Orpo: Pääministeri Mayn brexit-varasuunnitelma ei antanut vastauksia

0

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan Britanniasta eilen kuultu brexit-varasuunnitelma ei vielä antanut vastauksia siitä, mitä maan EU-erossa tapahtuu seuraavaksi.
Pääministeri Theresa May kertoi etenemisestä eilisiltana maan parlamentissa, mutta ei kertonut monien mielestä juuri uutta. Orpon mielestä puheen suurin anti oli siinä, että pääministeri tarjosi oppositiolle yhteistyötä.
Euroopan unionin 27 jäsenmaan täytyy Orpon mielestä nyt vain odottaa, että Britannia päättäisi kannoistaan.
Huonoimpana pidetty vaihtoehto eli Britannian lähtö ilman sopimusta on hänen mukaansa aiempaa mahdollisempi.
– Edelleen uskon, että halu pehmeän brexitin löytämiseen on, ja että se olisi jopa vähän kasvanut. Se vaatii nyt kovasti töitä ja ennen kaikkea sen, että Britannian pitää pystyä määrittelemään, mitä he haluavat.
Maaliskuun lopun eropäivän lähestyessä voimistuvat myös spekulaatiot lisäajan myöntämisestä.
– Kyllä pallo on Britannialla ensin. Heidän täytyy määritellä positionsa ja sitten jatketaan keskustelua, Orpo arvioi Brysselissä.

Saksa ja Ranska uudistavat yhteistyötään

Samaan aikaan kun EU:ssa pähkäillään brexitiä, vahvistavat Saksa ja Ranska yhteistyötään. Presidentti Emmanuel Macron ja Saksan liittokansleri Angela Merkel allekirjoittivat Saksan Aachenissa tiistaina yhteistyösopimuksen, joka lujittaa vanhaa Elysee-sopimusta.
Yhteistyösopimus on pitkälti symbolinen ele. Allekirjoituspaikaksi valikoitu Aachen sijaitsee Hollannin ja Belgian rajaseudulla ja muistetaan historiasta Saksan kuninkaiden kruunajaiskaupunkina.
Tiistaina paikalla ovat myös EU-johtajat Donald Tusk ja Jean-Claude Juncker.
Saksan ja Ranskan johtokaksikon veto on hyytynyt odotuksista, joita EU:ssa oli presidentti Macronin valinnan jälkeen.
Saksassa Merkel luopui loppuvuodesta puoluejohtajan tehtävästään, mikä on herättänyt kysymyksen siitä, jatkaako hän kanslerina kautensa loppuun. Ranskassa puolestaan viikonlopusta toiseen mieltään osoittaneet keltaliivit ovat laittaneet Macronin selkä seinää vasten.
Brysselissä valtiovarainministereiden kokoukseen tiistaina osallistunut Orpo arvioi, että Saksan ja Ranskan välinen yhteistyö on välttämätöntä brexitin ja Italian haasteiden rinnalla.
– Saksan ja Ranskan välinen yhteistyö ja määrätietoisuutensa on välttämätöntä, jos haluamme saada ratkaisuja Euroopassa aikaan

STT

Kuvat: