Kuntalaisaloitteesta vauhtia – Helsingintien varteen vaaditaan kevyen liikenteen väylää Somerolla

3

Somerolla vauhditetaan kuntalaisaloitteella kevyen liikenteen väylän rakentamista Helsingintien varteen. Somerolainen Laura Nuotio perusti viime viikolla nettiin kuntalaisaloitteen, jossa vaaditaan kevyen liikenteen väylää Somerolta Oinasjärven koululle Somerniemelle. Aloite on kerännyt muutamassa päivässä kuntalaisaloite.fi:ssä 150 allekirjoitusta.

Helsingintien tuntumassa asuva Nuotio on seurannut itse vuosia keskustelua, jossa Somerolta Somerniemelle johtavan maantien varteen on vaadittu kevyen liikenteen väylää. Nuotio korostaa, että Helsingintie on nykyisellään todella vaarallinen jalankulkijoille ja pyöräilijöille, sillä tiellä on paljon liikennettä ja piennarta ei ole.

Nuotion tavoitteena on saada Helsingintien kevyen liikenteen väylää koskevaan aloitteeseen noin 180 somerolaisen allekirjoitus. Aloite on pakko käsitellä puolen vuoden sisällä asian vireille tulosta, jos vähintään kaksi prosenttia kunnan asukkaista on allekirjoittanut sen.

Aika tehdä jotakin

Helsingintie on todella vaarallinen. Autoilijanakin pelkään ajaa tiellä, koska sillä liikkuu myös paljon lapsia. Tiellä ei ole minkäänlaista piennarta, johon kävelijät voisivat väistää.

Itse lapsensa kuskannut

Helsingintien, Jokioistentien, Laitiaistentien, Kultelantien ja Turuntien varrella kulkevat lapset saisivat kaikki olla oikeutettuja turvalliseen koulutiehen.

Asiasta ollaan jo vuosia puhuttu, mutta kun turvallinen koulutie ei kiinnosta viranhaltijoita. Valitettavasti.

Edullisia toteutusmalleja tarjolla

Pohjois-Euroopasta ja esimerkiksi Ruotsista löytyy hyviä esimerkkejä, miten kevyen liikenteen asfaltoidun raitin saa tehtyä edullisestikin tien viereen tai ojan toiselle puolelle. Osan matkaa on myös vanha Somero-Helsinki-tien pohja käytettävissä… ja puuttuviin kohtiin sitten uutta. Nyt pitäisi tehdä hanke-/esisuunnitelma ensin. Nykyisin Helsingintie on mahdoton, supervaarallinen kevyelle liikenteelle.