Brexitissä kaikki vaihtoehdot auki

0
Britannian pääministerin Theresa Mayn vaikea tehtävä on hakea parlamentilta hyväksyntä brexit-sopimukselle.

Euroopan katseet kohdistuvat tammikuussa Britanniaan, jonka pitäisi päättää brexit-sopimuksesta. Paino on sanalla pitäisi, sillä britit eivät tunnu itsekään tietävän, mitä oikein haluavat.
Eroprosessi on ollut pitkä ja tuskallinen. Suuri osa prosessista kului jahkailuun, ja tosissaan brexitin ehdoista päästiin neuvottelemaan vasta viime syksyllä.

Britanniassa saatettiin kuvitella, että brexitissä päästään eroon EU-jäsenyyden velvoitteista, mutta pidetään samalla vapaan talouskaupan edut.
Sopimusneuvottelut viimeistään osoittivat, että toive oli väärä. EU:n neuvottelijat pysyivät tiukkoina, eikä Britannialle myönnetty vapaamatkustajan statusta. Brexit-neuvottelut oli samalla hyvä näyttö EU-maiden yhteisen rintaman voimasta.
Juuri näin EU:n pitääkin toimia. Eroneuvotteluissa on tehtävä selväksi, että yhteisön jäsenyys antaa etuja, joita ei voi säilyttää eroamalla ja vetäytymällä vastuista.

EU-maille sopimuksen hyväksyminen on helppoa, mutta Britanniassa se on kaikkea muuta.
Pääministeri Theresa May otti aikalisän ja kävi vielä iltalypsyllä EU-maissa, mutta sopimusta ei enää avattu eikä Britannialle tehty lisämyönnytyksiä.
Pääministeri May joutui poliittisen myrskyn silmään. Omassa puolueessa luottamus vielä tuli, mutta tyytymättömyys on suuri myös omien joukossa. Aikalisä on käytetty, ja May joutuu viemään Brexit-sopimuksen parlamentin hyväksyttäväksi. Sen läpimenoon uskoo vain harva.

Kaikki on vielä mahdollista. Brexit-sopimuksen hylkääminen voi johtaa Mayn hallituksen kaatumiseen ja uusiin vaaleihin. Jopa uusi kansanäänestys EU-erosta on mahdollinen.
Yksi vaihtoehto on, että Britannia lähtee EU:sta ovet paukkuen ilman sopimusta. Kova brexit olisi kaikkein huonoin vaihtoehto niin Britannialle kuin EU:llekin.
Brexit on jakanut Britannian kahtia. Brexitin vastainen liike on voimistunut, mutta samaan aikaan brexitin kannatus on edelleen vahvaa. Olipa lopputulos mikä tahansa, rivien yhdistäminen ei Britanniassa ole mikään helppo tehtävä.