Kärkipaikasta kahden kisa

0
Vihreiden puheenjohtajana aloittanut Pekka Haavisto oli suosituin päänministeriehdokas. Puolueen kannatuksen nousu sen sijaan näyttää pysähtyneen.

Uusi puoluekannatusmittaus osoittaa, että kilpailu suurimman puolueen paikasta on entistä selvemmin kahden kisa. Ylen kyselyssä SDP säilytti kärkipaikan, mutta ihan kannoilla kärkkyy kokoomus.
Suurin nousu mitattiin perussuomalaisille. Puolueen kannatus kasvoi kuukaudessa 2,1 prosenttiyksikköä.

Oppositiopuolue SDP on pitänyt pitkään ykkössijaa kannatuskyselyissä. Ylen uudessa gallupissa SDP:n kannatus oli 21,2 prosenttia. Joulukuusta lukema laski 0,3 prosenttiyksikköä.
Kokoomus vahvisti asemiaan toiseksi suurimpana. Puolueen kannatus oli nyt 19,6 prosenttia, jossa on kasvua 0,5 prosenttiyksikköä.
Päähallituspuolue keskusta on jäänyt kärkikaksikon taakse. Puoluetta äänestäisi 16,1 prosenttia, jos vaalit pidettäisiin nyt. Kannatus putosi joulukuusta 0,9 prosenttiyksikköä.
Uudessa kyselyssä toistuu vanha kaava. Siinä missä keskusta joutuu kantamaan hallitustyöskentelyn ikävät seuraukset, onnistuu kokoomus pitämään kannatuksensa korkealla.
Vihreiden kannatus lähti nousuun puheenjohtajavaihdoksesta, mutta kasvu näyttää pysähtyneen. Vihreitä äänestäisi nyt 13,6 prosenttia, jossa on laskua 0,3 prosenttiyksikköä.

Eniten kannatustaan nosti perussuomalaiset. Puoluetta äänestäisi nyt 10,2 prosenttia, mikä on selvästi joulukuun lukemaa korkeampi.
Todennäköistä on, että maahanmuuttokriittisen puolueen suosiota ovat lisänneet Oulussa paljastuneet seksuaalirikosepäilyt, joissa tekijöinä on ollut ulkomaalaistaustaisia miehiä.
Puolueesta irtautuneen sinisten tilanne on edelleen vaikea. Ministeripuolueen kannatus matelee prosentin tuntumassa, ja menestys kevään vaaleissa vaatisi jo vähän isompaa ihmettä.

Aiemmin Lännen Median pääministerikyselyssä suosituimmaksi nousi vihreiden Pekka Haavisto. Kokoomuksen Petteri Orpo oli toiseksi suosituin pääministeri, keskustan Juha Sipilä kolmas ja SDP:n Antti Rinne neljäs.
Kysely kertoo lähinnä siitä, että Haavistosta henkilönä pidetään yli puoluerajojen. Puolueen menestys ratkaisee lopulta myös pääministerivalinnan.