Apulaisoikeusasiamieheltä huomautus Salon johdolle

31

Eduskunnan apulaisoikeusmies on antanut Salon apulaiskaupunginjohtaja Jari Niemelälle huomautuksen lainvastaisista menettelyistä. Huomautuksen sai myös Salon kaupunginhallitus.

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin toteaa, että ”Salon kaupunginhallituksen ja virkamiesten osoittama piittaamattomuus huolehtia selvittämisvelvollisuudestaan ja kaupungin asukkaiden oikeusturvan asianmukaisesta toteutumisesta on erittäin poikkeuksellista”.

Huomautusten taustalla on kaksi eri tapausta. Kumpikin sai alkunsa, kun Niemelä oli kaupunginlakimies. Toisessa on kyse siitä, että kaupunki ei ole vastannut asianmukaisesti kantelijan tiedusteluihin ja tietopyyntöihin. Toisessa tapauksessa kesti melkein kolme vuotta ennen kuin apulaiskaupunginjohtaja teki päätöksen vahingonkorvauksen maksamisesta.

Kummastakin tapauksesta kanneltiin apulaisoikeusasiamiehelle. Kaupunki vastasi apulaisoikeusasiamiehen selvityspyyntöihin vasta muistutusten jälkeen. Apulaisoikeusasiamiehen mukaan tällainen hidastelu vaarantaa perustuslaissa asetettua laillisuusvalvontatehtävää.

– Myönnän virheeni ja olen ottanut opikseni. Pahoittelen, että kaupunginhallituskin sai huomautuksen, vaikka sillä ei ole roolia asiassa, sanoo Niemelä Salon Seudun Sanomille.

Kaupunginjohtaja Lauri Inna kertoi apulaisoikeusmiehen päätöksestä kaupunginhallitukselle viime maanantaina. Sitä ennen hallituksella ei ole ollut tietoa tilanteesta.

Aiheesta lisää Salon Seudun Sanomissa perjantaina.

31 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Allan
3 vuotta sitten

Tämä toiminta on tyypillistä Salossa. Ylempien laillisuusvalvojien ohjeita ei viitsitä noudattaa.

Suurin ongelma on siinä, ettei kaupunki saa mitään sanktiota laiminlyönneistään ja toiseksi suurin ongelma on, että kaupunginhallitus merkitsee nuhteet vain tiedoksi eikä määrää noudattamaan viranomaisohjeita irtisanomisen uhalla.

Erityisen moitittavaksi toiminnan tekee apulaiskaupunginjohtajan kohdalla se, että hän on koulutukseltaan juristi, joka varmasti tietää kuinka kuuluisi menetellä, mutta ei viitsi.

Epi
3 vuotta sitten
Reply to  Allan

Ihmetyttää se, että Kittilään asti mennään kyllä opettamaan kunnan asioiden hoitamista ja sitten itse saadaan nuhtelut oikeusasiamieheltä!

Allan
3 vuotta sitten
Reply to  Epi

Samaa mieltä. Salossa on viimeisen 5 vuoden aikana tullut useita, ehkä jopa kymmeniä huomautuksia eri viranhaltijoille valvovilta viranomaisilta. Niitä on Oikeuskanslerinvirastolta, eduskunnan oikeusasiamiehen kansliasta ja AVIlta sekä Elyltä.

Minusta tilanteen tekee erityisen ongelmalliseksi se, että Salon kaupunki kuitenkin suorittaa viranomaisvalvontaa alempana viranomaisena.
Silti Salon kaupunki ei omassa toiminnassaan noudata niitä velvoitteita joita sen lakien mukaan kuuluu noudattaa.

Löytyykö Varsinais-Suomesta montakaan kuntaa, joiden toiminnasta olisi enemmän huomautettavaa kuin Salolla on ollut viimeisen 10 vuoden aikana?

marco
3 vuotta sitten

Miksei minua ihmetytä lainkaan.

PeltAri
3 vuotta sitten
Reply to  marco

Ei minuakaan ihmetytä, ja seuraavaksi Ihme ja Kumman tarina.

Salo päivä päivältä p.....mpi
3 vuotta sitten
Reply to  PeltAri

Taitaa Ihme ja Kumma olla mukana tässäkin, jos kerran on kysytty lisäperusteluita ja vastauksena että perustelut ovat päätöksessä. Salo saa nyt todella hyvää mainosta. Viimeisimpänä taas Hyperloop-höpöhöpö, sitä ei vieläkään ole unohdettu.

Allan
3 vuotta sitten

Ei ollut Ihme ja Kumma vielä noissa päätöksissä. Niistä kuullaan aikaisintaan heinäkuussa. Todennäköisesti myöhemmin.

Kannattaa lukea nyt päätetyt asiat sieltä eduskunnan oikeusasiamiehen sivuilta.

Marimma
3 vuotta sitten

Mitään ei kyllä ole opikseen tässä kaupungissa otettu! Asukkaiden kyykyttämistä erittäin ammattitaidottomalla päätöksenteolla!

Tiedetään
3 vuotta sitten

Taannoin kesämökille luparatkaisua hakiessa ei myöskään tahtonut tulla kaupungilta päätöstä millään. Ei myönteistä ei kielteistä. Kyllästyin tahmeaan meininkiin ja hankin valmiin mökin naapurikunnasta.

elina
3 vuotta sitten

Uskooko joku asioiden muuttuvan? Saloon on muodostunut ihan oma hallintokulttuuri, jossa asukkaiden etu tulee kaikkein viimeisenä. Jopa turkulaisia mielistellään omien asukkaiden kustannuksella.

Jotain tarttis tehdä
3 vuotta sitten

Välinpitämättömyyttä, ylimielistä käytöstä, töykeyttä. Viesteihin ja yhteydenottopyyntöihin vastaamatta jättämistä. Tai jos vastataan, vastataan niukasti ja asian vierestä. Tällaisia valitettavia kokemuksia lienee monella muullakin kuntalaisella. Myös muiden johtavien virkamiesten osalta. Tavoittaminen hankalaa, kysymyksiin ei tule vastauksia, kaikki kestää. Kuntalaiset ovat kuin sietämättömiä rasitteita rasittavine kysymyksineen. Joka päivä parempi Salo on tässä asenneilmastossa valitettavasti kaukainen haavekuva. Avoimuudesta ei voi puhuakaan. Jotain tarttis tehdä ja toimintatapoja perata vähän isommalla kauhalla. Nostaa epäkohdat esille ja kehittää toimivampia tapoja. Asenne ratkaisee, aina…

Kyssäri
3 vuotta sitten

Kysymyksiin vastataan, että kerromme sitten seuraavassa vaiheessa, mutta kun sitä seuraavaa kertaa ei ikinä tullut.

Keijo K.
3 vuotta sitten

Sitä monesti tulee ajatelluksi, kun henkilöt vaihtuvat tehtävissä, että ainakaan huonompaan suuntaan ei voisi mennä. Eihän se aina tunnu tuokaan paikkaansa pitävän, mutta eläkäämme toivossa.

On hyvä, että kuntalaisista löytyy niitä, jotka vielä jaksavat puuttua epäkohtiin eivätkä ole lyöneet hanskoja naulaan.

Hepe
3 vuotta sitten

Hienoa, että Niemelä myöntää virheensä. No, kai parempi myöhään kun ei milloinkaan. Avoin kuntahallinto ja niinpäin pois.

T. Pohjola, Salo
3 vuotta sitten
Reply to  Hepe

Kun apulaisoikeusasiamiehelta tulee kaksi hyvin voimakasta päätöstä lainvastaisista menettelyistä, niin kai se on vähintä, mitä silloin voi tehdä ja edes jossain mielessä parantaa itsestään mielikuvaa.

Nyt kuitenkin seuraava vaihe on hallituksen käsittely näiden kahden tapauksen virkavirheistä. Mitä niistä seuraa? Antaako hallitus pari varoitusta Niemelälle?

Näitä on kyllä samanlaisia virheitä enemmänkin, joista mm. Salo IoT-perustamisprosessissa kahdessa vaiheessa samanlainen virhe – ei vastata määräajassa hallinto-oikeuden vastinepyyntöön. Näistä enemmän, kun ehtivät käsittelyyn.

