Kemiönsaari ja Somero satsaavat paljon kirjastoihin, niukinta on Paimiossa

10
Kemiönsaaren kirjastotoimenjohtaja Eija Sjöblom iloitsee kuntansa kirjaston tilanteesta. Hän toteaa, että Kemiönsaaressa on asukasmäärään nähden erinomaisen laaja kirjastoverkko. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Kuntien satsauksissa kirjastoihin on isoja eroja Salon seudulla. Suhteellisesti eniten kirjastoihin panostaa Kemiönsaari, jossa kirjastojen menot olivat 88 euroa asukasta kohden vuonna 2017. Samaan aikaan Paimion kaupungin kirjastomenot olivat vain 41 euroa per asukas.

Kemiönsaaren kirjastotoimenjohtaja Eija Sjöblom huomauttaa, että Kemiönsaaressa on kunnan asukasmäärään nähden laaja kirjastoverkko, sillä saaristokunnassa on neljä kirjastoa. Sjöblom kuvaa myös kirjaston kokoelmaa hyväksi.

Myös Someron kaupunki käyttää kirjastoon selvästi enemmän rahaa kuin samankokoiset kunnat keskimäärin. Toissa vuonna kirjastotoimen menot olivat Somerolla 77 euroa asukasta kohden. Someron kirjasto toimii edelleen täysin itsenäisesti, sillä se ei ole mukana kirjastojen yhteenliittymässä Vaski-kirjastoissa. Someron kirjastonjohtaja Laura Tyysteri sanoo, että Somerolla ei ole mitään syytä liittyä Vaskiin, jossa kirjastoilla on muun muassa yhteinen varausjärjestelmä.
– Someron kirjasto pystyy ylläpitämään itsenäisesti laadukasta ja uudistuvaa kirjakokoelmaa, Tyysteri huomauttaa.

Salossa kirjastotoimen menot olivat toissa vuonna 55 euroa asukasta kohden, mikä on lähellä samankokoisten kuntien keskiarvoa. Salon kirjastopalvelupäällikkö Jaakko Lind toteaa Salon kirjaston aineistomäärärahojen puolittuneen siitä, mitä ne olivat parhaimmillaan vuonna 2011. Lindin mukaan Vaskista on ollut tässä tilanteessa iso apu.

Paimiossa kirjaston niukat määrärahat näkyvät eniten kirjaston aukioloajoissa. Henkilökunnan vähyyden vuoksi Paimion kirjasto on kesällä kokonaan kiinni viisi viikkoa ja kirjasto suljetaan torstaisin ja perjantaisin jo kello 16.

Lue lisää seudun kirjastojen tilanteesta 3.1.2019 Salon Seudun Sanomista.

Marco

Varausten noutoon tulee itsepalvelu – moniko saa potkut?

Ei Vaskiin

Somerolla on aivan loistava kirjasto. Hyvä ja oikea päätös tässä tilanteessa, ettei olla menty mukaan Vaskiin.

Nyt uudetkin kirjat saa varauksen kautta nopeasti, toisin olisi jos Someron kirjoja kuljetettaisiin muualle.

Päättäjille iso kiitos, että kirjastolle annetaan rahaa, jotta hyvää kirjastoa voidaan pitää yllä.

Jonotusta

Vaskissa saa kirjoja tosiaan odotella usein kohtuuttoman kauan. Onneksi kirjastoa voi käyttää myös yli kuntarajojen. Itsekin olen saanut Someron kirjastossa hienoa palvelua.

Jerppu

Itse olen ollut oikein tyytyväinen Vaski-systeemiin. Kirjavalikoima Vaskessa on aivan toista luokkaa kuin Salon kirjastolla ennen liittymistä, varaukset toimitetaan lähikirjastoon erittäin nopeasti (poislukien jotkut hyvin kysytyt uutuudet, joissa jonot voivat olla pitkiä). Ei mitään valittamista.

Änkyrä

Salossa työssäkäyvä joutuu usein lomien aikoihin kiskomaan lukossa olevan oven kahvaa.

Välillä harmittaa, kun itsellä on vapaata, niin kirjaston ovet pysyvätkin kiinni.

MH

Muurlan itsepalvelukirjasto toimii laajemmin aukioloajoin. Salosta Muurlaan on yhtä pitkä matka kuin Muurlasta Saloon!

Marko

Kirjastohenkilökunnallakin on joskus lomia, hei haloo!

Repa

Asiakaspalvelutyössä lomat tulee järjestää asiakkaiden ehdoilla.

Ei niin, että henkilökunta saa järjestettyä itselleen mahdollisimman pitkiä lomia silloin, kun asiakkailla on vapaata.

Marko

Suomessa on asiakaspalvelutyössä satojatuhansia ihmisiä.Kaikkien pitää järjestää lomansa niin että pääset aina mihin vaan kun sulla on loma,vai?

Repa

Niinpä, ilman asiakkaita ei ole asiakaspalvelutyötä.