Vuoden vaihtuessa

0

VESA TUOMINEN. Kulunut vuosi oli täynnä tapahtumia. Pitkien sopimukseen johtamattomien neuvottelujen jälkeen Britannia uhkaa erota Euroopan Unionista. Ranskassa keltaliivit mellakoivat. Krimillä kiehui ja kuohui. Ukraina ja Venäjä syyttivät toisiaan.
Yhdysvaltain presidentin ulko- ja sisäpolitiikka oli tempoilevaa. Lisäksi hän haluaisi rakentaa muureja, ei yhteyttä.

Suomessa sote puhutti edelleen. Jos varakkaat ihmiset voivat käyttää sairaskuluvakuutusta ja keskiluokkaiset työelämässä olevat ihmiset pärjäävät työterveyshuollon avulla, jäävät eläkkeellä olevat pienituloiset pohtimaan, miten heillä on varaa hoitaa terveyttään.
Olisiko nykyisen terveydenhoitojärjestelmän kehittäminen sote-uudistuksen sijasta ollut parempi vaihtoehto? Järjestelmän suunnitteluun on kulunut jo nyt paljon rahaa. Kenen taskuihin rahat ovat menneet?
Sairaseläkkeellä oleva yksinhuoltaja perheenäiti kertoi eläkkeensä olevansa noin seitsemän sataa euroa kuukaudessa. Hänellä on murrosikäinen lapsi huollettavanaan.
Hän ei nauti työterveyshuollon eduista, lounasseteleistä eikä matkakorvauksista. Asumistuki kattaa vain seitsemänkymmentä prosenttia asumismenoista.
Suurimpia valittajia ovat olleet keskituloiset palkannauttijat. Heillä on riittänyt energiaa lakkoiluun ja lakonuhkien tuottamiseen. Maan hiljaiset ovat syrjässä, erityisesti ikääntynyt ja pienellä eläkkeellä toimeentuleva väestö ja lapset.
Heitä ei kuunnella, sillä lapset eivät saa äänestää, ja vähävaraisten eläkeläisten ryhmän äänillä ei näytä olevan merkitystä vaalien jälkeen.
Näistä kahdesta ryhmästä olen huolissani. Monet vanhuksista ovat yksinäisiä ja monin tavoin sairaita. Kun kansanterveyslaki tuli, oli Suomi vasta nousussa. Nyt lisää rahaa suuntautuu vain sijoittajien taskuun.
Ei kannata pitää niin paljon henkilöstä sosiaalitoimessa, terveydenhuollossa. Ei myöskään pankissa, yksityisellä lääkäriasemalla ja postin palveluissa ole enää riittävästi henkilöstöä. Kirjastoja lakkautetaan tai muutetaan osittain itsepalvelukirjastoiksi.

Näistä leikkauksista suurin osa koskettaa vähävaraisia ihmisiä. He jonottavat palveluita usein pitkäänkin, ja kyseisten työyhteisöjen henkilöstö uupuu lisääntyvässä työpaineessa.
Tähän kehitykseen on johtanut osaltaan ahneus. Julkisissa menoissa on toki saatava säästöjä valtionvelan lyhentämiseksi. Mistä ja miten leikataan, onkin jo toinen asia.
Eikö esimerkiksi kansanedustajien määrää voisi puolittaa?
Kaikesta huolimatta toivotan parempaa uutta vuotta sinulle lukijani.

Kirjoittaja on Paimion kirkkoherra.