Allan
3 vuotta sitten

Tämä antaa suuntaa myös siihen, miten muita kaupungin työntekijöitä kohdellaan erilaisissa tilanteissa. Esimerkiksi Salossa on annettu huomautus työntekijälle siitä, että hän on ilmoittanut sairaslomastaan pelkästään tekstiviestillä ja sairaslomatodistuksella, kun ei saanut esimiestä kiinni soittamalla. Huomautuksesta kirjoitettiin muistio. Tälläinen menettely katsottiin huomautuksen arvoiseksi. Nyt esillä oleva tilanne on huomattavasti vakavampi, joten perustuslain yhdenvertaisuusperiaatteella ja sen huomioiden, että kysymyksessä oli virkavastuulla toimivien viranhaltijoiden virheitä, ei pelkkä huomautus ole enää riittävä. Mainittakoon, että ollessaan kaupungin lakimies nykyinen apulaiskaupunginjohtaja hyväksyi työntekijälle annetun huomautusmenettelyn sairaslomailmoituksen johdosta. Tässä pitää huomioida, ettei huomautus tai varoituskäytäntö muodostu suhteettoman ankaraksi joidenkin työntekijöiden osalta ja suhteettoman olemattomaksi korkeammassa asemassa olevien… Lue lisää »

T. Pohjola, Salo
3 vuotta sitten
Reply to  Allan

Kyllähän minullekin tietohallintojohtajana toimiessani ja johtoryhmän jäsenenä kaupunginjohtaja Rantakokko ”tarjosi” huomautusta tehtävieni hoidosta.

Minä pyysin häntä yksilöimään asian ja ottamaan tosiseikat huomioon, enkä suostunut allekirjoittamaan huomautusta, ja asia jäi sitten sikseen, mutta ei hänen puoleltaan unohtunut jatkossa.

No, sittenhän se myrkyn lykkäsi, kun IoT-projektin osalta valitin esteellisyyksistä myös häntä koskien. Oikeus totesi esteellisyydet, ja kaupunki joutui uusimaan hankkeen päätösprosessin. Sekin jäi valmistelun osalta täysin esteelliseksi, mutta kun siitä ei valitettu, jäi päätös kuitenkin voimaan.

Allan
3 vuotta sitten

Saivatko esteelliset huomautuksen tai varoituksen kaupunginhallitukselta siitä, että toimivat esteellisinä?

T.Pohjola,Salo
3 vuotta sitten
Reply to  Allan

Luottamushenkilölle ei tule varoitusta, vaan jos toiminta on riittävän merkittävää, seurauksena voisi olla rikosoikeudellinen prosessi hallintolain mukaisesti.

Virkamiehistä esteellisiä olivat vain kaupunginjohtaja ja hallintojohtaja. ”En antanut heille varoitusta”?!

Hepe
3 vuotta sitten

Joo, vähintä tosiaan mitä voi tehdä.

Varoitus olisi tietenkin hyvä, mutta riittääkö se. Aika nollassa on luottamus tällä hetkellä meidän virkamiehiin kaupungilla. Aamun lehdessä Innakin toteaa, ettei hänellä ollut tietoa kokonaisuudesta ennen kuin vastasi apulaisoikeusasiamiehelle. Olisiko kaupunginjohtajalla kuitenkin pitänyt olla käsitys ennen kuin lähtee vastaamaan oikeusasiamiehelle.

Eikö kannattaisi ottaa asioista selvää ennen kuin vastaa?

Matti
3 vuotta sitten
Reply to  Hepe

Myöntää virheensä, missä kohtaa? Vai pitääkö vieläkin väittää vastaan.

Kaikista näistä välinpitämyydestä lakia ja asetuksia kohtaan johtuu tämä nykyinen Salon tilanne. Nuoret häipyvät ja eläkeläiset muuttavat tänne halpojen asuntojen takia ym.

Kuntalainen K
3 vuotta sitten

Jos on valtaa, niin pitää olla myös vastuuta. Mikäli tämäkin painetaan villaisella, niin samalla Salon kaupunki hyväksyy ja myöntää oman toimintakulttuurinsa.

Toimintaihmeellisyyksiä on muitakin, eli pitääkö niistä ensin tehdä julkisia ennen kuin asiat korjaantuvat?

Hepe
3 vuotta sitten
Reply to  Kuntalainen K

Kyllähän niitä ihmeellisyyksiä on. Eikö valiokunta selvittele tällä hetkellä tietovuotoa tarkastuslautakunnassa? Siihen liittyy nyt huomautetun henkilön alainen kuten Salon seudun sanomat joulukuussa kertoi.

Tässä sitten lisää valiokunnan työlistalle.

Spiderman
3 vuotta sitten

Asiaa on turha perustella työkuormalla. Jos tiedusteluja ja tietopyyntöjä on tehty vielä useasti samasta asiasta, on tällainen toiminta huolestuttavaa laiminlyöntiä kaupungin virkamieheltä.

