EU-johtajat kirjeessään: Brexit-sopimuksen hätäjärjestelyä ei haluta käyttöön

0

EU-johtajat ovat odotetusti toistaneet, ettei brexit-sopimuksen kiistanalaista hätäjärjestelyä haluta ottaa käyttöön.
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ja komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker julkaisivat tänään kirjeen, jossa kerrataan erosopimuksessa olevan hätäjärjestelyn taustoja ja erosopimuksen merkitystä. Kirje oli viimeinen keino saada brittiparlamentaarikoita neuvotellun erosopimuksen taakse.
Britannian parlamentti äänestää erosopimuksesta huomenina.
Erosopimukseen kirjattu hätäjärjestely on suurin este sopimuksen hyväksymiselle brittiparlamentissa.
Brexitin kannattajat arvostelevat järjestelyä, koska se jättäisi Britannian tulliliittoon EU:n kanssa, jos neuvottelut tulevasta suhteesta pitkittyvät. Järjestelyllä ei ole takarajaa, mutta se olisi EU:n mukaan voimassa vain niin kauan kuin tarpeellista.
Hätäjärjestelyä tarvitaan, jotta liikenne Pohjois-Irlannin ja Irlannin välisellä rajalla pysyisi mahdollisimman vapaana. Poliittisesti herkkä raja on Britannian ainoa maaraja EU:n kanssa.
Juncker toistaa kirjeessään, että järjestäytyminen tulevan suhteen neuvotteluita varten aloitetaan heti erosopimuksen allekirjoittamisen jälkeen, jotta neuvottelut alkaisivat heti eron jälkeen.
Erosopimus toisi EU:n mukaan varmuutta kansalaisille ja yrityksille.
– Se on reilu kompromissi ja tähtää Britannian hallittuun eroon Euroopan unionista ja negatiivisten vaikutusten rajaamiseen, kirjeessä sanotaan.

Viimeiset myyntipuheet

Myös pääministeri Theresa May on tänään vedonnut brittiparlamentaarikoihin viimeistä kertaa, jotta nämä äänestäisivät brexit-sopimuksen puolesta. Vakuutteluista ei uskota olevan enää hyötyä, sillä Britannian parlamentin alahuoneen odotetaan hylkäävän erosopimuksen.
Pääministeri varoitti Stoke-on-Trentin kaupungissa, että luottamus poliittiseen järjestelmään kärsii katastrofaaliset vahingot, jos brexit-kansanäänestyksen tulosta ei kunnioiteta.
– Pyydän parlamentin jäseniä harkitsemaan ratkaisujaan ja miettimään, miten ne vaikuttavat brittien uskoon demokratiaan, May sanoi kaupungissa, joka oli vankkaa brexit-aluetta vuoden 2016 kansanäänestyksessä.
Brexitin kannattajia hän vakuutteli varoittamalla brexitin peruuntumisesta. Sen sijaan EU:ssa pysymisen kannattajia hän puhutteli varoittamalla seurauksista, jos maa lähtee ilman sopimusta.
Alun perin sopimuksesta piti äänestää parlamentissa jo joulukuun alkupuolella, mutta pääministeri siirsi äänestystä, koska ei uskonut sopimuksen menevän läpi.
EU-johtajien tarjoama lisävakuutus tekee Mayn mukaan ”ehdottoman selväksi”, ettei hätäjärjestely ole ansa.
– Tänään julkaistuilla kirjeillä on laillista merkitystä, ja niitä pitää käyttää erosopimuksen tulkinnassa, May sanoi.

Eroon reilut pari kuukautta

Britannian on määrä erota EU:sta 29. maaliskuuta.
Ainoa varma keino välttää kansanedustajien enemmistön kammoama EU-ero ilman sopimusta olisi koko brexitin peruminen. EU-tuomioistuin on todennut Britannian voivan tehdä sen yksipuolisella ilmoituksella.
Toisin on muun muassa brexitin lykkäämisen laita. Siihen tarvitaan kaikkien muiden EU-jäsenmaiden hyväksyntä.
EU on ollut tiukkana siitä, että erosopimusta ei enää avata, koska se on paras mahdollinen.
Britannian parlamentti aloitti viime keskiviikkona brexit-keskustelun, joka jatkuu huomiseen äänestykseen saakka.

STT

Kuvat: