Vuoden valmentajaksi Markku Kanerva äänen erolla Olli Ohtosesta

0

Urheilugaalan yllätys koettiin Vuoden valmentaja -äänestyksessä, jonka voitto meni äänen erolla jalkapallomaajoukkueen päävalmentajalle Markku Kanervalle. Viime vuoden voittaja, Iivo Niskasen valmentaja Olli Ohtonen oli toinen ja salibandymaajoukkueen valmentaja Petteri Nykky kolmas.
– Tämä valinta oli varmasti kunnianosoitus koko suomalaiselle jalkapalloilulle, Kanerva kuittasi valintansa.
Maastohiihdon olympiavoittaja Niskanen juhli voittoa myös yleisöäänestyksessä, kun hänen 50 kilometrin hiihtonsa todettiin vuoden sykähdyttävimmäksi urheiluhetkeksi. Kaisa Mäkäräisen kiri maailmancupin voittoon ja painija Petra Ollin kamppailu MM-kultaan koskettivat yleisöä seuraavaksi voimakkaimmin.
Salibandyn maailmanmestaruus teki miesten salibandyjoukkueesta Vuoden 2018 joukkueen. Jääkiekkoilija Teemu Selänne sai kaksi huomionosoitusta, kun hänet nimettiin Urheilun lähettilääksi ja Suomen urheilun kunniagalleriaan.
Muut Hall of Fame -nimityksen saaneet olivat keihäänheiton maailmanmestari Seppo Räty, koripalloilija Lea Hakala ja liikuntatutkija Kalevi Heinilä.
Urheilugaalan nuorten urheilijoiden palkinnot menivät karateka Titta Keinäselle ja ralliautoilija Kalle Rovanperälle. Keinänen sai palkintonsa vuoden läpimurrosta. Rovanperä palkittiin vuoden nuorena urheilijana.
– Siistiä. En osannut odottaa, Rovanperä kommentoi tuoreeltaan valintaansa.
Rovanperästä ennustellaan ralliautoilun seuraavaa suomalaista maailmanmestaria. Nuorukaisen menestysresepti on selkeä.
– Pitää tehdä aina parhaansa, eikä saa tyytyä liian vähään, Rovanperä avasi ajatuksiaan huippu-urheilusta.
Jääkiekkovaikuttava Kalervo Kummola sai Urheilugaalassa elämänurapalkinnon.
– Hyvin pitivät asian salassa. Palkinto tuli ihan puskista, Kummola ihmetteli.

Antidopingtoiminnan uranuurtajalle palkinto elämäntyöstä

Suomalaisen antidopingtyön parissa pitkän työn tehnyt Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEKin entinen lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä palkittiin Urheilugaalassa elämäntyöstään. Erikoispalkinnon ojensi moukarinheittäjä Olli-Pekka Karjalainen.
– Timo on useimmiten ollut julkisuudessa esillä, kun kyseessä on ollut jokin ikävä dopingtapaus. Kuitenkin hänen työssä korostuu juuri se, miksi dopingin vastaista työtä tehdään. Kyse on ennen kaikkea taistelusta reilun pelin puolesta. Tehokas antidopingtoiminta takaa sen, että palkinnot jaetaan niille urheilijoille, joille ne oikeasti kuuluvat. Minä ja Ruuskasen Antti olemme todisteet tämän työn merkityksestä, EM-kultamitalinsa jälkikäteen saanut Karjalainen kertoi SUEKin tiedotteessa.
Palkintoperusteissa kehutaan Seppälän keskeistä työtä suomalaisen antidopingtoiminnan ja dopingvalvonnan kehittämisessä ”yhdeksi maailman parhaimmista”.
– Palkinto liikuttaa todella paljon. Olen aina ollut esillä asiantuntijana kielteisten urheiluasioiden yhteydessä, vaikka puhdas urheilu on myönteinen asia. Tämän palkinnon ovat mahdollistaneet urheilijat, valmentajat, koko urheiluväki, dopingtestaajat ja ADT, nyt SUEK. Tämä palkinto on puhtaalle urheilulle – nykyiselle ja tulevalle, vuonna 2016 vakavasti loukkaantunut ja nyt ensimmäistä kertaa julkisuudessa esiintynyt Seppälä sanoi tiedotteessa.

STT

Kuvat: