106 pistettä heittänyt Vilpas teki liigan parhaasta puolustuksesta sylttyä – Gibbs väläytteli debyytissään

0
Vilppaalla on riittänyt viime viikkoina aiheita tuuletuksiin.

Joulutauon jälkeen koko ajan otteitaan parantanut Vilpas pelasi yhden kauden parhaista otteluistaan keskiviikkona Salohallissa, kun joukkue tyrmäsi Kouvolan Kouvot pistein 106–72.

Voitto oli Vilppaalle jo viides peräkkäinen ja sen arvoa nosti etenkin se, että Kouvojen puolustus on ollut tällä kaudella yksi Korisliigan parhaista.

Vilpas aloitti ottelun todellisella vyöryllä ja siirtyi Antonio Ballardin ja Mikko Koiviston johdolla 21–13-johtoon. Vilppaan peli kuitenkin hajosi hetkeksi virhevaikeuksiin, kun Brandon Taylor otti teknisen ja Juho Nenonen epäurheilijamaisen virheen. Näin hyvän pallonliikkeen seurauksena vapaaheittoviivalle toistuvasti päässyt Kouvot kiri johdon kiinni. Avausneljännes päättyi Jamie Skeenin punnertamaan 26–24-koriin.

Vilppaan virhevaikeudet jatkuivat toisella neljänneksellä. Ballardin otettua illan kolmannen virheensä, Vilppaan vaihtopenkki terästi tilannetta ottamalla teknisen virheen.

Vilppaan hyökkäys soljui virheistä huolimatta kauniisti ja varsinkin isoille miehille Taylor ja Skeen luotiin toistuvasti hyviä heittopaikkoja bonuskaaren taakse. Samaan aikaan Vilpas sai tiivistettyä sisäpuolustustaan ja Kouvojen hyökkäys puuroutui pahasti. Tulikuuman Koiviston kahdella peräkkäisellä kolmosella ja Jack Gibbsin Vilpas-uran ensimmäisillä koreilla Vilpas siirtyi jo 18 pisteen johtoon (52–34).

Varsinkin kapteeni Teemu Rannikko oli jälleen täysin suvereeni: hän antoi avauspuolikkaalla kymmenessä minuutissa seitsemän koriin johtanutta syöttöä – mukaan lukien kaikki Koiviston neljä kolmosta. Tauolle lähdettiin tilanteessa 55–38.

Juho Nenonen otti heti kolmannen neljänneksen alussa illan toisen epäurheilijamaisen virheensä, mikä tiesi automaattista ulosajoa. Yhden rotaatiopelaajan vajaus ei kuitenkaan hidastanut Vilppaan vyöryä. Kotijoukkueen hyökkäys oli huomattavasti aktiivisempaa ja monipuolisempaa kuin paikoin staattisena marras-joulukuuna – johti peliä sitten Rannikko tai Aatu Kivimäki.

Päätösneljänneksellä oli kaksi mielenkiinnon kohdetta: rikkooko Vilpas sadan pisteen rajan ja miten härskiksi Brandon Taylorin tilastorivi muodostuu. 22 pistettä heittänyt ja 11 levypalloa hakenut Taylor poistui kentältä kuusi ja puoli minuuttia ennen loppua ja satanen paukkui rikki 160 sekuntia ennen ottelun loppua Riku Laineen illan ensimmäisellä korilla.

Vaikka kukaan Vilppaan pelaajista ei kellottanut yli 23 minuuttia, kuusi pelaajaa heitti ottelussa yli 10 pistettä. Taylorin lisäksi Skeen heitti 21 pistettä ja Ballard 15. Kahdeksan korisyöttöä antanut Rannikko pelasi lopulta vain 14 minuuttia.

Vilppaan uuden hankinnan Jack Gibbsin debyytti oli lupaava. Lähes vuosi sitten edellisen ottelunsa pelannut Gibbs haki avauspuolikkaalla tuntumaa, mutta väläytti tauon jälkeen, miksi hänet on Vilppaaseen hankittu. Todella nopealla liikkeellä heittävä patukkamainen Gibbs nakutti 16 pistettä (pelitilanneheitot 4/10). Gibbs ei luonnollisesti ole vielä lähelläkään parasta kuntoaan ja Vilppaan joukkuekonseptin sisäistämisessäkin riittää vielä opettelua lähiviikoiksi.

Aikaa opetteluun riittää, sillä Vilppaan seuraava ottelu on ensi viikon keskiviikkona Joensuun Katajan vieraana ja seuraava kotiottelu vasta kahden viikon kuluttua Lapuan Kobria vastaan.