.

3) Marjo Matikainen-Kallström (kok. 2004–2015)
Hiihdon olympiavoittaja ja kolminkertainen maailmanmestari lopetti uransa parhaan kauden jälkeen vain 24-vuotiaana. Matikainen-Kallström valittiin vuonna 1996 europarlamenttiin ja uudelleen kolme vuotta myöhemmin peräti 107 444 äänen vyöryllä. Matikainen-Kallström valittiin kolme kertaa peräkkäin eduskuntaan. Hän jätti politiikan keväällä 2015.

4) Voitto Hellsten (sd. 1962–1970)
Melbournen olympialaisissa 400 metrin pronssimitalin voittanut Hellsten siirtyi politiikkaan suoraan urheilu-uran päättymisen jälkeen. Perttelissä syntynyt ja uransa alkuvuodet Salon Vilpasta edustanut Hellsten valittiin eduskuntaan kaksi kertaa peräkkäin. Samaan aikaan hän toimi myös Turun kaupunginvaltuuston jäsenenä.

5) Heikki Hasu (ml. ja kesk. 1962–1966, 1967–1970)
Sotaveteraani sekä viestihiihdon ja yhdistetyn olympiavoittaja valittiin maalaisliiton kansanedustajaksi keväällä 1962. Kesken Hasun ensimmäisen kauden puolueen nimi muuttui keskustapuolueeksi. Hasu nousi toistamiseen eduskuntaan varasijalta.

6) Juha Väätäinen (ps. 2011–2015)
Julma-Juha palautti suomalaisen kestävyysjuoksun huipulle vuoden 1971 EM-kotikisojen tuplakullalla. Hän oli seuraavana vuoden eduskuntavaaleissa kokoomuksen ehdokkaana, mutta ei päässyt läpi. 35 vuotta myöhemmin hän oli keskustan ehdokkaana ja jäi taas rannalle. Vihdoin keväällä 2011 Väätäinen pääsi läpi osana perussuomalaisen jytkyä.

7) Sari Essayah (kd. 2003–2007, 2015–)
Kävelyn Euroopan ja maailmanmestari Essayah on kovaa vauhtia tekemässä suomalaisista huippu-urheilijoista vakuuttavinta uraa politiikassa. Kristillisdemokraattien istuva puheenjohtaja istuu toista kautta eduskunnassa ja on ensi keväällä taas ehdolla kolmannelle kaudelle. Essayah, 51, on ollut myös europarlamentin jäsen ja presidentinvaaliehdokkaana.

8) Sylvi Saimo (kesk. 1966–1979)
Ensimmäisenä suomalaisnaisena kesäolympialaisten kultaa voittanut Saimo nousi eduskuntaan 14 vuotta kultamelontansa jälkeen. Laatokan Karjalassa syntynyt ja sodan jälkeen Laukaaseen asettunut Saimo istui eduskunnassa komeat 13 vuotta putkeen.

9) Pauli Kiuru (kok. 2011–)
1990-luvun alussa maailman triathlonhuipulle noussut Kiuru nousi eduskuntaan ensimmäisellä yrityksellään keväällä 2011 Pirkanmaan vaalipiiristä. Valkeakoskelainen Kiuru uusi paikkansa neljä vuotta myöhemmin ja on ehdolla myös ensi kevään vaaleissa.

10) Antti Kalliomäki (sd. 1983–2011)
Seiväshyppääjä Kalliomäki on siitä harvinainen olympiamitalisti, että hänet tunnetaan todennäköisesti paremmin pitkästä poliitikon urastaan. Kalliomäki nousi eduskuntaan vuoden 1983 vaaleissa ja piti paikkansa peräti seitsemän kauden ajan. Kalliomäki toimi ministerinä Paavo Lipposen, Anneli Jäätteenmäen ja Matti Vanhasen hallituksissa.

Kalliomäki oli valittava listalle poliittisten ansioidensa vuoksi – ulkopuolelle jäivät muun muassa olympiavoittajat Juha Mieto ja Kelpo Gröndahl sekä olympiamitalistit Marko Asell, Eeles Landström ja Markku Uusipaavalniemi.

Salkkarin urheilutoimitus listaa joka tiistai kymmenen parasta oleellisissa ja varsinkin epäoleellisissa kategorioissa.

Tiistain Top Ten 4: Kokonimikaimat

Tiistain Top Ten 3: Vanhimmat suomalaiset olympiavoittajat

Tiistain Top Ten 2: Suurimmat suomalaiskunnat, joissa ei ole koskaan pelattu jalkapallon miesten pääsarjaa

Tiistain Top Ten 1: Suomalaisurheilijat, joiden sukunimi on myös miehen etunimi