Tiistain Top Ten: Salon hiljaiset urheilulajit

0
Salo Celtic pelasi maahockeyn SM-liigaa Moision kentällä toukokuussa 2001.

1) Painonnosto
Suomen Painonnostoliitossa ei ole salolaisia seuroja. Vielä 1980-luvulla Salon Viestiin siirtynyt Tapio Kuusela saavutti aikuisten Suomen mestaruuden ja edusti Suomea lukuisissa maaotteluissa. Sittemmin salolaiset ovat keskittyneet voimanostoon.

2) Soutu
Tässä listassa rajatapaus. Angelniemen Airo järjestää Halikkosoudun merkeissä kilpailutoimintaa, mutta paikallista soutuseuraa ei liitosta löydy. Myös historiamerkinnät lajista ovat vähissä.

3) Pesäpallo
Salon Viestissä on pesäpallojaosto ja seura järjesti tänäkin vuonna Pesiskoulun. Joukkueet ovat kuitenkin olleet erittäin harvassa, eikä Salon parasta aikuispesäpalloilijaa ole pystynyt valitsemaan pitkiin aikoihin.

4) Voimistelu
Salon kohdalla on tyhjää Voimisteluliiton seurarekisterissä. Salon Naisvoimistelijat järjestää muiden muassa lasten jumppaa ja itämaista jumppaa, muttei kilpailutoimintaa. Salon Viestin Leila Pietilä saavutti 1960-luvulla useamman aikuisten Suomen mestaruuden.

5) Mäkihyppy
Hyppyrimäkivillitys ei aikanaan osunut Saloon. Toki jotkut salolaiset ovat harrastaneet lajia Paimion Varasvuorella ja Paimion Urheilijoiden riveissä.

6) Pöytätennis
Suomessa 80-vuotias olympialaji ei ole noussut missään vaiheessa salolaisten yleisseurojen ohjelmistoon. Siksi pelit ovat tuttuja enimmäkseen rippileiriltä ja aktiivisemmille urheilun seuraajille naapurikunnan ylpeyden Kosken Kaiun menestyksestä.

7) Käsipallo
Suomessa ei ole Tamperetta pohjoisempana ainuttakaan käsipalloseuraa. Status ruotsinkielisten alueiden lajina säilyy vahvana. Salohalli tarjoaisi tähänkin lajiin mainiot olosuhteet, mutta Turkua ja Tammisaarta lähemmäs käsipallo ei ole rantautunut.

8) Jääpallo
Pallo vaihtui Salossakin kiekoksi 1950-luvulla.

9) Miekkailu
Suomessa olympialajiksi mitättömän pieni urheilumuoto, Salossa tuntematon.

10) Maahockey
Olkoon tämä nosto osoitus Salon vilkkaasta urheiluelämästä. Kymmenen lajia löytääkseen pitää mennä Suomessa täysin marginaaliseen urheilumuotoon. Maahockey nostona myös sen takia, että tätäkin lajia on Salossa pelattu aina miesten SM-tasolla (Salo Celtic kaudella 2001) asti.

Lähde: Urheileva Salo -kirja

Salkkarin urheilutoimitus listaa joka tiistai kymmenen parasta oleellisissa ja varsinkin epäoleellisissa kategorioissa.

Tiistain Top Ten 5: Kansanedustajana toimineet suomalaisurheilijat

Tiistain Top Ten 4: Kokonimikaimat

Tiistain Top Ten 3: Vanhimmat suomalaiset olympiavoittajat

Tiistain Top Ten 2: Suurimmat suomalaiskunnat, joissa ei ole koskaan pelattu jalkapallon miesten pääsarjaa

Tiistain Top Ten 1: Suomalaisurheilijat, joiden sukunimi on myös miehen etunimi