Apple ei vielä Nokian tiellä

0
Applen älypuhelimien myynti takkuili etenkin Kiinan markkinoilla.

Applen tulosvaroitus yllätti markkinat. Sellaista ei ole saatu tältä erittäin kannattavalta teknologiayhtiöltä 20 vuoteen.
Samalla tulosvaroitus herätti keskustelut Applen tilanteesta. Onko Apple ajautumassa Nokian tielle?

Tulosvaroitus kertoo paitsi Applen myös Kiinan markkinoiden tilanteesta. Todellisia lukuja Kiinan taloudesta on vaikea saada, joten kalliiden älypuhelimien myynnin lasku voi olla merkki kasvuvauhdin hyytymisestä.
Olisi kuitenkin väärin olettaa, että Applen tulosvaroitus johtuisi vain Kiinan talouskasvun hidastumisesta. Heikko signaali voi kertoa siitä, että yhtiön voittokulku kalliiden älypuhelimien markkinoilla on taittunut.
Maailman suurin älypuhelimien valmistaja on eteläkorealainen Samsung. Kiinalainen Huawei kiilasi kesällä Applen ohi toiseksi suurimmaksi.
Apple on edelleen erittäin kannattava, sillä se on pystynyt pitämään puhelimien hinnat korkealla. Applen puhelimia ei juuri tarjoushyllyiltä löydy.
Vaikeuksia on myös Samsungilla, joka antoi tulosvaroituksen.

Kiinalaiset tulevat lujaa. Parhaimmat kiinalaispuhelimet ovat nousseet iPhonen huippumallien rinnalle, ja joissakin kohdissa on menty jo omenapuhelimien ohi.
Käytännössä lähes kaikki Applen kilpailijat käyttävät Googlen Android-käyttöjärjestelmää. Sen asema on markkinoilla ylivoimainen. Toisaalta taas Applen vahvuus perustuu juuri sen omaan käyttöjärjestelmään.
Kilpailijoiden ketteryys voi johtaa siihen, että Applen kalliiden huippupuhelimien kauppa ei tulevaisuudessa käy yhtä vilkkaasti kuin nykyisin. Muutos voi vauhdittaa Applen siirtymistä laitevalmistuksesta enemmän palveluliiketoimintaan. Tähän laaja asiakaspohja antaa hyvät mahdollisuudet.

Apple on vielä kaukana Nokian puhelinbisneksen romahduksesta. Nokia kompastui vanhanaikaisiin puhelimiin ja kankeaan käyttöjärjestelmään, jota ei lähdetty uusimaan riittävän nopeasti.
Muutoksia Applellakin on edessä. Yhtä kovaa katetta puhelimista ei ehkä enää jatkossa saa, ei ainakaan yhtä helposti. Kilpailijat hengittävät niskaan.