Keskitytään olennaiseen, ja työt tulee tehdyksi vain siellä kuuluisan sorvin ääressä.

Hepe
3 vuotta sitten
Reply to  Spiderman

Niin ja eikö tuo työkuormalla perustelu tarkoita sitä, että henkilö ei suoriudu työkuormasta. Olisiko pitänyt jäädä kaupunginlakimieheksi, tai eipä sekään niin hyvin mennyt

Virkamiesvalta alas
3 vuotta sitten

Jos tämäkään ei vielä saa aikaan todellisia toimia toiminnan muuttamiseksi kaupungin sisällä, niin lienee pakko hakea samaa kautta ylempää uusia huomautuksia.

Materiaalia kyllä on, ja onneksi joku taho niistä vielä ärähtää, kun kotipesässä kaikki katsotaan sormien läpi, eikä välitetä lainkaan, vaikka kuntalaiset kärsivät. Tärkeämpää on olla pahoittamatta virkamiestemme mieltä.

Keijo K.
3 vuotta sitten

Kuntaliitoksesta lähtien olemme tässä hölmölässä nimeltään Salo saaneet asua, oli se vaakuna sitten mikä hyvänsä.

Päätöksenteko on ollut harvoilla ja valituilla, ja kuppikunnat ovat olleet ja ovat edelleenkin ikäväksemme ne, jotka asioista keskenään sopivat.

Valtaa virkamiehille on siirtynyt hiljaisesti, mutta vastuun tekemisistään ovat unohtaneet.

Entinen virkamies.
3 vuotta sitten

Lukekaa apulaisoikeusmiehen kertomukset ja päätökset nettisivuilta. Aikamoista piittaamattomutta virkamiehiltä. Siellä mainitaan tehdyistä virkavirheistä. Vähemmästäkin on joutunut virkamiehiä oikeuteen vastaamaan virkavelvollisuuden laiminlyönneistä. Huomautus ei riittävä rangaistus.

Allan
3 vuotta sitten

Mielenkiintoinen tuo maksettu hyvityskorvaus viivästyneestä päätöksestä.

Ollessaan kaupunginlakimiehenä nykyinen apulaiskaupunginjohtaja hyväksyi menettelyn, jonka perusteella huolimattomuudesta työnantajalle syntyneet jopa alle 7 euron suuruiset vahingot peritään työntekijältä takaisin.

Tämä toteutunut käytäntö oli suuntaa-antava.

Perustuslain 6 pykälän ja yhdenvertaisuus lain säännösten mukaan Salon kaupungin on kohdeltava työntekijöitä yhdenvertaisesti.

Yhdenvertaisuusperiaatteet edellyttävät, että Salon kaupungille huolimattomuudesta syntynyt 500 euron suuruinen vahinko peritään apulaiskaupunginjohtajalta takaisin.

Urpo
3 vuotta sitten

Tunnistan nyt esillä olevien asioiden piirteet valitettavan hyvin muutamassa muussakin Niemelän hankkeessa. Muistetaan nyt kuitenkin se, että kaupungin organisaatiossa työskentelee myös suuri joukko hyviä ihmisiä, jotka yrittävät noudattaa hyviä tapoja ja käytäntöjä. Minulla on paljon hyviä kokemuksia tästä. Siksi kyseistä tapausta ei pidä yleistää koskemaan koko hallintoa tai kytkeä sitä kuntaliitokseen. Kuitenkin, mm. koska kaupungilla on tuore strategia, jossa ei anneta sijaa epäasialliselle toiminnalle, hallituksen ja valtuuston on käsiteltävä tapaus ja pidettävä huoli siitä, ettei tällaista kaupungin etujen vastaista kulttuuria Saloon enää yksinkertaisesti mahdu. Ellei tehtyihin päätöksiin voi sopeutua, pitää tehdä uudet päätökset ja sallia toisenlainen toimintakulttuuri tai sitten vaihtaa… Lue lisää »

Make
3 vuotta sitten

”On ikävä, että kaupunginhallituksen nimissä on vastattu hallitukselta salaa”, sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja. Ja arvelee, että ”kaupunginhallitus olisi antanut erisävyisen vastauksen kuin kaupunginjohtaja”. On todella ikävä tapa, törkeä suorastaan. Ikävä kyllä, tätähän se Salossa on. Välinpitämättömyys ja muiden yläpuolella olo on kaupungin teema. Voidaan tehdä mitä halutaan.