Ruotsin keskusta antoi odotetusti tukensa Löfvenin hallitussuunnitelmille

0

Ruotsissa keskustapuolue tukee sosiaalidemokraattien puheenjohtajaa Stefan Löfveniä pääministeriksi, kertoo keskustan puheenjohtaja Annie Lööf.
Keskustan puoluehallinto päätti asiasta tämänpäiväisessä kokouksessaan. Päätös oli odotettu, sillä keskustajohtaja Lööf ilmoitti tuestaan Löfvenille jo eilen. Lööf kertoi myös puoluejohdon ja valtiopäiväryhmän enemmistö olevan ratkaisun takana.
– Nyt alkaa koeaika, jolloin sosiaalidemokraattien pitää näyttää, että he voivat tehdä yhteistyötä muiden puolueiden kanssa, Lööf sanoi ratkaisun selvittyä.
Liberaalipuolueen johto ja valtiopäiväryhmä tukevat Stefan Löfveniäpääministeriksi, sanoo liberaalien johtaja Jan Björklund.
Puoluejohto suosittelee, että liberaalien puoluehallinto hyväksyisi huomenna sosiaalidemokraattien, ympäristöpuolueen ja keskustan tekemän sopimuksen. Liberaalit ovat olleet sopimuksen suhteen pahasti jakautuneita.
Löfven on muodostamassa hallitusta ympäristöpuolueen kanssa. Suunnitelman mukaan keskusta ja liberaalit auttaisivat Löfvenin pääministeriksi äänestämällä tyhjää ensi viikon äänestyksessä valtiopäivillä. Lisäksi puolueet tekisivät hallituksen kanssa budjettiyhteistyötä.
Valtiopäivien on määrä äänestää uudesta pääministeriehdokkaasta keskiviikkona. Jos pääministerin valinta epäonnistuu, edessä on enää yksi äänestys 23. tammikuuta.
Syksyn vaaleissa kumpikaan poliittinen blokki – punavihreät ja porvariallianssi – ei saanut enemmistöä valtiopäiville. Kolmanneksi suurimmaksi ryhmäksi nousi ruotsidemokraatit.
Ruotsin vaaliviranomainen on suositellut, että mahdolliset uudet vaalit pidettäisiin 7. huhtikuuta.

STT

Kuvat: